Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så minskar du risken att få borrelia och TBE

07 apr, 2020 
Elin Samuelsson
En fästing som bitit sig fast i huden som blivit röd.
Borrelia smittar genom att fästingen kräks ut restprodukter från mag- tarmkanalen in i ditt blod. Foto: Leif R Jansson/TT
Man kan tycka att fästingar är läbbiga som de är. Att de dessutom bär på virus och bakterier som vi människor kan bli sjuka av gör inte saken bättre. Så här gör du för att minska risken att smittas av borrelia och TBE.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

Den allra vanligaste fästingburna smittan att drabbas av är bakteriesjukdomen borrelia, som drabbar cirka 10 000 svenskar varje år. Borrelia kan behandlas med antibiotika men läker ofta av sig själv.

TBE däremot drabbar bara runt 200–250 personer varje år, men kan vara desto farligare. Viruset kan orsaka hjärnhinneinflammation, och många vaccinerar sig mot viruset.

Cirka 30–40 procent av alla fästingar bär på borreliasmitta. Ju fler gånger fästingen sugit blod under sin livstid, desto större risk att den bär på smittan. Redan tidigt, i stadiet som larv, kan de få i sig smittan via sina första offer, ofta smågnagare.

– Fästingen är egentligen ofarlig, den blir bara en smittbärare i samband med första blodmålet, säger biologen och fästingexperten Kajsa Glemhorn.

Videon kunde inte hittas

Så tar man bort en fästing

Borrelian smittar oss människor genom att en fästing som bitit sig fast spottar ut restprodukter från sin mag- och tarmkanal in i vårt blod. Därför är det viktigt att aldrig klämma en fästing på bakkroppen när man plockar bort dem.

Annons

– Det bästa är att ta med naglarna och dra rakt ut. Klämmer man dem på magen kan borreliabakterien tryckas in i våra kroppar, säger Kajsa Glemhorn.

En extremt uppförstorad bild av en fästing.
En fästings mun ser lite ut som en gran med hullingar. Det bästa är att dra fästingen rakt ut om den bitit sig fast. Foto: TT

Det tar vanligtvis cirka 1–2 dygn innan en fästing smittar med borrelia, så det är bra att få bort fästingen så snabbt som möjligt.

TBE smittar direkt vid fästingbett

TBE smittar därmot snabbare. Viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan smitta snabbt vid ett fästingbett.

– Eftersom fästingen ofta går runt på kroppen innan den hittar ett bra ställe – i en varm armhåla eller ett tunt knäveck till exempel – så är det säkraste sättet att skydda sig att kolla igenom kläderna och hela kroppen efter krypande fästingar, säger Kajsa Glemhorn.

Fem steg för att minska risken att smittas av en fästing

  1. Kolla igenom kroppen, gör det till en daglig rutin. Kolla särskilt ljumskar, ben, knäveck, armhålor, armveck och bakom öronen.
  2. Använd heltäckande, helst ljusa kläder. På ljusa kläder ser man fästingarna tydligare och kan plocka bort dem innan de hunnit bita sig fast.
  3. Stoppa in byxbenen i strumporna så att fästingarna får svårt att komma in under kläderna.
  4. Plocka bort fästingar som bitit sig fast i huden så snart som möjligt. Använd naglarna eller en pincett, ta tag i fästingens mundelar så nära huden som möjligt och dra rakt ut.
  5. Skruva inte på fästingen när du tar bort den. Det kan irritera fästingen och framtvinga en kräkning, som gör att du kan smittas av borrelia.

Två myter om fästingar

  • Det gör ingenting om huvudet sitter kvar efter du tagit bort en fästing. Det kommer inte att växa ut en ny! Så småningom stöter din kropp bort resterna av fästingen.
  • Man ska inte kväva en fastbiten fästing med fett eller nagellack. Fästingen dör visserligen, men innan dess kan den kräkas upp borreliabakterien in i ditt blod.
Annons