Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Sant eller falskt om urinvägsinfektion?

11 jul, 2018 
Ann-Sofie Lindell
Besvär med blåsan behöver inte vara urinvägsinfektion.
Byter du snabbt till torr baddräkt på stranden, för att slippa drabbas av urinvägsinfektion? Dricker du mycket tranbärsjuice, av samma anledning? Vad är egentligen verksamt när det gäller besvär med blåsan? Vad är sant och falskt? Allmänläkare Christina Ledin slår här hål på några av myterna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Man kan ha urinvägsinfektion utan att känna av symtom:

Sant!
Man kan ha bakterier i urinen utan symtom. Det kallar vi läkare för bakteriuri. De flesta som har bakteriuri har inte nytta av behandling. Att behandla med antibiotika i onödan kan göra att bakterierna blir motståndskraftiga och att det blir svårare att hitta ett antibiotikum som fungerar när man verkligen behöver det.

Gravida kvinnor med bakterier i urinen behandlas med antibiotika eftersom de lättare får en infektion och en infektion kan innebära större risker under graviditet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

2. Vissa personer har lättare än andra att få urinvägsinfektion:

Sant!
Kvinnans urinrör är kortare än mannens och mynningen på urinröret sitter nära analöppningen. Därför är kvinnor mer utsatta för urinvägsinfektion än män. Den som har nedsatt immunförsvar är mer känslig.

Annons

Män som får blåskatarr brukar behöva en något längre antibiotikabehandling än kvinnor med blåskatarr. Det beror på att infektionen går över i prostatakörteln och är lite mer svårbehandlad.

 3. Urinvägsinfektion är vanligare upp i åren:

Sant!Kvinnor har efter klimakteriet skörare slemhinnor som lättare blir angripna av bakterier. Äldre män har ofta en förstorad prostatakörtel som trycker ihop urinröret och gör det svårare att tömma blåsan helt. Det gör att bakterier lättare växer till i urinblåsan.4 vanliga myter om urinvägsinfektion och hur den botasLäs mer

4. Urinvägsinfektion kan gå över av sig själv, utan behandling:

Sant och falskt!

En blåskatarr hos kvinnor kan gå över av sig självt. Det är bra att dricka rikligt eftersom det späder ut urinen och kan göra att bakterierna får svårare att föröka sig. Då kan kroppens immunförsvar lättare klara av att ta hand om infektionen.

Annons

Om man har mycket besvär av blåskatarr brukar man få antibiotika eftersom det gör att besvären går över snabbare.

Män med blåskatarr behöver oftast behandling eftersom infektionen brukar gå över i prostata körteln.

Vid njurbäckeninflammation behöver man antibiotika. Om man är mycket sjuk kan man behöva stanna på sjukhus och få antibiotika direkt i blodet de första dagarna.

Tranbärsjuice, den klassiska hemmakuren mot urinvägsinfektion.
Kanske kan tranbärsjuice hjälpa mot urinvägsinfektion, kanske inte…

5. Tranbärsjuice, citron och liknande sura drycker kan förebygga och bota urinvägsinfektion:

Nja …
Det finns inga vetenskapliga bevis för att tranbärsjuice och citrondricka fungerar bättre än annan dryck. Men många tycker att det är bra och det är inte farligt att prova.

Annons

6. Byt alltid till torrt efter badet och sitt på en filt utomhus – kyla kan orsaka urinvägsinfektion:

Falskt!
Det är tarmbakterier och inte kyla som ger urinvägsinfektion. Att exempelvis sitta på stenar eller att ha våt baddräkt ökar inte risken för urinvägsinfektion.

7. Om man torkar sig på fel sätt när man uträttat sina toalettbehov kan man få urinvägsinfektion:

Sant!
Det är klokt att torka sig framifrån och bakåt om man är kvinna. Då undviker man att föra fram tarminnehåll till urinrörsmynningen.

8. Man kan få urinvägsinfektion av att ha sex:

Nja …

Det stämmer, men det är inte frågan om en könssjukdom. Orsaken till att sex kan öka kvinnans risk för urinvägs infektion är att samlagsrörelserna kan göra att mikroskopiska mängder tarminnehåll förs in i urinrörsmynningen.

9. Urinvägsinfektion kan leda till allvarliga besvär:

Sant!

Annons

En urinvägsinfektionen som sitter högre upp i urinvägarna kallas njurbäckeninflammation och är en allvarligare infektion. (Läs mer om det i informationsrutan här intill.)

10. Förvirring/depression (hos äldre) kan bero på urinvägsinfektion:

Falskt!

Det är en svåravlivad myt att urinvägsinfektion hos äldre kan ge förvirring som enda symtom. Många har fått och får fortfarande antibiotika av det här skälet, trots att det är bevisat att urinvägsinfektion inte beter sig på det här sättet.

Besvär med blåsan behöver inte vara urinvägsinfektion.

Besvär med blåsan behöver inte vara urinvägsinfektion.

Urinvägsinfektion eller blåskatarr? Vad är vad?

En urinvägsinfektion (UVI) kan sitta i urinblåsan och kallas ofta blåskatarr. Det är oftast ofarligt men kan ge otrevliga symtom som att det svider när man kissar, att man behöver kissa ofta och att det kan vara svårt att hålla urinen. Ibland kan man ha lite feber, men en blåskatarr brukar inte ge mer än högst 38 graders feber.

Annons

Om urinvägsinfektionen sitter högre upp i urinvägarna, i njurbäckenet inuti njuren, kallas det njurbäckeninflammation.

Det är en mycket mer allvarlig infektion som ger hög feber och ofta värk i ryggen. Den som har njurbäckeninflammation känner sig rejält sjuk.

En njurbäckeninflammation brukar börja utan att man känt av symtom på blåskatarr.

Oftast orsakas en urinvägsinfektion av vanliga tarmbakterier som inte gör skada när de är på rätt ställe – i tarmen – men som ställer till det när de hamnar på fel ställe, i urinvägarna.

Läs mer om urinvägsinfektion på 1177.se.

Av: Christina Ledin, Ann-Sofie Lindell, bild: IBL

Annons