Lästips: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Terapeuten: 5 viktiga tips för en lyckad relation

15 dec, 2019 
AvAnna Carsall
Par håller handen och pratar med varandra.
Tvivlar du på att ditt förhållande är tillräckligt lyckligt för att du ska stanna kvar? Trots att du för det mesta trivs rätt bra? Då kan du ha drabbats av Hollywood-effekten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Vi lever i en tid då informationsflödet aldrig har varit större, inte minst när det gäller romantiska bilder av hur kärlek ”ska” kännas och ta sig uttryck.

– Vi påverkas enormt mycket av hur kärlek och parrelationer framställs i filmer och på sociala medier, även om vi inte tror det själva. Jag brukar kalla det för Hollywood-effekten. Det är en bild där allting är perfekt och tillrättalagt och där passionen och romantiken ständigt är på topp, säger samtalsterapeuten Daniella Gordon, som bland annat skrivit boken Kärlek på allvar – att välja och behålla en relation tillsammans med journalisten Sofie Zettergren.

Se också: 8 onödiga saker som kan få dig att sabba ditt förhållande

8 onödiga saker som kan få dig att sabba ditt förhållandeBrand logo
8 onödiga saker som kan få dig att sabba ditt förhållande

Perfekt kärlek finns inte

I boken beskriver författarna hur det här fenomenet drabbar singlar, som får svårt att välja en relation över huvud taget, av rädsla för att missa något ”ännu bättre”. Det drabbar även personer som är i ett förhållande, som förväntar sig att kärleken ska vara hundra procentperfekt hela tiden –utan minsta ansträngning.

Annons

–Jag brukar säga att om ens relation är sjuttio procent bra så har man en god grund att utgå ifrån. Utöver det behöver man också fråga sig vad de resterande trettio procenten består av, om det är viktiga saker för en själv som saknas. Behöver man till exempel fysisk närhet för att känna sig älskad och ens partner är helt ointresserad av att ge det finns ett problem. Men handlar det om sådant som inte är så viktigt för en behöver man inte lägga så mycket energi på det. Hundra procent hela tiden existerar som sagt inte i verkligheten. Det perfekta finns inte. Det är bara en illusion, som gör att vi får orealistiska förväntningar och blir besvikna.

Välj att vara nöjd

70 procent bra innebär alltså att det väsentliga funkar, som att man kan stötta varandra, lita på varandra och har ungefär samma grundvärderingar om vad som är viktigt i livet. För att kunna ha ett långt förhållande behöver vi sträva efter att välja nöjdhet framför kickar, menar Daniella Gordon.

Annons

–Att välja nöjdhet innebär att välja långsiktigt välbefinnande i stället för häftiga och kortsiktiga upplevelser. Det handlar om att göra val som är meningsfulla för en och som i längden ger varaktig tillfredsställelse. Ett långt förhållande handlar om att återupptäcka varandra om och om igen – i takt med att vi utvecklas och hamnar i nya situationer.

–Allt behöver näring för att växa. Även om sjuttio procent plus är en bra grund, generellt sett, så behöver vi anstränga oss för att relationen ska fortsätta att leva och utvecklas.

Relationstips: Satsa på varandra

Den goda nyheten är att det nästan aldrig är för sent! Även om du är i ett långt förhållande som fastnat i slentrian finns det goda möjligheter att få det att växa – förutsatt att båda är beredda att göra vad som krävs.

Daniella Gordon var en av experterna i de tre första säsongerna av realityserien Gift vid första ögonkastet på SVT. En av orsakerna till att inget par fortsatte att vara ihop på längre sikt berodde just på att de inte var beredda att jobba på sitt förhållande, menar hon.

Annons

– Vi behöver vara nyfikna och öppna gentemot varandra. Vi behöver också våga visa oss sårbara och ta emot varandra. Båda behöver också ta ett beslut om att vilja satsa för att det ska finnas några förutsättningar över huvud taget. En relation behöver engagemang. Det händer inte av sig självt, medan man är fullt upptagen av Facebook, att hänga på gymmet eller ligga i soffan och titta på tv-serier.

5 tips och råd för att få relationen att funka

Här är 5 ingredienser som brukar vara viktiga för att ett förhållande ska kännas kärleksfullt och givande. Gå igenom din egen relation. Vad funkar bra? Vad skulle du vilja ha mer eller mindre av? Hur kan ni närma er det, förutsatt att båda vill?

1. Empati

Att bli tagen på allvar och lyssnad på när man har det svårt är grundläggande för att kunna känna trygghet. Att vi försöker sätta oss in i den andras situation. Att vi stöttar varandra och vill varandra väl. Det handlar oftast inte om att komma med förslag på snabba lösningar, utan just om att lyssna. När ett par vågar visa sårbarhet för varandra byggs tilliten och tryggheten upp.

Annons

2. Intimitet

Vi kan vara nära varandra på många sätt. Ett är att prata med varandra, ett annat att se varandra i ögonen eller att ge och ta emot små gester av välvilja – som att göra en kopp te, erbjuda sig att ta disken när partnern är trött fast det inte är din tur, och att säga fina saker. Fysisk närhet brukar också vara viktigt för kärlekskänslan, kramar och smekningar i vardagen och sex. Det handlar absolut inte om att ha sex så mycket och så varierat som möjligt, det handlar om närhet.

3. Uppmärksamhet

Se över vad ni kan göra, eller kanske redan gör i dag, som får er att känna er sedda av varandra. Det är ofta små saker, som att fråga hur dagen har varit, lyssna aktivt på svaret och gärna ställa följdfrågor. Att berätta roliga anekdoter för varandra. Bestäm gärna att ni tar minst tio minuter varje dag där ni båda pratar engagerat med varandra.

Annons

4. Kommunikation

Reflektera kring när ni känner er älskade. Vad säger eller gör partnern då? Låt hen veta att du uppskattar de här gesterna. Eller finns det något ni skulle vilja ha mer av, som partnern inte gör i dag? Det handlar om att vårda parrelationen, inte att ni ska tycka lika om allt, eller ha samma intressen. Fråga din partner när hen känner sig älskad. Är du beredd att ge mer av det?

5. Tillit och lagom avstånd

Att tillåta varandra ha ett eget space är också viktigt i en relation. Att lita på att man räcker till, att den andra finns kvar trots att man inte umgås dygnet runt. Här är det viktigt att vi litar på varandra. Att vi utgår ifrån att vi vill varandra väl. Svartsjuka, misstro och kontrollbehov är inte att lita på varandra. En relation som blivit slentrian kan växa – om båda två är beredda att anstränga sig.

Annons