Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så nyttigt är det att sticka

24 jan, 2017 
AvKristina Nilsson
nyttigt-att-sticka-puff
Visst är det roligt att sticka – och det är minst lika nyttigt! För det är inte bara att du kan vara nöjd med att du gjort något fint eller användbart som gör det bra. Det finns en mängd andra fördelar av att ta fram stickor och garn och skapa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekterBrand logo
Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter

1. Stickning har samma fördelar som meditation

Så fort du har lärt dig att sticka och inte behöver fokusera på att omsorgsfullt linda garnet runt stickan för att göra en maska så kan det vara väldigt avslappnande. Enkla projekt består ofta av mönster som upprepas om och om igen och när du lärt dig mönstret kan du slappna av låta muskelminnet styra rörelserna. Då får de rytmiska, avslappnade repetitionerna samma fördelar för kropp och själ som meditation. Och som bonus producerar du något fint till dig själv eller någon annan.

2. Att sticka minskar symtom från ångest, stress och depression

De repetitiva rörelserna och det fokus som stickning kräver kan öka välbefinnandet och minska symtom från ångest, depression och stress. Att sitta still och sticka sänker faktiskt pulsen och minskar blodtrycket på bara ett par minuter. Så om du känner att ångesten stiger eller du börjar känna dig deppig så kan det löna sig att sträcka sig efter stickorna så att symtomen kanske minskas.

Annons

3. Stickande hjälper till att förbättra motoriska funktioner

Eftersom stickning stimulerar nästan hela hjärnan på en och samma så kan det kan användas för att hjälpa personer med sjukdomar som Parkinson för att förbättra deras motoriska funktioner. Stickning hjälper både med att bättra på finmotoriken och distrahera från andra smärtsamma symtom som sjukdomen har.

4. Stickning håller hjärnan i trim

Ju mer du använder din hjärna, desto friskare blir den och desto längre håller den. Enligt en forskningsrapport visar det sig att bland äldre personer som håller på med hantverk (inklusive stickning) är det en mindre andel som lider av en lättare kognitiv störning, det vill säga förstadiet till demens, än bland de som inte håller på med hantverk.

5. Att sticka hjälper till att motverka artros

Precis som det är bra att hålla igång hjärnan för att hålla den i trim, så är det bra att hålla igång lederna för att hålla dem friska också. Att använda dina fingrar för lättare arbete kan stärka brosket i lederna istället för att bryta ner det. Det har visat sig att stickning är alldeles lagom ansträngande för dina leder, så att du bygger upp dem, men inte får värre problem längre fram.

Annons

Startset stickning

Vill du börja ta del av stickningens välgörande effekter? Det här startkitet innehåller stickor samt rundstickor i många olika storlekar och är en bra början. Läs mer om sticksetet och beställ hem det här (reklamlänk).

startset med stickor för stickning
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Garn till stickning

Garnet Belle från Drops Design är gjort i en blandning av bomull, viskos och lin som gör att det passar att använda året om. Det finns i ett stort antal vackra kulörer, se alla färger och beställ hem garnet här (reklamlänk).

Garn Belle i en blandning av bomull, viskos och lin från Drops Design
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Källa: Lifehack

Annons