Runstreak - löpträna varje dag, året om

Runstreak.
Känns det motigt att ge sig ut på den där löprundan som ska vara så nyttig? Tänk då på ultralöparen Ellen Westfelt från Stockholm som har gett sig ut på sin runda i mer än 500 dagar i sträck. Den 4:e september 2013 startade hon en så kallad Runstreak, vilket innebär att man löptränar varje dag, året om. Oavsett om det är julafton, man är förkyld eller har träningsvärk.

—I början var det jobbigast. Då fanns fortfarande valet att låta bli, men nu är det mer som att borsta tänderna eller duscha. Något jag bara gör varje dag, säger Ellen.

Runstreak vanligt i USA

Inspirationen kommer från USA där Runstreak är en relativt vanlig företeelse. Ellen är aktiv inom sociala medier och följde flera löpare som hade sprungit flera hundra dagar i sträck. Hon bestämde sig för att testa. Reglerna bestämmer man själv och det finns ingen standard för hur långt man ska springa varje dag.

—Många i USA springer en mile (1,6 km) per dag, men jag tyckte att det var för kort så jag satte upp en tidsgräns istället. 20 minuters jogg ombytt till löparkläder, berättar Ellen.

Att ha 20 minuter som tidsram har också varit en förutsättning för att hon ska kunna kombinera sin Runstreak med att tävla i ultralöpning.

—Ja, har jag sprungit en tävling som är 100 miles (16 mil), så känns det bra att dagen efter kunna jogga i 20 minuter hur långsamt jag vill, säger Ellen som springer ungefär fyra till sex lopp per år som vardera tar mer än 20 timmar. Ellen tränar förutom 20 minuters löpning per dag också styrketräning, back- och intervallpass och långpass några gånger per vecka.

Positiva effekter

Ellen är övertygad om att 20 minuters löpträning om dagen ger stora träningseffekter.

—Sen jag började springa varje dag har jag märkt att kroppen återhämtar sig snabbt efter långa träningspass eller tävlingar, säger Ellen. Jag är i princip aldrig skadad och inte en enda gång har jag varit så sjuk att det inte känts tryggt att springa, berättar hon.

Nya målet är 1000 dagar

Nästa milstolpe är 1000 dagar. Och just nu har Ellen inte planerat att sluta, någonsin.

—I USA finns människor som hållit igång sin Runstreak i över 40 år! Det är något att sikta på, och för att nå så långt är det viktigaste att hålla sig frisk, förklarar Ellen.

Fakta Ellen Westfelt

Ålder: 37 år.

Familj: sambo Johnny, barnen Ylva och Atle och bonusbarnen Elvira och Calle.

Yrke: grundare och delägare i företaget Pace on Earth som sysslar med löpcoaching, löparläger och event.

Fakta ultralöpning

Ultralöpare springer distanser som är längre än marathondistansen 42 195 meter.

Vanliga ultradistanser är 50 km, 50 miles (8 mil), 100 km och 100 miles (16 mil).

Mästerskapstävlingar anordnas ofta som tidslopp på bana där det gäller att komma så långt som möjligt på exempelvis 24 timmar. VM i 24-timmarslöpning hålls i april i år i Torino, Italien.

Fakta Runstreak

I USA finns officiella listor över pågående och tidigare Runstreaks. Där gäller reglerna att man ska springa minst 1 mile (1,6 km) varje kalenderdygn utan uppehåll.