Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Allt du behöver veta om att sticka till barn – bästa tipsen och gratis stickmönster

23 dec, 2022 
Cecilia Persson
sticka till barn – bästa tipsen och gratis stickmönster
Vill du sticka en mössa, tröja, kofta eller gosedjur till ditt barn eller barnbarn? Vi har samlat våra bästa gratis mönster samt bästa tipsen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att sticka till andra är inte bara ett njutbart och givande tidsfördriv utan också ett vackert sätt att visa sin uppskattning för dem, oavsett ålder. Som bekant är årets julklapp 2022 det hemstickade plagget, men stickade plagg passar perfekt att ge bort året runt.

Allra trevligast är att sticka till barn i släkten eller vänskapskretsen; att sticka en mysig babyfilt eller tossor är ett perfekt sätt att förbereda sig på ankomsten redan innan bebisen har fötts. Det finns också många gulliga och vackra plagg att sticka till barn i övriga åldrar.

barn i stickade mössor, stickad tröja och stickad kofta

Läs också: Sticka babykläder – allt du behöver tänka på för att sticka till baby

Annons

Vilket garn är bäst att använda till barn?

Att ull värmer gott vet vi, men finns det något värre än ett plagg som kliar? Många barn vill inte ens ha kvar tvättlapparna i sina köpta plagg för att de skaver, så ett ullgarn som riskerar att klia går ofta bort. För att få den värmande effekten gör du därför rätt i att välja ett garn i merinoull, som är mjukt och skönt mot huden.

Många varumärken har dessutom särskilda garner med baby i namnet, så att du enkelt vet vilka som passar för att sticka till bebisar och barn. De flesta av dem är dessutom superwash-behandlade, så att de kan tvättas ofta. Här har vi samlat allt du behöver veta om garn.

Gratis stickmönster barn

Vi har samlat några av våra bästa gratis stickmönster på kläder och plagg för barn i olika åldrar – allt från stickad kofta och ett par lättstickade vantar för barn till matchande stickade barnplagg och ett gulligt set med stickad barnkofta och matchande basker.

Sticka enkel mössa till barn

Läs också: Så lär du dig sticka – stor guide till stickning för nybörjare

Annons
pojke med ett stickat gosedjur i form av en dinosaurie
Att sticka ett mysigt gosedjur är ett perfekt sätt att få användning av dina restgarner. Se hur du stickar olika varianter av gosedjur här.

Sticka kofta till barn

Finns det något finare än en liten kofta till små eller stora barn? Mönster till den finaste babykoftan finns här, och här nedanför har vi samlat våra bästa gratis mönster för lite större barn.

flicka med stickad tröja
Gå på egen smak och tycke för att välja färg till plagget du ska sticka, eller ta hjälp av barnet eller barnbarnet så får ni också en trevlig stund ihop. Kanske kommer han eller hon också få ett nyupptäckt intresse för stickning?

Sticka tröja till barn

En mysig stickad tröja kommer till användning året om, från kalla vinterdagar till svala sommarkvällar.

Annons

Sticka tröja till barn för nybörjare

Är du ny på att sticka tröjor men vill lära dig? Pernilla Einarsson har skapat en tydlig guide i tre steg för att enkelt sticka en tröja till bebis eller barn. Se hur du gör här:

Gratis stickmönster för prematura barn

Hos den kristna organisationen Barnmissionen finns en gratis stickbeskrivning på en mössa för prematura barn. De tar gärna emot mössorna och skickar vidare dem till barn i Ukraina. Du kan läsa mer om arbetet och se stickbeskrivningen här.

Annons
prematur bebis med stickad mössa

Fram till 2019 tog även den norska organisationen Strikk for livet emot stickade plagg och kuvöser från privatpersoner som sedan skickades till prematura barn i Tanzania. Organisationen, som drevs av privatpersonen Rebekka Sørfjord, är nu nedlagd, men på deras hemsida finns fortfarande en gratis stickbeskrivning på tröja, filt, sockor och mössa för prematura barn som du som har ett för tidigt fött barn i din närhet kan använda dig av.

Varför inte sticka dubbla uppsättningar av allt och ge bort till ett barnsjukhus eller frivilligorganisation i din närhet?

Sticka hålmönster i tre enkla stegBrand logo
Sticka hålmönster i tre enkla steg
Annons