Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

6 gyllene regler för en sund kärleksrelation - experten berättar

20 jul, 2021 
Marina Nilsson
Till vänster, Lennart Björklund, diakon, socionom och psykoterapeut, till höger ett par umgås tillsammans utomhus.
Många par slutar att göra saker tillsammans. Hon törstar kulturellt och vill gå på bokklubb. Han stannar hellre i garaget, men kan tänka sig en tur till byggvaruhuset. Snart är det kanske bara bostaden man har gemensamt. Har du skilt dig utan att veta om det?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att den känslomässiga närheten är viktig för hälsan är sedan länge belagt i forskning. Män som svarar ja på frågan ”visar din fru att hon älskar dig?” drabbas exempelvis i väsentligt mindre utsträckning av kärlkramp.

Och immunförsvaret i sin tur sänks faktiskt av äktenskapliga gräl med fientlig ton. Detta gäller särskilt kvinnor, som alltså lättare får helt vanliga förkylningar om de lever i en relation där de negativa tillmälena är vardag.

Säkrare att leva utan partner än i relation utan närhet

Men även tystnaden kan vara doppad i gift på så sätt att den kan skapa en relationsstress som faktiskt fyrdubblar risken bland kvinnor att drabbas av hjärtinfarkt. Studien i fråga (vid Karolinska Institutet) visade att det speciellt var relationen till maken eller sambon som var viktig här. Att den hjärtsjuka kvinnan kunde tala med honom om allt, öppna sig och få känslomässigt stöd när hon behövde hade väldigt stor påverkan på till exempel återfallsrisken. Så pass stor, att det faktiskt var ett ”säkrare” val att inte leva i en relation alls än i en där den känslomässiga närheten inte fanns...

Annons

Inte så konstigt alltså att frågan om parallella liv är en ömtålig sådan. Här känner många av oss kanske att vi balanserar på en lina. Olika intressen är väl en sak, men att tippa över till att leva helt olika liv, är inte det ganska riskabelt?

Se också: 9 tips för att komma över ditt ex

9 tips för att komma över ditt exBrand logo
9 tips för att komma över ditt ex

– Det är när föraktet har kommit in i relationen som det parallella livet blir farligt. Annars är det ju ganska vanligt att man med tiden får sina olika roller. Genom hela livet genomgår också paret olika faser där man lever mer eller mindre separata liv, till exempel när barnen är små, eller när någon nära anhörig blir sjuk, eller bara när man har börjat ett nytt arbete som tar mycket tid. Det viktiga är att man söker sig till varandra och återupprättar närheten när man får chansen igen, förklarar Lennart Björklund, diakon, socionom och psykoterapeut i Göteborg.

Socionomen Lennart Björklund sitter på en gräsmatta.

Det är alltså helt okej att inte prompt följa med varandra på varenda liten skogspromenad, men en omtänksam uppföljning: ”hur var det i dag?” hindrar att avståndet blir för stort.

Annons

Varningssignaler att se upp med i en relation

Att i stället bara trava på, kanske till och med i sina föräldrars fotspår, kan i stället innebära en risk.

– Vi kopierar ganska mycket från våra egna föräldrar och vad vi har sett av deras agerande under uppväxten. Förr var det ju mycket mer tabubelagt och svårt med skilsmässor, så många äldre har sett den typen av känslokyla som blir när man tvingas vara kvar i en dålig relation. De kanske aldrig såg mamma och pappa ta på varandra. Eller så kanske dessa pratade med varandra på ett väldigt robust vis som inte var så trevligt. Då är det detta som blir ”normalt” för oss, säger terapeuten.

Så frågan om det är farligt eller inte att leva parallella liv handlar helt enkelt om vad man har låtit komma in i utrymmet emellan sig. Offentlig förnedring exempelvis. En tydlig varningssignal tycker Lennart att det är när man inför andra talar nedvärderande om sin partner, som sitter där bredvid...

Men även helt vanlig glömska och tankspriddhet kan förstås vara minerad mark. Den glömda bröllopsdagen, eller ännu värre –födelsedagen – kan vara en signal på att viktig respekt är tappad.

Annons

– Det kan också leda till att den andre försöker straffa genom att minsann inte själv heller komma ihåg viktiga dagar, och på så sätt leker man nästan Svälta räv med sin relation. Hur lite kan jag ge min partner utan att han eller hon lämnar mig?

Framförallt blir parallella liv ett problem om det så att säga är ett problem för någon av parterna. Vårt unika behov av ensamhet har vi ju kvar långt upp i åldern. Är man väldigt olika på den punkten så kan de parallella spåren trigga övergivenhetskänslor och kanske svartsjuka hos den parten som har större behov av närhet, ifall avståndet inte kompenseras på andra sätt.

Fysisk närhet skyddar

– Kroppslig intimitet kan ha en vaccinerande effekt på det här. Det måste inte nödvändigtvis handla om sex, även om jag kan tycka att en del par slutar med detta onödigt tidigt. Det kan handla om att man visar varandra ömhet och närhet också. Att man säger ”vad fin du är i håret i dag” och ”nämen har du köpt en ny tröja?” Det finns ju par som är jättenöjda med hur de har det, och säger ”sex, det har vi klarat av och behöver inte fundera på mer”, men det kan finnas andra gester som blivit jätteviktiga, som ”varenda morgon så har hon tagit tandkräm på min tandborste och jag blir lika glad varje gång”, summerar Lennart Björklund.

Annons

6 gyllene regler för en sund kärleksrelation

Relationsforskaren John Gottman är världskänd för sin forskning kring vad som gör äktenskap trygga och stabila. Här är sex faktorer som spelar särskilt stor roll!

Detaljerade kärlekskartor

Att paret har kunskaper om varandras liv, tankar, drömmar och preferenser gör relationen förtrolig och man förstår lättare den andres perspektiv vid exempelvis gräl.

Fina minnen tillsammans

Att paret kärleksfullt kan berätta om sin första tid tillsammans bådar gott för framtiden.

Närhetssökande

Att man söker sig till varandra för tröst och uppmärk- samhet innebär en chans till att relationen bekräftas när den andre förhoppningsvis ger ett gensvar.

Tar gemensamma beslut

Att båda två är delaktiga i stora beslut som rör familjen, exempelvis ekonomin, är väldigt viktigt.

Kompromissvilja

Att man inte alltid måste ha rätt i konflikter, utan kan kompromissa och ha överseende med varandras brister och svagheter är också betydelsefullt.

Fredstrevare vid relationsbråk

Att man använder humor eller annan strategi som bryter den hätska stämningen vid gräl hindrar att någon säger något som man verkligen ångrar efteråt.

Annons