Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Nya rön: Även mindre mängder alkohol kan skada

23 jun, 2022 
Av Emilie Aune
Glas med vin.
Skaffat lite osunda dryckesvanor i sommar? Det är ju lätt hänt att det blir ett glas då och då – i solen, vid grillen, på festen… Men nya studier visar att även ett måttligt intag av alkohol kan vara skadligt och skada din hjärna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett glas vin om dagen skyddar hjärtat, ger dig en god natts sömn och håller bukfettet borta. Dricker du två glas champagne varje dag kan du förebygga hjärtsjukdomar och stroke, och bara ett par tre glas bubbel i veckan kan förbättra ditt minne och förebygga demens.

Det är bara ett axplock av budskap från vetenskapliga studier under 2000-talet, som pekar på alkoholens positiva effekter vid ett måttligt drickande.

Låter det för bra för att vara sant? Ja, så är det troligen. Nya forskningsrön som har kommit de senaste åren pekar nämligen i motsatt riktning – även måttliga mängder alkohol kan innebära en förhöjd risk för sjukdomar och vara skadligt för kroppen.

Är alkohol bra för hälsan?

Påståendet att alkohol är bra för hälsan, som vi har fått höra under många år, verkar bara vara en myt trots allt?

Annons

Nu ser vi att även mindre mängder spelar roll

Ja, att alkohol är nyttigt stämmer sannolikt inte, menar Sven Andréasson, alkoholläkare och professor vid Karolinska Institutet.

– Vi vet sedan tidigare att en kraftig alkoholkonsumtion påverkar hälsan negativt, men nu ser vi att även mindre mängder spelar roll. Det är tänkvärt. Jag blir alltmer benägen att tro att alkohol aldrig är nyttigt. Alkohol är giftigt och ur hälsosynpunkt är det bästa att inte dricka alls.

Se även: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Se även: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Ett par glas ökar risken för sjukdom

Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar redan vid sju till åtta standardglas per vecka, enligt en stor internationell studie från 2018. Att dricka mer än ett glas om dagen kan förkorta livet med mer än fyra år, och risken för cancer ökar även vid små mängder alkohol, konstaterar forskarna i studien. De negativa effekterna är större än de positiva är slutsatsen.

Annons

Liknande studier fortsätter att komma med jämna mellanrum, och enligt nya rön från i år kan hjärnan skadas även vid små mängder alkohol. Att dricka mer än ett glas vin eller en liten öl om dagen kan göra att hjärnan kan åldras flera år i förtid, visar en amerikansk studie, från universitetet i Pennsylvania, som publicerades i våras.

Forskarna har analyserat data från Storbritanniens biobank och i urvalet till studien ingick drygt 36 000 kvinnor och män i åldrarna 40-69 år.

Varför kommer då dessa rön om alkoholens negativa effekter vid ett måttligt drickande först nu? Precis som mycket annat i samhället handlar det om utveckling. Det har helt enkelt saknats bevis för att motsäga teorierna om de positiva effekterna, fram tills nyligen.

– Forskningen utvecklas väldigt snabbt med nya och säkrare metoder. Det har funnits tveksamheter i tidigare forskning men det är först nu som man har kunnat bevisa det, säger Sven Andréasson.

Annons

Intalar sig att alkohol är hälsosamt

Man ska heller inte underskatta den psykologiska faktorn.

– Egentligen vet nog de flesta att alkohol inte är hälsosamt, men man intalar sig att det är det. Inte minst när viss forskning tidigare har basunerat ut att det kan vara nyttigt att dricka måttligt.

Vad är det då som forskningen har missat tidigare? I korta drag handlar det om att många studier inte alltid har tagit hänsyn till helhetsbilden, som i verklighetens ljus kan vara komplex. Något som framför allt kan ha förvrängt sanningen om alkoholens effekter på hälsan är tidigare forskning på nykterister.

Många studier har jämfört personer som inte dricker alls med personer som dricker måttligt, och då funnit att måttlighetsdrickarna haft en högre medellivslängd och i mindre grad drabbats av allvarliga sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Lite alkohol ger en bättre hälsa, har varit slutsatsen.

Annons

Är nykterister mer ohälsosamma?

Men i nyare studier har man skrapat på ytan – och fått ett annat resultat. Nykteristerna har visat sig vara en grupp som är mer drabbad av ohälsa i grunden, men inte självfallet för att de har avstått från alkohol hela livet. En och annan som inte dricker av exempelvis religiösa skäl finns visserligen.

Men en stor del av nykteristerna hade druckit tidigare men sedan slutat dricka – ofta på grund av att de har drabbats av sjukdom. En del har haft ett alkoholberoende.

– Många slutar att dricka av just hälsoskäl, det är den allra vanligaste anledningen. Majoriteten av nykteristerna i studierna hade tidigare varit konsumenter av alkohol men slutat dricka av hälsoskäl, så det rör sig om personer som har varit lite sjukliga och haft sämre hälsotillstånd.

– Det har länge funnits en viss skepsis bland metodiker inom forskarvärlden om hur trovärdiga datan till alkoholstudierna var. Nu har bättre studier kunnat ge nya resultat, säger Sven.

Annons

Måttligt drickande ett tecken på hälsosamt liv

De som klarar av att dricka måttligt lever också i allmänhet ett mer hälsosamt liv, visar forskning. Man kanske har sundare kostvanor, rör på sig regelbundet och har bättre sociala förhållanden.

– Det måttliga drickandet är ett tecken på god hälsa och goda levnadsförhållanden, men inte orsaken till den goda hälsan.

Se även: Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändratsBrand logo
Se även: Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändrats

Ok att dricka då och då?

Så hur ska man tänka då? Att inte dricka en droppe alkohol någonsin skulle kanske leda till bättre hälsa, men det kanske kan låta lite trist. Om det leder till ett mindre aktivt socialt liv kanske den positiva effekten inte heller blir lika stor. Om du tycker att det är trevligt att ta ett glas vin eller två ibland till middagen, eller på en after work med kollegorna kan du kanske fortsätta att unna dig det. Lagom är bäst brukar det heta – det handlar om helhetsbilden.

Annons

– För många kan alkohol vara gott och ett trevligt inslag i det sociala livet. Alkohol är inte nyttigt i sig men det är också en dosfråga, så länge man håller sig under gränserna för riskbruk är effekterna små. Men man ska vara medveten om att riskerna finns där.

– Precis som att man bör vara medveten om att goda efterrätter inte alltid är hälsosamma. Man måste väga för- och nackdelar precis som med andra saker, avrundar Sven Andréasson.

Annons