Artikeln innehåller reklamlänkar

Sticka som nybörjare – 5 saker du behöver för att komma igång

Lär dig sticka.

Sticka något fint och enkelt.

Foto: TT

Lär dig att sticka – kanske blir det en ny hobby där både tålamod och kreativitet får stå i fokus! vi listar 5 nödvändiga saker du behöver för att komma igång med stickningen.

Det finns en hel del tillbehör som gör stickningen lite roligare och lättare. Vi tipsar om viktiga saker att ha hemma så att du kan komma igång och börja sticka direkt!

En kvinna stickar.

Sticka en fin halsduk med enkel beskrivning.

Foto: TT

5 saker du måste ha när du stickar

Vill du komma igång och börja sticka, men inte riktigt vet vart du ska börja? Vi listar 5 viktiga och nödvändiga saker du behöver innan du kan sätta igång.

1. Stickgarn

Det finns massa olika stickgarn att välja på där ute – bomull, ull och blandgarn till exempel. Det beror på vad du vill sticka för något. Med ett bomullsgarn kan du sticka lite vad som helst! Det här garnet är gjort av 100% bomull och finns att köpa här. (länk till Skapamer.se)

Stickgarn av bomull.

Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Stickguide för nybörjaren – allt du behöver veta om garn

2. Jumperstickor

Jumperstickor är de klassiska stickorna som de flesta känner igen. De kallas också för långstickor eller bara stickor. Dessa röda stickor är gjorda i metall och kommer i par. Här kan du klicka hem stickorna. (länk till Skapamer.se)

Röda jumperstickor.

Klicka på bilden för att komma direkt till stickorna.

Stickguide för nybörjaren – allt du behöver veta om stickor

3. Fingerborg

Var försiktig med fingrarna och använd en justerbar fingerborg som skydd. Här kan du köpa den. (länk till Skapamer.se)

Justerbar fingerborg.

Klicka på bilden för att komma direkt till fingerborgen.

4. Sticka sockor – strumpstickor

Om du vill sticka ett par sockor eller vantar är strumpstickor bra att ha. När man stickar med strumpstickor använder man fem stycken samtidigt. Dessa är gjorda av bamboo och är både slitstarka och lätta att jobba med. Läs mer och köp stickorna här. (länk till Skapamer.se)

Strumpstickor

Klicka på bilden för att komma direkt till stickorna.

5. Rundstickor

Rundstickor används när man stickar runt, till exempel kragar, men de kan även användas för vanlig stickning också. Plasttråden är till för att stickningen inte ska glida av. Dessa blå rundstickor är gjorda av metall och finns att köpa här. (länk till Skapamer.se)

Vad kan man sticka som nybörjare?

Börja med att sticka något enkelt som nybörjare, det finns många roliga saker att testa på som inte är så avancerat. En sjal eller halsduk är enkelt att komma igång med. Välj ut dina favoritfärger på garnet och kom ihåg tålamodet i början!

Lätta saker att sticka

Grytlappar, pannband och tvättlappar är lätta saker att sticka. Både användbara och nödvändiga saker! På Allas finns en hel del artiklar med enkla beskrivningar att följa. Kanske gör du så många att du kan ge bort de i present till nära och kära?

Enkelt och snyggt: Sjalen alla kan sticka

Gratis stickmönster att ladda ner

Kom igång och sticka fina grytlappar med det här mönstret. Här kan du ladda ner det. (länk till Skapamer.se)

Grattis mönster

Klicka på bilden för att komma direkt till mönstret.

Ribbstickad halsduk

Har du ingen ork eller lust att sticka? Då finns det färdiga alternativ att köpa! Den här fina grå halsduken kommer från Pieces och är snyggt ribbstickad. Klicka här för att köpa halsduken. (länk till Cellbes)

Ribbstickad halsduk.

Klicka på bilden för att komma direkt till halsduken.

Se också: Så nyttigt är det att sticka – 5 hälsoeffekter

1:39

Efter reklamen: Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter

(1:39)