Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Pernilla Wahlgren och andra kända svenska kvinnor om klimakteriet

06 jul, 2021 
Linus Brännström
FotografTT
Pernilla Wahlgren och Agneta Sjödin.
Pernilla Wahlgren, Malin Berghagen, Agneta Sjödin och andra kända svenskar kvinnor berättar om hur klimakteriet påverkat dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Pernilla Wahlgren, 53, gick plötsligt upp i vikt trots att hon ätit och motionerat som vanligt. I sin och Sofia Wistams podd Wahlgren och Wistam berättar hon att hon först inte förstod vad som hände med kroppen.

Se också: Så vet du om du är på väg in i klimakteriet för tidigt

På väg in i klimakteriet för tidigt – så vet duBrand logo
På väg in i klimakteriet för tidigt – så vet du

Sedan insåg Pernilla Wahlgren att hon hamnat i klimakteriet – hon vill berätta om sina upplevelser för att hjälpa andra. I podden berättar hon att vallningarna har varit det värsta men att hon nu har fått hjälp.

– Jag körde hormonplåster först men sedan var jag hos gynekologen som tyckte att jag skulle äta ett piller om dagen och det fungerar jättebra för mig, säger hon i Wahlgren och Wistam.

Annons

Pernilla Wahlgren säger att det är viktigt att inte se förändringarna i kroppen som något dåligt.

– Då får man bara omfamna det och förstå att "jag är inte 25 längre", säger hon i Wahlgren och Wistam.

Pernilla Wahlgren berättar om klimakteriet.

Agneta Sjödin berättar om klimakteriet

Programledaren Agneta Sjödin, 53, har tidigare berättat om sin klimakteriekris. För några år sedan drabbades hon av vallningar, akne och sömnsvårigheter.

– Jag ville verkligen inte att det skulle vara klimakteriet, det lät så gammalt och osexigt, så i min flummiga värld tänkte jag först att det var en slags energihöjning, har hon sagt i en intervju med Tara.

För Klimakterieportalen har Agneta Sjödin berättat att hon inte kände igen sig själv.

Annons

– Jag svettades mycket på nätterna, vilket innebar att jag sov dåligt och att mitt humör påverkades otroligt negativt. Och när jag tränade kunde jag få kopiösa svettningsattacker och det gjorde ju att det kändes jättejobbigt att träna. Tidigare hade jag aldrig haft problem med huden, men nu fick jag helt plötsligt en massa akne. Min kropp förändrades också och till slut var det som om jag inte kände igen mig själv i allt detta nya – det var liksom inte jag längre, utan nån gammal och trött tant, har hon sagt till sajten.

Agneta Sjödin vill hjälpa andra kvinnor med sin berättelse.

Till slut inledde hon en hormonbehandling.

– Vallningarna försvann nästan direkt och för övriga symtom tog det några månader innan jag sen började känna igen mig själv igen. Men innan jag gick till min gynekolog visste jag faktiskt inte ens om att man kunde bli så bra hjälpt av hormoner och jag är så otroligt tacksam för att jag fick rätt behandling snabbt, har Agneta Sjödin berättat för Klimakterieportalen.

Annons

Hon förklarade då också att hon känner att ansvar att prata om sina upplevelser.

– Kanske kan det faktum att jag är öppen och berättar om klimakteriet och hur det drabbade mig förhoppningsvis hjälpa andra kvinnor att förstå vad som händer i deras kroppar och att de verkligen inte är ensamma med sina besvär. Och jag hoppas att alla kvinnor vågar – och har möjlighet – att söka vård för sina besvär, för ingen ska behöva må som jag gjorde när det var som värst.

Malin Berghagen berättar om kroppsförändringarna

Malin Berghagen: "Min kropp behöver andra saker än tidigare."

Även Malin Berghagen, 55, har berättat om hur kroppen förändrades i samband med klimakteriet.

– Jag märker att huden blir förslappad och inte drar ihop sig, det är inte lika lätt att bygga muskler, tidigare kunde jag gå ner två kilo på en vecka, så är det inte längre, har hon berättat för hälsokostbutiken Lifes sajt.

Annons

– Min mens bara lade av och det är fantastiskt skönt. Men nu i klimakteriet så tycker jag att min kropp behöver andra saker än tidigare, jag får balansera kosten lite och kroppen har lättare att reagera på socker och fett. Jag kan inte äta feta ostar varenda dag… Som yngre kunde jag vara rebell på ett annat sätt. I dag måste jag lyssna mer på vad min kropp behöver.

Karin Adelsköld: ”Tacksam för mina hormoner”

Komikern och programledaren Karin Adelsköld, 47, har varit öppen med att hon hamnade i klimakteriet redan i 40-årsåldern. Nyligen berättade hon på Instagram om hur hon "simmat runt i vallningar och ångest" men att hon blev hjälpt av hormoner.

Karin Adelsköld fick hjälp av hormoner.

"Trots att jag varit väldigt skeptiskt till framförallt östrogen tidigare. Observera jag kan inte rekommendera det till alla! Men utifrån mina förutsättningar (menopaus, ingen bröstcancer i släkten) gjorde det underverk. Vallningarna försvann efter några dagar. Humöret jämnare. Började känna igen mig själv igen! Kunde sova! Motionera mer! Halleluja!", skrev Karin Adelsköld på Instagram och fortsatte:

Annons

"Jag vet att det finns allvarliga risker och att det inte är för alla men jag undrar ändå varför vi pratar mer om riskerna än fördelarna? Och varför pratar vi inte mer om att klimakteriet börjar runt 40 för de flesta? Och att 'klimakteriebesvären' inte slutar bara för att mensen gör det? Är iallafall väldigt tacksam för mina hormoner. Kåt, glad och tacksam."

Blossom Tainton: "Jag har testat allt"

Blossom Tainton var tveksam till hormoner.

Artisten och hälsoprofilen Blossom Tainton, 59, har berättat för Klimakterieportalen att klimakteriet vände upp och ned på hennes liv när hon precis fyllt 50 år.

– Det var som om någon tryckte på en knapp när jag fyllde 50! Helt plötsligt blev jag alldeles melankolisk och nostalgisk, jag blev helt asocial och ville bara sitta för mig själv med ett glas vin och titta på gamla bilder från när barnen var små. Att umgås med folk fanns inte på kartan för mig då, har hon sagt till sajten.

Annons

Blossom Tainton berättade också om hon drabbades av allt från vallningar till ångest. Hon var tveksam till hormoner då hon haft bröstcancer i släkten och till slut hittade hon rätt behandling.

– Jag har nog varit en ganska jobbig patient som ifrågasatt det mesta. Och jag tycker att det är för jäkligt att det ska vara så svårt för kvinnor att få rätt hjälp! Själv har jag nu testat allt från tabletter till plåster och spray. Jag har prövat syntetiskt gestagen och naturligt progesteron, men har nu landat i att jag använder östrogenplåster och så kontrollerar min fantastiska gynekolog regelbundet så att min livmoderslemhinna inte växer sig för tjock, har hon sagt till Klimakterieportalen.

Annons