Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så slipper du rastlösa ben i sommar

13 feb, 2020 
Celia Stahl
Michaela Lindahl
Kvinna som stretchar benen i sängen
Rastlösa ben är vanligt och kan orsaka sömnproblem. Lätt stretching kan hjälpa mot krypningarna.
Rastlösa ben är vanligt och besvären kommer ofta i medelåldern. Här är några knep att testa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rastlösa ben, restless legs eller Willis-Ekboms sjukdom som det numera kallas, drabbar tio procent av befolkningen. Det är en neurologisk sjukdom som är ärftlig och ofarlig, men kan vara nog så besvärlig. Vanliga symtom är pirrningar, ryckningar och smärta i underbenen och ett oemotståndligt behov av att röra på benen. Symptomen är oftast mest påtagliga efter en längre tids stillasittande eller på kvällen.

Misstänker du att du lider av Willis-Ekboms sjukdom finns det två varianter: primär och sekundär. Den primära sjukdomen debuterar oftast i medelåldern och är ärftlig, den sekundära debuterar senare och har bakomliggande orsak – ofta järnbrist, njursvikt, diabetes, eller reumatism.

Willis-Ekbom sjukdom

Eftersom besvären ofta förvärras när man ligger ner har många av de drabbade även sömnproblem. Det enklaste sättet att bli kvitt besvären är att röra på sig. Det finns även receptbelagda läkemedel att testa. Har du lindrigare problem är här några knep att prova!

Annons

Så behandlar du dina rastlösa ben

Testa värme och kyla

Att ta ett varmt bad eller en sval dusch kan lindra dina symptom, framförallt innan du ska sova. Det kan även hjälpa att spola benen med växelvis varmt och kallt vatten eller att lägga en värmedyna mot benen. Massera gärna benen lite extra i duschen för att stimulera blodflödet!

Sov med fötterna i högläge

Prova att lägga en stor kudde under fötterna så att benen kommer upp. Och se till att fötter och vader vilar fritt och inte ligger i kläm mellan hårt bäddade lakan. Det är även viktigt att hålla jämna sömnrutiner – något som kan vara svårt under sommaren – eftersom trötthet kan förvärra dina pirrningar.

Drick vatten – och undvik alkoholen

Symtomen kan förvärras av vätskebrist, så se till att du dricker ordentligt i sommarvärmen! Kaffe och alkoholhaltiga drycker kan förvärra dina symptom så drick gärna det med måtta.

Annons

Använd motionen som avslappning

Långvarig stress kan förvärra myrkrypningar i benen så ta gärna en avslappnande kvällspromenad innan du går och lägger dig. Däremot ska du vara noga med att inte träna för hårt kvällstid – då kan symtomen förvärras.

För vissa kan det däremot vara effektivt att trötta ut musklerna med till exempel tåhävningar innan läggdags som varken får upp pulsen eller bidrar med endorfiner som håller dig vaken. Men var då noga med att stretcha efteråt så att dina ben får maximal återhämtning under natten.

10 vanliga orsaker till krypningar i kroppenBrand logo
10 vanliga orsaker till krypningar i kroppen

Se över dina mediciner och tillskott

Vissa läkemedel och naturläkemedel, bland annat antihistaminer och antidepressiva, kan förvärra pirrningarna i benen. Brist på vitaminer och mineraler, speciellt järn, vitamin B12 och magnesium, kan bidra till myrkrypningarna och kan därför vara värda att se över. Se till att äta en rik kost och fokusera lite extra på att få i dig hela spannet. Tillskott för dessa finns på apoteket och i hälsobutiken, men råd helst med en läkare först!

Fokusera på annat

Det är bra att försöka fokusera på annat för att få bort fokus från krypningarna. Testa att meditera en stund före sänggåendet eller läs böcker, lös korsord eller handarbeta.

Källa: Doktor.se

Annons