Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

8 saker att tänka på när du plockar fram cykeln i vår

07 apr, 2021 
Mikaela Alex
Kvinnliga kollegor lagar cykel i verkstad
Dags att inleda årets cykelsäsong? Då finns det vissa saker du bör kolla till lite extra – dels för att undvika olyckor när du cyklar, dels för att din cykel ska hålla längre. Här är en smart checklista!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har cykeln stått ute hela vintern? Kanske tänkte du "jag tar in den när det börjar bli kallt", men så vips en dag var den täckt av snö och is och den glömdes bort? Kanske har en stått i trädgården under en presenning, eller i ett svalt källarförråd?

Hur som helst har den kanske stått oanvänd några månader – och nu när det börjar bli cykelsäsong igen kan den behöva lite kärlek innan du trampar iväg. Det finns flera ställen som erbjuder cykelservice på våren, men det kostar en slant och kan vara svårt att ta sig till med cykeln. Väljer du istället att serva cykeln själv hemma finns det vissa saker du inte bör missa – här är några!

8 saker att tänka på när du plockar fram cykeln

Tvätta cykeln

Börja med att ge cykeln en rengöring. Det gör att smuts som sitter på ytan tas bort innan det riskerar att hamna i innerdelarna när du mekar vidare med cykeln. Använd ljummet vatten och såpa eller diskmedel på en tvättsvamp. Undvik högtryckstvätt eftersom det då kan komma in vatten där det inte vara vara, som kan orsaka rost. Undvik även avfettningsmedel efter som det kan ta bort allt smörjmedel.

Annons

Kolla kedja och kassett

Rengör cykelkedja och kassett från gammal överflödig olja och smuts, med hjälp av en trasa eller borste. En gammal tandborste är ett bra verktyg! Kolla dessutom att kedjan är lagom spänd. Det finns särskilda verktyg för att rengöra kassetten, som denna tandade böj från Jula för 69 kronor.

Smörj mekaniska delar

När allt är rent är det dags att smörja kedja och andra mekaniska delar som kugghjul, drev och bromsar med cykelolja. Den skyddar mot både fukt och rost och tränger in där det är svårt att komma åt. Torka av överflödig olja med en trasa.

Se också: Lena bytte cykel mot skateboard

Lena Salmi, 66, bytte cykel mot skateboardBrand logo
Lena Salmi, 66, bytte cykel mot skateboard

Kontrollera däcken

Kolla så att dina cykeldäck inte är slitna, trasiga eller ser torra ut, då kan det vara dags att byta. Det kan du göra själv med mekställ och däckjärn, eller låta en cykelspecialist göra det i sin verkstad. Tycker du att däcken ser bra ut? Då är det bara att pumpa dem och köra!

Annons

Testa bromsarna

Ta en liten provtur med cykeln för att testa att bromsarna tar där de ska. Du kan behöva dra åt vajrarna om bromsen inte tar tillräckligt, det gör du uppe vid styret. Ta också en koll på klossarna och beläggen så att de inte är slitna, om du har fälg- eller skivbromsar.

Kolla lampor och reflexer

Sitter alla reflexer på fortfarande och har lyset fram och bak batterier samt funderande lampor? Det är lag på att cykeln ska vara synlig i trafiken. Framtill ska reflexerna på cykelhjulen vara vita, samt att framljuset ska lysa vitt. Baktill ska reflexerna vara röda och bakljuset lysa rött. Lamporna ska inte blinka.

Dubbelkolla smådelar

Se till att pakethållare, korg, stänkskydd och sadel sitter på plats och inte är lösa. Dra åt skruvar, muttrar, pedaler, ekrar och annat som kan tänkas ha lossats på under förra säsongen. Se till att inga delar har blivit sneda, och ta en koll på växlarna så att du inte får några otrevliga överraskningar när du är ute.

Annons

Cykelhjälmen

Det är lag på att alla under 15 år ska ha cykelhjälm när man cyklar, men även vuxna kan skadas i trafiken och många cykelolyckor sker årligen. Kolla så att din hjälm är hel, att spännena är hela och alla band sitter som de ska. Har du ramlat tidigare med din hjälm eller om du vet med dig att du tappat den i marken kan det vara läge att köpa en ny – alla skador syns inte utanpå.

Källa: Jula, Intersport Foto: TT

Annons