Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Experten: Tecknen på höstdepression – och hur du lindrar den

10 sep, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Höstdepression kommer samtidigt som mörkret.
Dygnets variation mellan ljus och mörker kan påverka kroppen mer än man tror.
I takt med att dagarna blir kortare och hösten är i antågande så får många problem med nedstämdhet. Så här års blir många extra påverkade – men det finns hjälp.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Höstdepression är inget ovanligt och beror till viss del på att kroppen har svårt att ställa om när ljuset under dygnets timmar ändras. Även på våren kan många drabbas av både nedstämdhet och depressioner av just den anledningen.

På den norra delen av jordklotet är detta vanligare då våra årstider är så totalt olika varandra, och samlingsnamnet för dessa årstidsbundna tillstånd är SAD, efter engelskans seasonal affective disorder.

Hanna Rohani är chefspsykolog på Doktor24 och förklarar problemet med att den biologiska klockan inte lyckas hänga med när årstiderna ändrar sig.

– Sol och mörker-växlingar förvirrar vårt system vilket kan leda till extrem trötthet, ökat sug efter kolhydrater, koncentrationssvårigheter, oro och nedstämdhet – symptom man ofta upplever vid årstidsbunden depression, säger hon.

Se också: Så söker du hjälp om du drabbats av en depression

Så söker du hjälp när du drabbats av depressionBrand logo
Så söker du hjälp när du drabbats av depression

Saker du kan göra själv om du mår dåligt

Att försöka härda ut kanske går till viss del, men det finns mycket som går att göra själv för att skapa motvikt till de deppiga känslorna.

Annons

Att hjälpa kroppen på traven går att göra med relativt enkla medel, här är fem saker man kan göra själv om man misstänker att man är på väg in i en årstidsdepression.

  1. Försök att få så mycket naturligt dagsljus som möjligt, även om det är molnigt ute.
  2. Sitt nära ett fönster om du är inomhus.
  3. Motionera – helst utomhus för att få dagsljus
  4. Ät en näringsrik kost, håll regelbundna måltider och var försiktig med alkohol – framför allt under årets mörkare perioder.
  5. Försök hålla fasta tider för när du lägger dig och kliver upp. Då kan kroppen bättre förutse när den ska producera relevanta hormoner

Sök hjälp om det inte blir bättre

Även om det är en del av sjukdomsbilden att vara trött, oinspirerad och orkeslös så brukar det bli bättre av att aktivera sig. Men det kan behövas att få lite hjälp på traven när man inte själv orkar. Om känslan av nedstämdehet inte blivit bättre efter två veckor är det dags att söka hjälp.

– Det kan vara svårt att ta sig ur en depressionsspiral på egen hand och därför är det bra att få professionell hjälp, säger Hanna Rohani.

Symptom på depression

  • Låg självkänsla
  • Känsla av hopplöshet
  • Orkeslöshet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Ångest, irritation eller ilska
  • Kroppsliga besvär
  • Självmordstankar

    Källa: 1177
Annons