Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så påverkar jod sköldkörteln

13 jun, 2016 
Sara Kring
Den som lider av hypotyreos har en underfunktion i sköldkörteln
Du kanske känner till att sköldkörteln producerar hormoner, och att problem med sköldkörteln kan orsaka mycket trubbel för kroppen. Men visste du att en av nycklarna till att sköldkörteln ska fungera är jod? Här är allt du behöver veta om sambandet mellan jod och sköldkörtelproblem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jod finns i berggrunden, men faktiskt också i din kropp.

Sköldkörteln och dess hormoner påverkar bland annat kroppens ämnesomsättning. Brist på sköldkörtelhormon kallas hypotyreos, vilket leder till låg ämnesomsättning i kroppen.

Jodbrist kan orsaka hypotyreos

Om du har hypotyreos kan du exempelvis bli trött, deprimerad och frusen. Men du kan också råka ut för koncentrationssvårigheter, torr hud, torrt hår, förstoppning, sämre minne, långsam hjärtrytm, led- och muskelsmärtor, nedsatt fruktsamhet och viktökning. Vid långt gångna fall kan man få svullet ansikte och mörkare röst. Man kan drabbas av hypotyreos av flera orsaker. Ett fenomen som kan orsaka hypotyreos är jodbrist.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

En del av de fenomen som kan orsaka hypotyreos går inte riktigt att undvika själv; till exempel sådana fall där kroppens eget immunförsvar av någon anledning har gått till angrepp mot sköldkörteln. Men just brist på jod är däremot en orsak som faktiskt kan hejdas.

Annons

Hur mycket jod man behöver varierar beroende på hur gammal man är. Livsmedelsverket rekommenderar att barn som är äldre än tio år, och vuxna som inte är gravida och inte ammar, ska ha ett dagligt intag på 150 mikrogram.

Bra källor till jod

Så hur får du då bäst i dig jod? I Sverige har man sedan flera decennier tillbaka kunnat köpa jodberikat salt. Det hittar du i din livsmedelsaffär, men kolla så att det står på förpackningen att saltet är just berikat med jod. Fisk, skaldjur och ägg är andra bra jodkällor.

Ifall du är gravid eller ammar så kan barnet få i sig för mycket jod om du äter vissa kosttillskott med jod i. En person som inte är gravid eller ammar kan dock också själv få i sig skadligt höga halter jod om man äter mycket av vissa kosttillskott. Så om du vill äta kosttillskott med jod i, se till att hålla koll på hur höga halter du får i dig.

Annons

Annars är som sagt jodberikat salt och vissa livsmedel bra källor till jod.

Källor: 1177.se och livsmedelsverket.se.

Så får du i dig jod

Fisk, skaldjur, ägg och jodberikat salt innehåller jod. Här är några exempel på vad man kan äta för att få i sig dagsbehovet av ämnet – ett exempel räcker för att fylla kvoten!

21 gram hummer

60 gram stekt torsk

110 gram stekt strömming

181 gram stekt aubergine

217 gram äggröra

Källa: apoteket.se/dagsbehovet

Mat som hämmar jodupptaget

Visste du att vissa livsmedel kan påverka sköldkörtelns förmåga att hantera jod? Detta gäller exempelvis grönsaker av släktet Brassica, eftersom de innehåller något som kallas goitrogena substanser. Dessa ämnen hämmar upptaget av jod i sköldkörteln. Släktet Brassica inkluderar bland annat kål, rättika, rädisa, broccoli, rucola, blomkål och brysselkål. Men, den goda nyheten är att den negativa effekten på jodupptaget försvinner om grönsakerna kokas ordentligt!

Källa: Arbets- och miljömedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro

Text: Sara Kring

Foto: Shutterstock

Läs också:

Så här började mina sköldkörtelproblem

Tips till dig som har underfunktion i sköldkörteln

Alla prover var bra – men jag hade ingen ork

 

Annons