Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

4 knep: så hanterar du din spruträdsla inför covid-19-vaccineringen

25 jan, 2021 
Sara Wizén
Kvinna med munskydd får vaccin genom en spruta i armen.
Hundratusentals svenskar lider av sprut- och blodfobi. Så trots att majoriteten av befolkningen är positiva till vaccineringen mot covid-19, innebär det även ångest för många. Här är knepen du kan ta till när det är dags – och hjälpen du kan få.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är normalt att känna rädsla och det är något som skyddar oss från potentiellt farliga situationer. Men när en rädsla blir så stark att den hindrar oss i vardagen, kan den ha övergått till en fobi. Det har den gjort för mellan 200 000 och 400 000 personer i Sverige som beräknas lida av sprut- och blodfobi.

Medan andra fobier ofta innebär förhöjd puls, andnöd och tryck över bröstet upplever många med denna fobi istället blodtrycksfall och svimning.

– I vanliga fall vill man få någon som är rädd att bli lugn och avslappnad men vid sprutfobi gäller det motsatta. Man vill istället öva på att höja blodtrycket för att undvika att personen i fråga svimmar, säger Hanna Rohani, kvalitetsansvarig psykolog på Doktor24 i ett pressmeddelande.

Se också: 7 frågor och svar om coronavaccin

7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

Tips mot sprutfobi

Tidigare studier har visat att 16 procent av patienter undviker influensavaccin till följd av rädsla för sprutor – och det är mer vanligt hos kvinnor än män.

Annons

Men Doktor24 tipsar om fyra knep som spruträdda kan ta till:

  1. Berätta för sjukvårdspersonalen att du är rädd. När omgivningen är förstående så kan det även minska stressen hos en själv.
  2. Lägg dig ner om du märker att du börjar bli yr eller svimfärdig.
  3. Se till att ha ätit ordentligt innan du ska ta en spruta.
  4. Påminn dig själv om att du inte är i någon livshotande situation - även om det kan kännas så!

KBT om rädslan är för stark

När sjukvården får veta om patientens rädsla kan personalen bemöta den på ett sätt som ökar chansen för att den genomgår nödvändig behandling.

Men om knep och ett hjälpande bemötande inte räcker för att överkomma rädslan går det också att få behandling mot fobin, till exempel genom KBT, kognitiv beteendeterapi.

– Ett exempel på en kognitiv beteendeterapi för spruträdda kan gå ut på att personer med fobi i små och kontrollerade steg utsätts för det som upplevs obehagligt, i detta fall sprutor, samtidigt som denne får öva på så kallad ”tillämpad spänning”. Det är en metod som går ut på att man spänner olika muskelgrupper, 20 sekunder åt gången, så att kroppen blir varm och blodtrycket stiger, säger Hanna Rohani.

Vill du ha fler hälsotips?

Följ oss på Facebook - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Källa: Doktor24.

Annons