Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Så kan du sänka blodsockret med bönor

09 maj, 2017
author Katarina Arnstad Elmblad
Katarina Arnstad Elmblad
En deciliter bönor till varje måltid gjorde hela skillnaden för Patrik. Kilona rasade – men bäst av allt: blodsockret sjönk rejält. Nu vill han tipsa alla med förhöjda blodsockervärden om det enkla och helt ofarliga rådet: Ät mer bönor!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Patrik Olsson är diabetiker sedan barndomen och sjukdomen har också gjort honom blind. Trots att Patrik sedan fyra års ålder följt alla regler för hur en diabetiker ska äta och leva har hans blodsockernivåer aldrig sjunkit så pass att han kunnat dra ner på sin medicinering. Förrän nu.

Av en kompis som är kroppsbyggare fick han rådet att testa bönor.

– Jag skakade först på huvudet. De är ju fulla av kolhydrater och det är näst intill förbjudet för en diabetiker eftersom det höjer blodsockret, säger Patrik.

Tre deciliter bönor om dagen

Men vännen stod på sig och Patrik valde att testa. Effekten var omedelbar. Blodsockret sjönk. Han beslutade sig för att tillsammans med sin sambo, Maria Ahlberg, som inte är diabetiker, testa hur blodsockret reagerade om de la till en deciliter bönor vid varje måltid – frukost, lunch och middag. Alltså tre deciliter om dagen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Vi åt vanlig mat, la till bönor och styrketränade. Det blev rock’n’roll för hela kroppen! Plötsligt åt jag bönor i stället för mediciner, säger Patrik som på bara några veckor sänkte sitt insulinintag rejält.

Från att ha tagit 100 enheter om dagen behövde han till sist bara ta 20.

”Fantastisk mättnadskänsla”

Sambon som följde samma recept – bönor och träning – rasade i vikt. Sammanlagt har hon gått ner halva sin vikt – 60 kilo. Själv minskade Patrik 25 kilo på bara två och en halv månad.

– Bönor är bästa dietmaten. Inte nog med att man rasar i vikt, man håller vikten eftersom baljväxter ger en fantastisk mättnadskänsla som håller i sig länge, säger Patrik.

Patric Olsson ute på promenad med hunden
Patric Olssons diabetes blev bättre tack vare bönorna! Foto: Maria Ahlberg

Tillsammans med författaren, juristen och diabetikern Lars-Erik Litsfeldt har Patrik skrivit boken Låt bönor förändra ditt liv – En revolutionerande metod för hälsan, vikten och blodsockret. ANNONS Läs mer och köp här.

Annons

Hemligheten med bönor, och ärter också för den delen, är att de innehåller resistent stärkelse som är en typ av kostfibrer som inte bryts ner förrän den når tjocktarmen och därför inte höjer blodsockret. I tjocktarmen omvandlar magbakterier den resistenta stärkelsen till nyttiga fettsyror, som smörsyra.

När bönorna blandas med annan mat sänks det glykemiska indexet, GI, i måltiden.

– Men vi tror inte att det är den enda förklaringen. Att bönor kan fungera så bra för oss diabetiker och för dem som ligger i riskzonen för att utveckla diabetes måste ha någon ytterligare förklaring som vi i dag inte känner till, tror Patrik.

Positiv effekt

Det kan hända att bönorna inte ger önskad effekt på blodsockernivåerna. Då finns förklaringen troligtvis att finna i att bakteriefloran i mage och tarm inte är i balans.

– Detta är lätt att åtgärda genom att till- föra kroppen probiotika, som syrade grönsaker och mjölksyra så att bakteriefloran normaliseras, säger Patrik.

Hans kompisar i Facebookgruppen Smarta diabetiker, som från början var väldigt skeptiska till ”bönexperimentet”, har märkt av samma positiva effekt sedan de tillsatte bönor. Detta stärker Patrik och Lars-Erik i sin övertygelse om att baljväxter är rena mirakelmedicinen oavsett om du har utvecklat diabetes, är prediabetiker eller bara vill gå ner i vikt.

Patrik sänder en tanke till sin före detta flickvän som gick bort i sviterna av sin diabetes.

– Hade vi vetat då vad jag vet i dag hade Marie med säkerhet varit i livet och jag hade haft min syn kvar, säger han.

Sin nyvunna kunskap vill han dela med sig av till så många som möjligt.

– Jag vill att människor ska kunna lindra sjukdomen, slippa ta mediciner och förlora synen.

I sommar blir han den första blinda svensk någonsin att genomföra den fysiskt extremt krävande tävlingen Tough Vikings.

Annons

– Det blir en utmaning, men jag känner mig väl rustad, säger han.

Bönans oönskade baksida (för omgivningen…)

Äter man mycket baljväxter som föder tarmbakterierna är risken överhängande att du kommer att drabbas av väderspänningar vilket på ren svenska innebär att du pruttar och fiser mer än normalt.

– Pruttarna och gaserna är som träningsvärk som går över efter några dagar. Fortsättningsvis släpps gaserna ut vid utandning och inte baktill, säger Patrik.

Glöm inte träningen!

Styrketräning är den bästa formen av träning när det gäller att få ett stabilare blodsocker. Satsa på tre pass i veckan.

Bra bönor och ärter att frossa i:

● Sojabönor

● Kidneybönor

● Mungbönor

● Svarta bönor

● Kikärter

● Gröna och gula ärter

● Borlotti

● Black eye

Nyttiga fröer
Foto: Shutterstock

Recept bönpasta med ädelostsås

Den här pastarätten är både snabblagad och smakrik. Här gömmer sig bönorna i själva pastan.

4 pers

1 paket Risenta bönpasta

Ädelostsås
200 g ädelost

200 g färskost

1 tsk peppar

60 g smör

Så gör du bönpasta med ädelostsås

1. Smula ädelosten i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning på medelhög värme tills ädelosten smält.

2. Tillsätt färskosten och peppar. Rör om och värm upp.

3. Lägg i smöret och fortsätt röra till jämn konsistens. Såsen ska inte koka upp, bara bli varm.

4. Koka bönpastan men låt den endast koka halva rekommenderade tiden. Det ger mer resistent stärkelse.

Källa: Låt bönor förändra ditt liv – En revolutionerande metod för hälsan, vikten och blodsockret (Bladh by Bladh).

Annons