Ont i axeln? Här är vanliga orsaker till smärtan

Kvinna har ont i axlarna

Ont i axeln när du försöker lyfta armen? Då kan du ha drabbats av axelproblem – och vissa av dem slår särskilt hårt mot kvinnor. Här är symtomen du bör ha koll på!

Axelleden är kroppens rörligaste led – på gott och ont. För den goda rörligheten är också förklaringen till att en av fyra får ont i en axel någongång i livet. Vanliga orsaker till smärtan är bland annat att vi gör många monotona rörelser, kånkar på tunga väskor på axeln eller jobbar med armarna över axelhöjd i långa perioder – allt i kombination med dålig hållning.

I dag är det mer regel än undantag att vi har en hållning där våra axlar slokar framåt som på en forntida grottmänniska, inte minst när vi hänger över våra mobiler och surfplattor. Och det kostar på.

Smärtan blir ofta långvarig

Har man otur kan man i förlängningen drabbas av inflammationer och annat otrevligt i axeln.  Axelsmärta är sällan farligt, även om smärtan kan vara svår – och långvarig. Det gäller bland annat frusen skuldra, eller frozen shoulder, och kalkaxel. Båda åkommorna drabbar oftare kvinnor i medelåldern.

Har man otur kan smärtan hålla i sig i månader eller till och med år, för att sedan släppa lika plötsligt som den kom. De flesta har dock bra hjälp av sjukgymnastik under tiden axeln återhämtar sig.

4 vanligaste orsakerna till smärtan

Inklämningssyndrom

Vanliga symtom:

 • Smärta vid lyft av armen framåt och utåt sidan.
 • Smärtan ökar om armen samtidigt vrids inåt.
 • Andra vanliga situationer då det ofta smärtar är att tvätta håret samt klä på och av sig på överkroppen.
 • Värst brukar smärtan vara på natten när om man sover på den onda axeln så den kläms ihop.

Vad är inklämningssyndrom?

Uppstår när en muskelsena eller slemsäck kläms in i axeln. Inklämningssyndrom betraktas som en förslitningsskada och är den allra vanligaste orsaken till smärta i axeln. Förväxlas ofta med frozen shoulder (se nedan).

Hur kan jag behandla? 

Vänd dig till läkare, naprapat eller  sjukgymnast för diagnos. Behandlas ofta med sjukgymnastik då man får träna musklerna i axeln.

Slemsäcksinflammation

Vanliga symtom:

 • Stark, intensiv smärta i axelns fram- och ovansida.
 • Värst är smärtan när man lyfter armen utåt-uppåt.
 • Ömhet över axelleden, som även kan svullna.
 • Smärtan kan stråla ner i armen på den drabbade sidan.

Vad är slemsäcksinflammation?

Slemsäckarna har till uppgift att skydda lederna i axeln. Om de utsätts för tryck eller överbelastning kan man få en inflammation.

Vad kan jag göra?

Inflammationen kan läka ut av sig själv inom några veckor. Man kan behöva ta värktabletter eller få hjälp av sjukgymnast.

Kalkaxel

Vanliga symtom:

 • Börjar ofta hastigt med svår, brännande smärta i axel.
 • Axeln är öm vid beröring.
 • Det kan vara svårt att sova och klä sig.
 • Smärtan minskar när armen hålls stilla intill kroppen.

Vad är kalkaxel?

Kalkaxel drabbas framför allt kvinnor och kan komma redan i 30-årsåldern. Åkomman orsakas av en utfällning av kalk som beror på åldersförändringar eller överansträngning.

Hur kan jag behandla? 

Kalkaxel behandlas med inflammationsdämpande tabletter, sjukgymnastik, ibland även med kortisonspruta och stötvågsbehandling.

Frozen shoulder

Vanliga symtom:

 • Smärta och värk i vila som utvecklas långsamt under några veckor.
 • Skuldran förlorar sedan rörelseförmågan.
 • Smärtan minskar efter en tid men man fortsätter att vara stel.
 • Det är svårt att utföra vissa rörelser, till exempel när man måste ha armen över huvudet.

Vad är det?

Frusen skuldra, eller frozen shoulder, är ett smärttillstånd i axelns led. Kvinnor över 40 år drabbas oftare och det gäller även personer med diabetes och sköldkörtelrubbningar. Vad det beror på vet man inte.

Hur kan jag behandla frozen shoulder?

I första hand rekommenderas sjukgymnastik. Man kan även ta antiinflammatoriska smärtstillande som ibuprofen eller diklofenak. Ibland kan man få en kortisonspruta för att minska smärtan. Väldigt stora problem opereras.

Av Vivvi Alström/Måbra.com 

Foto: TT

Mer innehåll hos allas.se: