Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ny undersökning: Vart femte par under 30 får kämpa för att bli gravida

11 jun, 2021 
Sofia Sundqvist
En kvinna försöker se resultatet på ett graviditetstest.
En undersökning från Allas.se visar att många unga som försöker få barn får kämpa.
Ett av fem par under 30 år, som försöker få barn, får kämpa. Det visar statistik från en undersökning hos Allas.se.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ungefär 10 till 15 procent av alla par i Sverige är ofrivilligt barnlösa. Det innebär att de har försökt få till en befruktning i mer än ett år utan att ha lyckats. Trots att åldern är den mest avgörande faktorn för fertilitet bland kvinnor, så visar en undersökning utförd av Allas.se att var femte par under 30 år som försöker få barn får kämpa i över ett år.

#kampenförettbarnBrand logo
#kampenförettbarn

Det är något som Margareta Kitlinski, sektionschef och överläkare på RMC, känner igen i sitt yrke.

– Vi vet att fertiliteten dalar efter 30 års åldern och framför allt efter man är 35 år. Men att det tog mer än ett år för en femtedel under 30 som blev tillfrågade anser jag vara fullt rimlig siffra, det stämmer överens med de patienter vi ser hos oss, säger hon.

Annons

I var tredje fall duger inte spermakvalitén

Även om kvinnans ålder är den största anledningen till att par söker hjälp hos en fertilitetsklinik, så finns det flera andra anledningar till varför även yngre par söker hjälp. Mannens spermakvalitet är en vanlig orsak.

– En tredjedel av alla behandlingar som görs är för att mannen har dåligt spermaprov, berättar Margareta Kitlinski.

#kampenförettbarn

Barnlös mot sin vilja. En längtan som gör ont i hela kroppen. Många får missfall efter missfall och kroppen tar stryk både fysiskt och psykiskt. Men det är tabu att berätta och många lider i det tysta. Detta vill vi ändra på – ingen är ensam i #kampenförettbarn.

Forskning visar att spermakvaliteten hos män i västvärlden försämras för varje årtionde, som flera andra medier tidigare rapporterat.

– Att spermakvalitén minskar har att göra med exempelvis alkohol, rökning, miljögifter och konserveringsmedel. Vissa tar anabola för att träna och det ger kanske fina muskler men väldigt dåligt spermaprov. Vad kan du göra som man för att bevara din fertilitet? De finns hur mycket som helst. Vi kvinnor går på regelbundna kontroller, medans män inte har någon naturligt tillfälle för medicinsk kontroll, säger Margareta Kitlinski.

Även andra faktorer, som övervikt, endometrios eller oregelbunden mens, kan bidra till att kvinnor under 30 har svårt för att bli gravida.

Så här gjorde vi undersökningen:

Av totalt 5456 tillfrågade, i en opinionsundersökning på Allas.se, anger 1146 personer under 30 år att de tog mer än ett år för dem/deras partner att bli gravid. För resterande 4310 personer under 30 år tog det under ett år.

Annons