Studie: Därför mår kvinnor sämre av pollen än män

Kvinna med kliande ögon på grund av pollen.

Foto: TT/Shutterstock

Kvinnor drabbas värre av pollenallergi än män, visar en ny svensk undersökning. Framförallt drabbas kvinnor hårdare psykiskt.

Ungefär tre miljoner svenskar lider av pollenallergi med symtom som rinnande näsa, nysningar, kliande röda ögon, pipande andning och trötthet. Många uppger också att de sover sämre och har svårare att koncentrera sig.

Se också: 5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen

0:49

Efter reklamen: 5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen

(0:49)

Man kan drabbas när som helst i livet, men det vanligaste är att besvären dyker upp i tonåren och sedan klingar av en tid – för att komma tillbaka igen när man är vuxen.

Men pollenallergi kan även vara mycket mer än nysningar och kliande ögon. Särskilt för kvinnor. Att lida av pollenallergi påverkar nämligen den psykiska hälsan hos kvinnor mer än hos män, visar en ny Novus-undersökning.

6 kluriga ställen som pollen kan gömma sig på hemma

Kvinnor med pollenallergi drar sig undan socialt

Undersökningen, som gjorts på uppdrag av läkemedelsföretaget Santen, visar att 36 procent av kvinnorna känner sig nedstämda på grund av sin pollenallergi. Nästan lika många kvinnor avstår från sociala situationer på grund av sin allergi. Anledningen? Man känner sig obekväm i sociala sammanhang när man har besvär, något som drygt fyra av tio kvinnor uppger att de drabbas av.

I undersökningen deltog 1034 pollenallergiska personer i åldrarna 18–79 år.

– Påverkan på livskvalitet verkar vara större för kvinnor än för män. Mitt främsta tips till den som är allergiker är att vara noggrann med sin medicinering, säger Lars Ahlbeck, överläkare, Allergicentrum i Linköping, i ett pressmeddelande.

En Kantar/SIFO-undersökning från Astma- och allergiförbundet visar dessutom att fler kvinnor än män uppger att de får ökad känslighet och ökad sjukfrånvaro.

Så behandlas symtomen vid pollenallergi

Pollenallergi behandlas ofta med antihistamintabletter som finns receptfritt på apotek. Det kan också skrivas ut av läkare.

Lider man av nysningar och nästäppa kan man prova vanlig nässprej. Det finns också nässprej med antihistamin och sprej med både antihistamin och kortison.

Ulrikas pollenallergi blev bättre med vaccinationssprutor

Kliande och svullna ögon behandlas med ögondroppar. Dropparna kan innehålla antihistamin eller så kallade kromoner.

Problem med andningen kan ibland behöva behandlas med astmamedicin.

Källa: 1177.se

Pollen eller corona? - Doktor Mikaels bästa tips

Tabletter och vaccinationssprutor mot pollenallergi