Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Per lider av kronisk huvudvärk efter hjärnblödning

12 jan, 2018 
AvMargaretha Malmgren
Tre veckor före jul hittade Pers fru Josefine honom medvetslös i soffan. Tiden dessförinnan hade han varit förkyld i två månader. Bakterierna spred sig – och hamnade till slut i hjärnan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Som 37-åring drabbades Per Myrhill av en kraftig hjärnblödning. Trots att oddsen var 1 mot 50 överlevde den gifta tvåbarnspappan, och är nu aktuell med en seriebok om den traumatiska händelsen. Ett av ingreppen orsakade dessutom en nervskada i ansiktet.

Det var mindre än tre veckor till jul 2012 när Per Myrhill blev kvar i tv-soffan på kvällen den 4 december då övriga familjen hade gått och lagt sig. Plötsligt drabbades han av en ruskig huvudvärk som bara ökade – ända tills han förlorade medvetandet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hans fru Josefine hittade honom i soffan på morgonen, förvirrad och svår att få kontakt med.

– Det måste ha varit hemskt för henne. Josefine ringde direkt efter en ambulans och själv minns jag nästan inget av det som hände. Jag har fått det mesta berättat för mig, säger Per.

På Östra sjukhuset i Göteborg konstaterades en kraftig hjärnblödning. Det blev iltransport till neurokirurgen på Sahlgren ska sjukhuset.

Annons

Blödningen visade sig sitta strax ovanför höger öga. Läget var kritiskt och livshotande. Läkarna kunde inte säga om Per skulle överleva.

– Så här efteråt har vi fått veta att utgången var extremt oviss. Jag svävade länge mellan liv och död, med oddsen 1 mot 50 att klara mig, berättar han.

Under den första operationen lyckades läkarna stoppa blödningen och ta bort det brustna blodkärlet. Men läget var fortfarande kritiskt.

Försatt i medicinsk koma

Per fick komplikationer efter att ha andats in sina spyor. Han råkade dessutom ut för en kraftig dubbelsidig lunginflammation, med bara 20 procents kapacitet i lungorna.

Han placerades i respirator under narkos. Utan respiratorn skulle han inte ha kunnat andas.

– Det var en period där maskinerna höll mig vid liv, hade de stängts av skulle jag ha dött. Jag fick ligga nersövd i koma under en vecka. Ingen visste om jag skulle överleva och om jag i så fall skulle få bestående men för resten av livet.

Annons

För hustrun Josefine och barnen var det förstås en fruktansvärt jobbig tid. De hade ingen aning om ifall deras make och pappa skulle klara sig.

– Jag hade väldigt märkliga drömmar och bestämde mig faktiskt redan på sjukhuset för att göra en bok om hela den här händelsen, om jag överlevde, säger Per och fortsätter:

– Min bisyssla ända sedan 1992 har varit att ge ut ett seriealbum per år under namnet Plutonium Comics. Där tecknar jag och skriver texter om mestadels självupplevda saker. Jag har ett 50-tal medarbetare från sju länder som är med och gör albumet.

Förkyld i två månader

Innan aneurysmet – pulsåderbråcket i hjärnan – brast, hade Per haft en förkylning i ungefär två månader som vägrade att ge med sig.

En vecka före hjärnblödningen var han hos en tandhygienist som tog så hårt när hon skrapade bort tandsten att det blödde massor i munnen.

Annons

– Efteråt fick jag hög feber och en rejäl smärta i nacken. Jag kände mig yr och illamående.

– På något sätt hade det kommit in bakterier i blodströmmen under tandläkarbesöket som tog sig förbi barriären som sitter i hjärtat och kom upp i hjärnan. Där fastnade bakterierna i mitt medfödda, missbildade blodkärl – mitt aneurysm. Sedan förökade bakterierna sig ända tills kärlet brast.

Per fick stanna kvar på Sahl grenska sjukhuset i ungefär tre veckor. Den 23 december, dagen före julafton, fick han komma hem till huset i Floda.

Efter den första operationen och en veckas nedsövning tvingades han göra en operation till.

– Jag fick för högt tryck i hjärnan så läkarna borrade hål i pannan och satte in en slang för att dränera. Då fick jag ligga nersövd ytterligare en vecka i respirator.

– Båda gångerna när jag blev uppväckt drabbades jag av panik och försökte slita av mig alla slangar. De fick nästan ta i med våld för att hindra mig, berättar han.

