Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så ska du äta för att undvika fallolyckor

02 okt, 2018 
Henrik Högström
Varje år inträffar runt 70 000 fallolyckor i svenska hem. Olyckor som skulle kunna förebyggas med bra mat. ”Knepet är att äta många men små måltider”, säger Inger Stevén, dietist på Livsmedelsverket.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fallolyckor i hemmet är vanligare och farligare än vad man kan tro. Varje år skadar sig 70 000 svenskar så allvarligt när de faller att de måste vårdas på sjukhus och runt tusen personer faller så illa att de avlider, enligt Socialstyrelsen. Och det är fall som kan bero på allt från att man velat sätta i en ny glödlampa eller snavat på en mattkant.

De flesta som ramlar är över 80 år men fallolyckor drabbar även yngre.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Livsmedelsverket konstaterar att matvanor kan vara en bidragande orsak till olyckorna. Det vill säga att vi inte får i oss tillräckligt med näring vilket i sin tur gör oss skörare.

Med de målen för ögonen, och på regeringens uppdrag, har Livsmedelsverket satt ihop en tallriksmodell som riktar sig direkt till äldre med ”nedsatt aptit”.

En tallrik med mindre mat men lika mycket energi och protein som en ”vanlig” portion.

Annons

–  Knepet är att äta många men små måltider, med mycket energi, protein, näring och vätska. Det kan motverka undernäring, säger Inger Stevén, dietist på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Som exempel på en sån måltid tar hon det danska flaggskeppet Smörrebröd. En liten grov brödskiva med flera pålägg.

– Det är ett jättebra mellanmål.

Mindre mat – mer energi

Den klassiska tallriksmodellen innebär att en tredjedel av tallriken består av grönsaker och rotfrukter. En tredjedel är potatis, pasta, bröd eller gryn. Den sista, och minsta tredjedelen, består av kött, fisk, ägg och baljväxter.

Tallriksmodell nedsatt aptit
Mindre grönsaker, mer fett. Med nedsatt aptit bör man unna sig. Bild: Livsmedelsverket

I vanliga fall är rekommendationen att äta mer eller mindre av de olika delarna beroende på aktivitet. Poängen med tallriken till höger, som riktar sig till personer med nedsatt aptit, är att portionen visserligen är mindre men att sammansättningen ger mer energi och protein. Genom att minska på grönsaker och rotfrukter, potatis, ris och pasta, behålla mängden protein från kött, fisk, ägg eller bönor och lägga till lite extra fett minskar portionens storlek samtidigt som den bidrar med lika mycket energi och protein.

Annons

Även måltidsdrycken kan bidra med energi och näring utan att mätta så mycket.

– Men det går lika bra med mjölk eller juice till exempel. Allt som inte är vatten, säger Inger Stevén.

Att lägga till fett är, åtminstone för många, ett lockande inslag i måltiden. En smörklick, lite olja, riven ost eller en skvätt grädde lyfter det mesta. Även om aptiten blivit sämre behöver maten inte bli tristare.

– Det ska ju vara gott också, säger Inger Stevén.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Ny studie: Styrketräning ger äldre kvinnor bättre livskvalitet

Annons