Knäledsartros
● Känn igen det på: Det gör ofta ont på insidan av knät, särskilt när du påbörjar en ansträngning. Knäna kan ”haka upp sig” och även svullna upp och kännas varma.
● Beror på: Artros är inte en förslitningsskada som många tror, utan en sjukdom som bryter ner brosket. Orsaken är till stora delar okänd, men övervikt, tidigare knäskador och artros i släkten ökar oddsen.
● Behandlas med: Främst träning, som knäböj och utfall. När besvären är mycket svåra finns kirurgi som en möjlighet.
Biobesökarknä (patello-femoralt smärtsyndrom)
● Känn igen det på: Du får ont i knät när du sitter på huk eller har suttit stilla någon längre stund och det kan kännas som att smärtan gnager liksom bakom knäskålen.
● Beror på: Området kring knäskålen är överbelastat och irriterat. PFSS drabbar dessutom alla åldrar och är den allra vanligaste knäåkomman.
● Behandlas med: Träning, särskilt av lårets framsida.
Menisken
● Känn igen det på: Det gör ont på antingen utsidan eller insidan av knät, eller när du sitter på huk. Det kan också göra ont när du vrider knät i någon riktning.
● Beror på: Meniskerna är två stötdämpande kuddar som sitter i knät, och dessa kan man få sprickor i, på grund av olycka, eller som ett led i utvecklandet av knäledsartros.
● Behandlas med: Återigen träning. De klassiska träningsmaskinerna benpress, benspark och bencurl har visat sig ge väldigt bra resultat på just meniskbesvär.
Löparknä
● Känn igen det på: Ont på utsidan av knät, vanligen i samband med att man springer.
● Beror på: Bindvävsstråket på utsidan av knät har blivit överansträngt.
● Behandlas med: Ta en träningspaus från sporten du skadat dig i, och träna sedan framförallt utsidan av låret och utsidan av höften för att bygga upp musklerna som ger stöd. Ligg till exempel i ”sidoplankan” på ena armbågen och med sträckta, staplade ben så länge du orkar, eller ligg på din friska sida och lyft det onda, utsträckta benet upp och ned.
Källa: Filip Danielsson, legitimerad naprapat och knäexpert på Access Rehab i Stockholm.
3 knäsmarta tips
1. Skydda dina knän från för hård belastning när du ligger på dem, till exempel vid trädgårdsarbete. Det finns särskilda plattor att köpa, men du kan förstås också använda något du har tillverkat själv.
2. Investera i en lite tjockare träningsmatta, så att det inte gör ont när du tränar och står på alla fyra.
3. Använd inte lindor och stödbandage i onödan. De är enbart tänkta som en tillfällig behandling.