Trending: StickmönsterVirka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka väskor

Sticka babykläder – allt du behöver tänka på för att sticka till den minsta

22 dec, 2022 
Elin Fredlund
sticka babykläder
Foto: TT

Har du eller någon i din närhet nyligen fått en bebis? Testa att sticka babykläder till den lilla sötnosen! Vi har samlat allt från gratis mönster till storleksguider och tips och tricks för att lyckas med projektet.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att sticka plagg till en bebis är både miljövänligt och prisvärt. Dessutom är det väldigt charmigt! Att sticka för baby fungerar lika bra för den erfarna stickaren som en nybörjare till stickning.

Sticka till baby

Det finns massor av plagg som enkelt går att sticka och virka till baby. Exempel på saker som är vanligt att sticka till baby är sockor, mössa eller babyfilt.

Tänka på detta när du stickar babykläder

Finns det garn som är extra bra eller dåliga för babys? Ska man sticka olika till flicka och pojke? Och hur fungerar babystorlekar? Här reder vi ut några saker som är bra att tänka på när det kommer till att sticka till just bebisar.

 1. Välj ett skönt garn: Välj ett garn som är bekvämt för barnet att ha på sig, alltså inte något som är för stickigt eller något som kan framkalla allergier. Det finns en mängd olika garn som till exempel merionoull och obehandlad bomull som passar bra för att sticka babykläder. Lär dig mer om olika garnsorter här.
 2. Se till att garnet inte är behandlat med kemikalier: Vissa garnsorter behandlas med en mängd olika kemikalier. Även om detta oftast inte innebär någon större fara kan det vara bra att välja ett obehandlat garn för plagg som ska vara i nära kontakt med babyn, då barnen har känslig hy och är extra känsliga för att utveckla allergier. Du kan se i produktbeskrivningen av garnet om det är obehandlat.
 3. Tänk på storleken: Under bebisens första månader växer den väldigt fort. Det är därför bra att ha god marginal på storleken, speciellt om du stickar något som kommer att ta lång tid att få klart eller som du inte ska ge bort direkt när barnet fötts.
 4. Alla bebisar är olika: Om du har möjlighet kan det vara bra att prova plagget på bebisen då och då för att undvika att passformen blir fel när det är klart. Det är viktigt att komma ihåg att alla barn är olika, så bara för att mönstret ser ut som det gör betyder det inte alltid att det kommer att passa på alla bebisar. Prova dig fram för att hitta det som funkar !
 5. Se till att det du gör är praktiskt: Det är viktigt att bebisen har praktiska kläder. Välj något som går lätt att ta på och av och som går enkelt att tvätta ofta.
box med stickade saker till baby
Foto: TT

Vad är ett babygarn?

Ett babygarn är inte ett specifikt märke eller produkt utan ett samlingsnamn för många olika garnsorter som passar för att sticka till baby. Karaktäristiskt för ett babygarn är att det är mjukt, klifritt och allergifritt samt praktiskt att tvätta. Exempel på babygarn är till exempel merinoull, superwash-behandlad ull och obehandlad bomull.

Annons

Läs också: Allt du behöver veta om att sticka till barn – bästa tipsen och gratis stickmönster

Storleksguide för bebis

När det gäller storlekar för bebisar brukar man utgå från hur många månader barnet är för att avgöra storlek. Men det kan ibland vara bra att komma ihåg att detta kan variera beroende på om barnet är stort eller litet för sin ålder.

Storleksguide baby – mått i centimeter

Här är en generell storleksguide för babykläder att utgå ifrån, för bebisar från 0 till 1 år.

 • Längd
  0-6 månader: 59–64 centimeter
  6-12 månader: 65-73 centimeter
 • Övervidd (byst)
  0-6 månader: 42-46 centimeter
  6-12 månader: 47-50 centimeter
 • Midja
  0-6 månader: 42-46 centimeter
  6-12 månader: 47-50 centimeter
 • Höft
  0-6 månader: 42-46 centimeter
  6-12 månader: 47-50 centimeter
 • Ärmlängd
  0-6 månader: 17–18 centimeter
  6-12 månader: 19-20 centimeter
 • Ärmslut (handled)
  0-6 månader: 13 centimeter
  6-12 månader: 13,5 centimeter
 • Längd överkropp (axel till höft)
  0-6 månader: 19-20 centimeter
  6-12 månader: 21-21,5 centimeter
 • Huvudomkrets
  0-6 månader: 40-43 centimeter
  6-12 månader: 44-45 centimeter

  Källa: Weareknitters

Virka babykläder

Det finns även en mängd saker som du kan virka till en bebis. Vad sägs till exempel om dessa urgulliga boots?

Enkla stickmönster till baby

Allas erbjuder en mängd olika gratis stickmönster till baby. Nedan hittar du några av våra mest populära mönster.

 • Sticka babysockar. Att sticka ett par sockar är ett perfekt projekt för någon som är ganska ny till att sticka. Hur gulliga blir inte resultatet?
 • Sticka babymössa. Det är väldigt vanligt att huvudets omkrets varierar mycket från bebis till bebis. Hitta en som är perfekt för ditt barn genom att sticka en egen!
 • Sticka kofta till baby. Gör en riktigt gosig kofta med detta härliga mönster.
 • Sticka babyfilt. Ska du ge bort något stickat i present och är osäker på vilken storlek bebisen behöver? Satsa på en härlig och mysig filt istället!
  Tips! Kombinera babyfilten med ett gulligt, stickat gosedjur.
Se också: Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekterBrand logo
Se också: Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter
Annons