Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Kraftig ökning av kvinnor som föder barn senare i livet

11 jun, 2021
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
En gravid kvinna sitter på en bänk i en park.
Allt fler kvinnor skaffar barn högre upp i åldrarna. Statistik visar att antalet kvinnor som skaffat barn efter 49 års ålder nästan har sjudubblats de senaste 20 åren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Medelåldern hos svenska förstagångsföderskor ligger i dag runt 30 år. Men många föder barn betydligt senare än så. Statistik som Allas.se har fått tillgång till via Statistiska centralbyrån, SCB, visar att kvinnor som föder barn högre upp i åldrarna har ökat kraftigt de senaste 20 åren.

Den största ökningen har skett för kvinnor i åldern 49 år och äldre. År 2000 blev nio kvinnor i den åldern mammor i Sverige. År 2020 hade siffran stigit till 59, vilket innebär nästan en sjudubbling.

Se också: Emelie, 48, har kämpat i 15 år mot ofrivillig barnlöshet

Emelie, 48, har kämpat i 15 år mot ofrivillig barnlöshetBrand logo
Emelie, 48, har kämpat i 15 år mot ofrivillig barnlöshet

Allt vanligare att senarelägga familjebildningen

Också på landets fertilitetskliniker märker man av att kvinnorna som söker hjälp vid ofrivillig barnlöshet blir allt äldre. Men det beror inte i sig på att ivf-behandlingarna har blivit mer effektiva, enligt Thomas Brodin, specialistläkare och verksamhetschef vid Carl von Linné-kliniken i Uppsala.

– IVF har ökat i effektivitet med åren, men det är inte så att vi är i ett läge där vi kan påverka den negativa effekten som ålder har på äggens egenskaper. Man ser tydligt att genetiska defekter ökar exponentiellt från cirka 35 år och uppåt. Så jag tror att fenomenet med äldre förstagångsföderskor helt klart är ett kulturellt uttryck för att vi lever annorlunda i dag och väljer att senarelägga vår familjebildning, säger han.

Även mammor mellan 40 och 44 år har mer än fördubblats de senaste 20 åren – från 2 754 år 2000 till 5 784 år 2020. Också i åldersgruppen 45-48 har antalet kvinnor som föder barn stigit rejält – från 139 år 2000 till 436 år 2020.

Annons

Vill öka kunskapen om vår fertilitet

Även om antalet äldre mammor ökar, minskar chansen att få barn redan vid 35 års ålder. Margareta Kitlinski är överläkare vid Reproduktionsmedicinskt centrum, RMC, i Malmö. Hon önskar att kunskapen om fertilitet ska öka.

– Vi lever allt längre och vi skaffar barn när vi är allt äldre. Men vår fertilitet och vår biologi är precis densamma som på stenåldern. Många som kommer hit känner en besvikelse över att man aldrig har hört talas om att fertiliteten avtar och undrar varför ingen har berättat det för dem tidigare.

Annons