Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så skyddar du dig mot coronaviruset

12 mar, 2020 
Marcus Alm
En kvinna nyser i armvecket för att inte sprida coronavirus.
Foto: Shutterstock/TT
Oavsett om du vill undvika coronavirus eller annan influensa så är personlig hygien det absolut viktigaste för att skydda sig själv och sin omgivning. Här är Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I dagsläget är risken för samhällsspridning av sjukdomen som orsakas av coronaviruset, COVID-19, mycket hög. Enligt smittskyddslagen gör graderingen av virusets spridning det möjligt att ta förebyggande åtgärder för att hindra smittspridning i samhället. För att vi ska undvika att coronaviruset breds ut i landet krävs att vi medborgare tar vårt ansvar och skyddar oss själva samt vår omgivning.

Videon kunde inte hittas

Skydd mot coronavirus: Vanlig handtvätt

Den absolut bästa metoden för att skydda dig själv och andra i din närhet är att tvätta händerna. Smittoämnen tenderar att lätt fastna på dina händer – och sprids vidare om du tar någon i hand. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du tvättar händerna ofta, med varmt vatten och tvål, och i minst 20 sekunder.

Informationsfilmer om handtvätt har plötsligt blivit ett vanligt inslag i kollektivtrafiken och på tv-kanaler.

Annons

Tvätta händerna kontinuerligt under dagen, både när du kommer hem och när du kommer till exempelvis jobb eller skolan. Precis som i vanliga fall rekommenderas du också att tvätta händerna före och efter måltider.

Handsprit är ett bra alternativ om du inte har rinnande vatten tillgängligt, exempelvis om du är ute på stan.

Så här ska du hosta och nysa i coronavirus-tider

Smittämnen sprids från näsa och hals när du hostar och nyser. Om du inte täcker för mun och näsa så kommer de spridas med vinden och om du, utan att veta om det, bär på coronaviruset så ökar du risken för alla i samhället. Detta gäller inte minst efter att WHO fastslagit att coronaviruset är en pandemi.

Dock ska du inte täcka för munnen och näsan med en hand – då lägger sig bakterierna där och om du sedan skakar någons hand hamnar de i riskzonen. Nys och hosta i stället i armvecket eller ännu bättre i en pappershandduk. Efter att du hostat eller nyst: Tvätta händerna direkt.

Annons

Undvik att smittas av coronavirus – så här ger du dig själv bästa förutsättningar

Pilla inte i ansiktet! Slemhinnorna i ögon, näsa och mun är som en motorväg för ett virus in i din kropp. Därmed gäller samma rekommendation som för alla luftvägsinfektioner: Undvik att röra ögon, näsa och mun.

Ett annat bra tips är att hålla avstånd från folk. Akademiska sjukhuset rekommenderar sjukvårdspersonal att hålla minst två meters avstånd till en person som visar symtom.

Symtom på coronavirus? Stanna hemma

Upplever du något av de vanligaste symtomen på coronavirus? Stanna hemma från jobb och skola för att skydda dem mot smittan och åk absolut inte i kollektivtrafiken. Regeringen har nu tagit bort karensdagen för alla sjukdomar så dra nytta av detta och gör din plikt för att undvika smittspridning bland befolkningen.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO, Akademiska sjukhuset

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Annons