Artikeln innehåller reklamlänkar

Sticka som nybörjare – 5 saker du behöver för att komma igång

Lär dig sticka.

Sticka något fint och enkelt.

Foto: TT

Lär dig att sticka – kanske blir det en ny hobby där både tålamod och kreativitet får stå i fokus! vi listar 5 nödvändiga saker du behöver för att komma igång med stickningen.

Det finns en hel del tillbehör som gör stickningen lite roligare och lättare. Vi tipsar om viktiga saker att ha hemma så att du kan komma igång och börja sticka direkt!

En kvinna stickar.

Sticka en fin halsduk med enkel beskrivning.

Foto: TT

5 saker du måste ha när du stickar

Vill du komma igång och börja sticka, men inte riktigt vet vart du ska börja? Vi listar 5 viktiga och nödvändiga saker du behöver innan du kan sätta igång.

Garn

1. Stickgarn

Det finns massa olika stickgarn att välja på där ute – bomull, ull och blandgarn till exempel. Det beror på vad du vill sticka för något. Med ett bomullsgarn kan du sticka lite vad som helst! Det här garnet är gjort av 100% bomull och finns att köpa här. (länk till Skapamer.se)

Stickgarn av bomull.

Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Stickguide för nybörjaren – allt du behöver veta om garn

Järbo garn

Det populära garnet från Järbo går många är tillbaka med högkvalitativt garn, de har även stickor och andra tillbehör. Läs mer och köp garn från Järbo här (länk till Skapamer.se).

järbo garn

Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Drops garn

Garn från Drops är ett mångsidigt garn som finns i många olika material. Läs mer och köp garn och tillbehör från Drops här (länk till Skapamer.se).

drops garn

Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Viking garn

Populärt garn från Viking för stickning finns i olika kvaliteter och prisklasser. Läs mer om Viking garn och köp det här (länk till Skapamer.se).

sticka garn rosa

Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Ull garn

Ska du sticka något i ull, som en ullkofta, strumpor eller mössa? Här finns massor av garn i ull att klicka hem (länk till Skapamer.se).

2. Jumperstickor

Jumperstickor är de klassiska stickorna som de flesta känner igen. De kallas också för långstickor eller bara stickor. Dessa röda stickor är gjorda i metall och kommer i par. Här kan du klicka hem stickorna. (länk till Skapamer.se)

Röda jumperstickor.

Klicka på bilden för att komma direkt till stickorna.

Stickguide för nybörjaren – allt du behöver veta om stickor

3. Fingerborg

Var försiktig med fingrarna och använd en justerbar fingerborg som skydd. Här kan du köpa den. (länk till Skapamer.se)

Justerbar fingerborg.

Klicka på bilden för att komma direkt till fingerborgen.

4. Sticka sockor – strumpstickor

Om du vill sticka ett par sockor eller vantar är strumpstickor bra att ha. När man stickar med strumpstickor använder man fem stycken samtidigt. Dessa är gjorda av bamboo och är både slitstarka och lätta att jobba med. Läs mer och köp stickorna här. (länk till Skapamer.se)

Strumpstickor

Klicka på bilden för att komma direkt till stickorna.

5. Rundstickor

Rundstickor används när man stickar runt, till exempel kragar, men de kan även användas för vanlig stickning också. Plasttråden är till för att stickningen inte ska glida av. Dessa blå rundstickor är gjorda av metall och finns att köpa här. (länk till Skapamer.se)

Blå rundstickor.

Klicka på bilden för att komma direkt till stickorna.

Vad kan man sticka som nybörjare?

Börja med att sticka något enkelt som nybörjare, det finns många roliga saker att testa på som inte är så avancerat. En sjal eller halsduk är enkelt att komma igång med. Välj ut dina favoritfärger på garnet och kom ihåg tålamodet i början!

Lätta saker att sticka – gratis stickmönster

Grytlappar, pannband och tvättlappar är lätta saker att sticka. Både användbara och nödvändiga saker! På Allas finns en hel del artiklar med enkla beskrivningar att följa. Kanske gör du så många att du kan ge bort de i present till nära och kära?

Enkelt och snyggt: Sjalen alla kan sticka

Stickad halsduk

Har du ingen ork eller lust att sticka? Då finns det färdiga alternativ att köpa! Den här finstickade halsduken är mjuk och prisvärd. Klicka här för att köpa halsduken. (länk till Ellos)

Billigt garn

Garn finns i många olika prisklasser och passar beroende på vad du ska sticka. Passa på att köpa billigt garn när det är på rea.

Garn rea

Vad passar väl bättre än att köpa hem garn när det är på rea? Här brukar det ofta dyka upp olika garn på rea! (länk till Skapamer.se)

Se också: Så nyttigt är det att sticka – 5 hälsoeffekter
1:39

Efter reklamen: Se också: Så nyttigt är det att sticka – 5 hälsoeffekter

(1:39)

Slå på ljud