Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ulrikas pollenallergi blev bättre med vaccinationssprutor

16 apr, 2019 
Redaktionen
Ulrika Larsson har fått sitta inne många vackra sommardagar på grund av pollenallergi. Tack vare vaccination mår hon nu mycket bättre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sedan hon var barn har Ulrika Larsson, i dag 51, lidit av svår pollenallergi. Hon har varit tvungen att tacka nej till mängder av vårpicknickar och grillfester. Och det är många midsommaraftnar som hon har fått sitta inomhus medan familj, släkt och vänner har firat ute i solen.

Men nu ska hon snart avsluta flera års behandling med pollenvaccinationer. Och hon mår väldigt mycket bättre.

– Skillnaden är enorm. Innan stod jag knappt ut – nu har jag fått ett helt nytt liv!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ulrika har vuxit upp på landet. Som barn tillbringade hon en stor del av tiden utomhus och lekte ofta i högt gräs. Men i 12-årsåldern började hon få kraftiga nysattacker och stark klåda i ögonen när hon gick ut.

Pollenallergin – mot både träd och gräs – hade börjat, och fortsatte sedan att drabba henne varje vår och sommar.

– Det blev lite bättre under mina två graviditeter. Men sedan eskalerade allergin och de receptfria mediciner jag använde hjälpte inte tillräckligt.

Annons

Tröttheten var värst

Ulrika gick ständigt runt och var snorig, med kliande ögon och serienysningar. Men det allra värsta var den svåra tröttheten som allergin innebar.

– Det var otroligt jobbigt att gå runt och vara seg och trött hela tiden. Till slut kände jag att jag måste göra något.

Hon skrev ett brev till en allergimottagning och berättade om sina besvärliga symtom. Snart därefter fick hon en läkartid. Det blev då bestämt att hon skulle få vaccinationer mot sin pollenallergi.

Under mer än tre år har hon regelbundet fått sprutor med vaccin – varje vecka de första månaderna och därefter var sjätte. Och trots att behandlingen har tagit lång tid så har den absolut varit värd det, enligt Ulrika.

– Jag är faktiskt förvånad över hur stor skillnad det har blivit. Jag har kunnat dra ner på mina mediciner och känner mig mycket piggare och vaknare.

Annons

Inga biverkningar

Först var Ulrika lite tveksam till att vaccinera sig mot pollen. Inte alls för att hon var rädd för själva sprutorna, men däremot för eventuella biverkningar.

– Jag är en sån som helst inte använder så mycket läkemedel. Tar inte ens en huvudvärkstablett om jag inte absolut måste. Så det kändes inte helt naturligt att ta sprutor med vaccin i flera år. Men det har gått jättebra, och jag har inte märkt några biverkningar alls utom lite svullnad på armen direkt efter sprutorna.

Ulrika är fortfarande allergisk och kommer troligen att behöva ta allergimediciner resten av livet. Men nu kan hon äntligen få se fram emot våren utan att behöva fasa för den och sitta inomhus för att försöka lindra pollenbesvären.

– Det går inte att jämföra med hur jag mådde före sprutorna, det är faktiskt som natt och dag!

Av Katarina Rehn

Foto: Thomas Carlgren

Läs också:

Vårdepression kan vara pollenallergi

Vilken tablett har bäst effekt mot pollenallergi?

Varning för rekordmycket pollen 2019

Annons