Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Nya siffror: Antalet sköldkörtelsjuka kvinnor har fördubblats

15 jul, 2020 
mikaela alex
Kvinna med sköldkörtelproblem
Många unga kvinnor går runt och är trötta, nedstämda och har koncentrationssvårigheter på grund av sin sköldkörtel. Nu visar statistik att siffran fördubblats sedan 2006 – här är anledningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hypotyreos, underproduktion av sköldkörtelhormon, kan leda till bland annat trötthet, nedstämdhet och viktuppgång. Sjukdomen drabbar framförallt kvinnor, och 2019 behandlades var tionde kvinna över 20 år för besvär med sköldkörteln.

Nu visar statistik från Socialstyrelsen att antalet drabbade kvinnor mellan 20 och 39 år har fördubblats sedan 2006.

– Sköldkörtelprov är ett av de absolut vanligaste proverna jag tar när jag jobbar, säger läkaren Viveka Gyberg till TV4-nyheterna.

Men ännu saknas ofta viktig kunskap för diagnostisering och behandling av sjukdomen. Framförallt inom primärvården saknas kunskap kring hur sköldkörtelsjukdomar kan behandlas och hur man kan stötta patienterna att leva med sin sjukdom.

Få blir friska från hypotyreos

Redan 2018 skrev Socialstyrelsen en rapport om att regionerna behöver kunskapsstöd för att kunna hantera det ökade antalet patienter, men inget har hänt sedan dess

Annons

– Endast var tredje patient med underfunktion i sköldkörteln blir av med sina symptom. För att fler ska må bra måste kunskapen om behandling av sköldkörtelsjukdomar öka, säger Anna Bergkvist, ordförande för Sköldkörtelförbundet, till Aftonbladet

Men varför har siffrorna stigit så dramatiskt?

– Dels så har ju sjukdomen fått mer uppmärksamhet, och det är ju jättebra för då söker ju fler som har de här diffusa symtomen som man kanske hade gått hemma och väntat med annars, säger Viveka Gyberg.

Hon säger också att man med den aktuella gruppen, kvinnor 20-39 år, har börjat screena för sköldkörtelsjukdom inom mödravården under graviditet, då det är viktigt både för graviditeten och fertiliteten att sköldkörteln fungerar som den ska. Därför hittar man också fler drabbade.

Man har även ändrat riktlinjerna för när behandling ska sättas in, och det krävs inte längre lika allvarliga symtom som tidigare, vilket gör att fler kan få chansen att må bättre.

Annons

– Man kan inte utesluta att det är en rejäl ökning, men alla de här tre sakerna har garanterat påverkat, säger hon.

Se också: Vad är antikroppar

Videon kunde inte hittas

Kvinnosjukdom som prioriterats ner

På Sköldkörtelförbundet hoppas man att sköldkörteln ska få större utrymme på läkarutbildningarna, men tror att det finns en genusaspekt som fått sjukdomen att prioriteras ner.

– Det finns definitivt en genusaspekt på frågan. Det visar inte minst forskning på andra sjukdomar där det är konstaterat att kvinnor behandlas sämre än män med samma sjukdom, säger Anna Bergkvist.

Även när det gäller den “motsatta” sjukdomen hypertyreos, överproduktion i sköldkörteln, har antalet ökat. Där har det skett en ökning med 65 procent sedan 2006.

Källa: Aftonbladet, TV4 Foto: Shutterstock / TT

Annons