Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Studie: Därför mår kvinnor sämre av pollen än män

18 maj, 2021 
Vivvi Alström
Kvinna med kliande ögon på grund av pollen.
Kvinnor drabbas värre av pollenallergi än män, visar en ny svensk undersökning. Framförallt drabbas kvinnor hårdare psykiskt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ungefär tre miljoner svenskar lider av pollenallergi med symtom som rinnande näsa, nysningar, kliande röda ögon, pipande andning och trötthet. Många uppger också att de sover sämre och har svårare att koncentrera sig.

Se också: 5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen

5 tips för att lindra besvären under pollensäsongenBrand logo
5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen

Man kan drabbas när som helst i livet, men det vanligaste är att besvären dyker upp i tonåren och sedan klingar av en tid – för att komma tillbaka igen när man är vuxen.

Men pollenallergi kan även vara mycket mer än nysningar och kliande ögon. Särskilt för kvinnor. Att lida av pollenallergi påverkar nämligen den psykiska hälsan hos kvinnor mer än hos män, visar en ny Novus-undersökning.

Annons

Kvinnor med pollenallergi drar sig undan socialt

Undersökningen, som gjorts på uppdrag av läkemedelsföretaget Santen, visar att 36 procent av kvinnorna känner sig nedstämda på grund av sin pollenallergi. Nästan lika många kvinnor avstår från sociala situationer på grund av sin allergi. Anledningen? Man känner sig obekväm i sociala sammanhang när man har besvär, något som drygt fyra av tio kvinnor uppger att de drabbas av.

I undersökningen deltog 1034 pollenallergiska personer i åldrarna 18–79 år.

– Påverkan på livskvalitet verkar vara större för kvinnor än för män. Mitt främsta tips till den som är allergiker är att vara noggrann med sin medicinering, säger Lars Ahlbeck, överläkare, Allergicentrum i Linköping, i ett pressmeddelande.

En Kantar/SIFO-undersökning från Astma- och allergiförbundet visar dessutom att fler kvinnor än män uppger att de får ökad känslighet och ökad sjukfrånvaro.

Så behandlas symtomen vid pollenallergi

Pollenallergi behandlas ofta med antihistamintabletter som finns receptfritt på apotek. Det kan också skrivas ut av läkare.

Lider man av nysningar och nästäppa kan man prova vanlig nässprej. Det finns också nässprej med antihistamin och sprej med både antihistamin och kortison.

Kliande och svullna ögon behandlas med ögondroppar. Dropparna kan innehålla antihistamin eller så kallade kromoner.

Problem med andningen kan ibland behöva behandlas med astmamedicin.

Källa: 1177.se

Annons