Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Vad kan de smärtsamma huggen i ryggen bero på?

30 jan, 2019
author Celia Stahl
Celia Stahl
Vad kan huggen i ryggen bero på? Läkare Michael Seipel svarar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Benen viker sig”

Är en kvinna på 60 år som har haft kroppsarbete hela livet. Jag har haft ont i ryggen från och till under livets gång. Jag har alltid varit mycket rörlig av mig, löptränat och dansat – men det kan jag inte göra nu bland annat på grund av ett knä.

Våren 2015 började jag få huggningar i ländryggen, både små och kraftiga. Vid kraftiga hugg viker benen sig och det blir sedan svårt att gå. Det blev fler och fler smärtsamma hugg. Efter huggningarna får jag alltid värk och det känns som ett grytlock som trycker mot ryggen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Börjar dagen med värk så kommer huggningarna förr eller senare. Kan inte böja mig framåt och får gå sakta. Är nu sjukskriven sedan ett par månader. Röntgen visade kraftig artros med pålagringar och det stod att det var därför jag kunde få huggningarna.

Går till sjukgymnast och har prövat olika saker där som inte hjälpt. Tränar två pass om dagen och rör mig mycket. Tar Alvedon, Tramadol och Paraflex på maxdos men detta hjälper inte. Vad finns att göra? Kan inte leva så här.

Kan det vara EDS? Skulle Pharmalight ljusbehandling kunna hjälpa?
Smärtsamt

Ny diagnos kan behövas

Du är en tidigare fysiskt mycket aktiv kvinna som sedan två år tillbaka börjat få tilltagande besvär med smärtsamma hugg i ländryggen. Bilddiagnostik med röntgen visar uttalade degenerativa förändringar med kraftig artros och pålagringar, spondylartros, som vi säger på fackspråk. De förändringar man ser kan mycket väl vara orsaken till dina symtom.

Jag tror inte att det rör sig om EDS, Ehlers-Danlos syndrom, med förändring av stödjevävnadens egenskaper. Du har provat ett behandlingsprogram med smärtlindrande och muskelavslappnande läkemedel i kombination med anpassat träningsprogram i samråd med sjukgymnast, fysioterapeut som vi säger i dag. Vad beträffar läkemedel saknar jag att man inte satt in något inflammationsdämpande.

Annons

Nu har du inte blivit bättre under drygt två månaders tid, snarare tvärtom, och det börjar ta på humöret. De som är ansvariga för din vård måste ta sig en ordentlig funderare. Varför svarar du inte på behandlingen så som förväntats? Har man ställt en riktig diagnos? Man bör återigen gå igenom din sjukhistoria och göra en noggrann kroppsundersökning. Om man då åter skulle komma till samma slutsats kan man komplettera läkemedelsbehandlingen med ett inflammationshämmande läkemedel.

Skulle det inte hjälpa får man ta ställning till om det ska göras en utvidgad undersökning med remiss till ortopedspecialist och bilddiagnostik med MR. Jag tror säkert att man ska kunna göra något för att hjälpa dig.

Till sist, vad gäller Pharmalight, är det en metod för att tillföra kroppens celler energi med LED-ljus. Det är ingen behandling som ingår i mitt kunskapsområde så jag kan därför inte råda dig om den.
Leg läkare Michael Seipel

Du kan läsa fler frågor och svar samt ställa din egen fråga till doktorn här >>

Annons