Annons

Josefine vakade ständigt vid sin makes sida. Barnen fick komma och hälsa på efter den andra operationen.

– Min fru var verkligen underbar och har varit det hela tiden under de här fem åren sedan det inträffade. Hon stöttar mig otroligt mycket, utan henne hade jag inte klarat det här.

Obeskrivbar smärta

Per är förstås glad och tacksam över att han överlevde, trots de enormt dåliga oddsen.

Men vid första ingreppet råkade läkarna skära av en nerv som sörjer för höger sida av ansiktet. Nervtrådarna hittade aldrig tillbaka till varandra, vilket resulterat i en svår konstant smärta.

– Jag har under fem års tid tvingats äta tunga mediciner i höga doser. Ibland är jag så pass utslagen att jag bara kan ligga still i ett mörkt rum med en kudde på huvudet.

– Jag har alltid ont, men ibland är smärtan helt obeskrivbar. Det gör så ont att jag vill dö. Varje pulsslag är som om någon dunkade mig stenhårt med en sten i huvudet. När det är som allra värst känns det som om det rinner flytande lava över ansiktet.

Annons

Under 2016 gjordes fem kirurgiska ingrepp i huvudet där elektroder placerades som skulle störa smärtimpulserna. Men de skadade nervtrådarna var i så pass dåligt skick att elstimuleringen inte nådde fram dit den behövdes.

Medicinsk marijuana

Det som hjälper i nuläget är en form av cannabissprej som han fått recept på från apoteket. Det är en munhålesprej som är tillverkad av växtdelarna från cannabisplantan med tillförd alkohol. Spejen heter Sativex.

Men det finns något som skulle kunna ge en ytterligare 50-procentig smärtlindring – cannabis i sin torkade form. Problemet är att det inte är tillåtet i Sverige.

– Läkarna vill att jag i stället ska äta opiater som egentligen är värre än medicinsk cannabis eller marijuana i obehandlad form, alltså själva råvaran.

– Opiater hjälper inte mot just nervsmärta, men ändå vill de inte hjälpa mig med min ansökan.

Annons

Per berättar att han har tackat ja till alla behandlingar och medicineringar som sjukvården har föreslagit, men ingenting har fungerat lika bra som den medicinska marijuanan.

– Jag provade den utomlands och upptäckte direkt en enorm skillnad, säger han.

Den medicinska marijuanan är tillåten och går att få utskriven av läkare i många länder, däribland Norge och Finland. I januari blir den legaliserad även i Danmark.

Genom Schengenavtalet i EU skulle Per kunna åka till Danmark, få ett recept av en dansk läkare och köpa med sig produkten hem till Sverige.

– Man får ta med sig en månads förbrukning och det här är något av en ljusning för mig. Att det sedan skulle kännas väldigt märkligt att behöva åka dit för att köpa är en annan sak. Jag tycker givetvis att det ska vara tillåtet som smärtlindring här hemma också.

Annons

Per är sjukskriven från sitt vanliga arbete som IT-administratör och har jobbat med boken Aneurysmdimma till och från under de senaste fem åren.

Bokomslag Aneurysmdimma
Serieboken Aneurysmdimma, Kartago förlag, finns bl a att köpa hos Bokus och Adlibris.

Nu är han glad och stolt över att den kunnat släppas i höst.

– Jag kan vara både arg och ledsen över att det här skulle drabba just mig. Men jag är ändå så tacksam över att ha en livskamrat som inte viker en tum och att få en chans att se mina barn växa upp.

Detta är aneurysm – pulsåderbråck

* En onormal utbuktning på en pulsåder. Bildas i hjärnan på grund av försvagning i pulsåderns vägg. Kan växa gradvis och bilda en utbuktning.

Annons

* När aneurysmet växer kan kärlväggen brista. Blod sprids då in i eller runt hjärnvävnaden. Detta kräver omedelbar medicinsk vård.

* Symtom är plötslig huvudvärk, nackstelhet, illamående, kräkningar, dubbelseende, ljuskänslighet och känslobortfall.

* Risken att drabbas är i Sverige cirka 1 procent. Vanligast i åldern 40–60 år. Kvinnor drabbas oftare än män.

* Cirka 55 procent av de drabbade överlever, 10 procent får bestående men. Cirka 35 procent avlider.

Av Joakim Löwing
Foto: Peter Ericsson

Annons