Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

PRP-metoden: Artrosbehandling som är både snabb och smärtfri

16 dec, 2019 
Margaretha Eld
Kvinna med artrossmärta håller sig om sitt knä.
Ömmande och onda knän? Det kan vara tecken på artros. PRP-metoden är den senaste behandlingen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Artros drabbar var tionde man och var femte kvinna över 60 år. Plasmabehandling, även kallat PRP, Platelet Riched Plasma, är ett nytt alternativ i artrosvården.

Pernilla Wernstedt, läkare och specialist i hematologi på Wernstedt Medical i Göteborg.
Pernilla Wernstedt, läkare och specialist i hematologi på Wernstedt Medical i Göteborg

– PRP är en kroppsegen biologisk behandling som stimulerar vävnadsläkning och dämpar inflammation. Brosket får på så vis näring och läker, säger Pernilla Wernstedt, läkare och specialist i hematologi på Wernstedt Medical i Göteborg.

Hon behandlar en rad artrospatienter med främst knäartros och fotledsartros men även andra ortopediska problem så som tennisarmbåge.

– Metoden har smärtlindrande egenskaper och är snabb, smärtfri och fri från biverkningar. Den botar inte artrosen men bromsar den och minskar smärtorna så att man kommer igång att träna. Då bromsas försämring och brosknedbrytning, säger Pernilla Wernstedt.

Annons

Många patienter som kommer hit är desperata, berättar hon.

Vad är artros?

  • Artros orsakas av en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av brosket.
  • Även om den blir vanligare med åren så är artros inte en del av det naturliga åldrandet. Ny forskning visar att även många unga och medelålders aktiva och elitidrottare drabbas.
  • Orsakerna till artros kan vara olika men gemensamt är att det är det stötdämpande brosket som inte fungerar som det ska.
  • Sjukdomen kan uppstå spontant, primärt eller som följd av en tidigare skada, så kallad sekundär artros.
  • Forskning visar att brosk som brutits ned men inte försvunnit helt kan läka om man rör på sig.

– De har ont när de går och rör sig och är ofrivilligt inaktiva. De som har uttalade besvär kan vara aktuella för en protesoperation, men helst vill man skjuta på operation så långt som möjligt och långt ifrån alla behöver opereras.

Viktigt med träning vid artros

PRP-metoden är relativt ny i Sverige. I Europa, främst i Tyskland och Nederländerna, och inom idrotten har man använt den länge. PRP-metoden är enkel. Man lämnar ett vanligt blodprov. Provet centrifugeras och separerar blodplättar, tillväxthormoner och antikroppar från blodet. Därefter injiceras den i den drabbade leden eller senfästet.

– Som hematolog är jag särskilt intresserad av blodet och vet att det finns mängder av ämnen i trombocyterna, blodplättarna. Den är hyperrik på proteiner, hormoner och tillväxtfaktorer, säger Pernilla Wernstedt.

Annons

Behandlingen upprepas tre gånger var sjunde till tionde dag. Hela proceduren tar 15-20 minuter. Därefter fyller man på med en boosterdos efter 4-6 månader, totalt 4 gånger.

Vanliga orsaker till artros

  • Övervikt, redan 7-8 kilos övervikt förhöjer risken
  • Stillasittande
  • Ärftlighet
  • Tidigare skador i leden

I Sverige kan du inte få behandlingen finansierad via Landstinget utan får stå för kostnaden själv. Priset varierar från 2 000-3 500 per injektionstillfälle. I behandlingen ingår en remiss/råd att gå till en sjukgymnast eller artrosskola. Det finns även bra artrosträning på appar som kan laddas ner i mobilen.

– Jag peppar mina patienter att börja träna. Du måste hålla knäna i trim. Träning stimulerar ledbrosket och gör att du kan behålla det brosk du har kvar. Dessutom stärks muskulaturen och avlastar leden, vilket gör att trycket på leden minskar.

Resultatet av artrosskolans träningsprogram visar sig ofta redan efter en månad. Det första tecknet är att det känns bra efter att man har tränat.

Foto: Shutterstock/TT

Annons