Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Så lär du dig sticka – stor guide till stickning för nybörjare

09 dec, 2022 
Cecilia Persson
sticka för nybörjare – bästa tipsen för att komma igång
Vill du lära dig att sticka men vet inte var du ska börja? Då har du hamnat helt rätt! Vi listar de enda sakerna du behöver för att komma igång och reder ut allt du behöver veta – samt delar med oss av de bästa stickmönstren för nybörjare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns många anledningar till att fler och fler pratar om att sticka nu. Utöver höga priser på allt från boende och el till mat och kläder som får fler att spara in på sina utgifter har det dessutom blivit riktigt trendigt att sticka. Här på Allas.se hittar du många gratis instruktioner och bra tips, men även sociala medier som TikTok är fullt av stickningsprojekt under hashtaggen #knittok (en ordlek med det engelska ordet för stickning, "knit", och appens namn).

Dessutom är årets julklapp 2022, det hemstickade plagget, något som du inte bara kan ge bort till jul utan något som passar som present året om. Garanterat en present som blir uppskattad! Med andra ord är det nu ett perfekt tillfälle att lära dig att sticka om du inte redan gjort det.

Hur stickar man?

Det finns många olika sätt att sticka på och många stickbeskrivningar kan upplevas som svåra att förstå när man är helt ny. I videon här nedanför kan du steg för steg se hur du kommer igång med din allra första stickning.

Annons

Du behöver:

  • Två stickor
  • Ett garnnystan

Du kan ofta se på förpackningen på garnnystanet, eller i beskrivningen på produktssidan, vilken storlek på stickor som passar just för det aktuella garnet. Generellt kan man säga att ju tjockare garnet är, desto större storlek på stickor ska du använda.

Är du osäker på vilket garn du ska välja? Här är allt du behöver veta om garn.

Vilka stickor ska man använda? Läs allt du vill veta om stickor här.

Börja så här:

  1. Dra ut änden på garnnystanet så att du har några centimeter av garnet i handen.
  2. Lägg garnet i en cirkel, så att änden med de extra centimetrarna ligger över garnet som är närmast nystanet.
  3. Lyft cirkelns bortre ände mot garnnystanet och lägg det som en cirkel över tråden närmast nystanet så att tråden ligger "i mitten" under cirkeln.
  4. Ta tag i tråden under cirkeln och dra åt genom att dra i tråden närmast garnnystanet samt i änden med de extra centimetrarna.
  5. Stick in de två stickorna bredvid varandra i öglan (som två matpinnar ungefär) och dra åt öglan, så att de ligger "fast" i den nu lilla öglan. Nu har du skapat din första löpögla!

Se hur om du börjar samt fortsätter här:

Läs också: 5 saker du behöver för att komma igång med att sticka

Lära sig sticka

Att lära sig sticka kräver sin tid och en hel del engagemang – men det är också den perfekta hobbyn. Förutom att det är ett både kul och givande tidsfördriv finns det också hälsofördelar med stickning som kan jämföras med de vid meditation. Dessutom är slutresultatet en färdig produkt som du kan ge bort eller använda själv – finns det någon härligare känsla?

lära sig att sticka - tips, instruktioner och mönster online
Här på Allas hemsida hittar du många bra tips för dig som stickar. Se de senaste artiklarna inom stickning, virkning och handarbete här.

Läs också: Allt du behöver tänka på för att sticka till baby

Vad kan man sticka som nybörjare?

Efter att du lärt dig grunderna, som till exempel hur du gör en löpögla och hur du stickar räta respektive aviga maskor, är det enklaste att följa ett mönster när du stickar. I stickningssammanhang är ett mönster samma sak som en stickbeskrivning – det instruerar dig helt enkelt hur du ska göra för att uppnå det önskade slutresultatet.

Annons

Vad kan man sticka beror givetvis på hur mycket du har lärt dig, men som med så mycket annat kommer du att lära dig genom att helt enkelt bara göra och testa dig fram.

Stickmönster nybörjare

Många stickbeskrivningar innehåller mängder av förkortningar som kan upplevas som helt obegripliga till en början, men det finns såklart en logik bakom dessa. Här förklarar vi allt du behöver veta om förkortningar i stickmönster samt hur du översätter stickmönster från engelska. Nedan har vi samlat några enkla stickmönster för dig som är nybörjare:

Sticka sjal som nybörjare

En trekantssjal är ett enkelt första projekt för dig som är nybörjare på stickning.

Sticka halsduk

En grovstickad halsduk är inte bara trendig utan också enkel och snabb att sticka.

Sticka matta

En grovstickad liten matta i samma stil som halsduken ovan är lika fin i badrummet som vid sängen – och dessutom ett bra projekt för nybörjaren.

Sticka kofta nybörjare

Beskrivning för en mjuk och skön kofta i fluffigt garn av ull, alpacka och nylon. Du stickar den enkelt på rundsticka.

Annons

Sticka väst

Precis som att sticka en tröja kan det vara en utmaning att ge sig på att sticka en väst, men det kan vara värt att testa när du har lärt dig grunderna i att sticka. För kom ihåg att övning ger färdighet!

Sticka sockor till baby

Att sticka ett par sockor till baby är ett bra projekt för dig som nyligen har lärt dig sticka.

Sticka hundtröja nybörjare

Om du vill ge en fyrfotad vän en riktigt fin och värmande present kan du ge dig på att sticka en tröja till hunden.

Läs också: Allt du behöver veta om att sticka till barn – bästa tipsen och gratis stickmönster

Annons