Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Sex av tio kvinnor känner skam och stress på grund av urinläckage

12 apr, 2022 
Louise Werner
Urinläckage
Många kvinnor lider i tysthet av urinläckage och undviker att söka hjälp.

Urinläckage är ett vanligt problem bland kvinnor i alla åldrar. Trots det är ämnet mycket tabubelagt och många lider i onödan utan att söka hjälp. Det visar en ny undersökning från Sifo.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Undersökningen, som genomförts av Sifo på uppdrag av det brittiska femtechbolaget Elvie, visar att så många som åtta av tio inte har sökt hjälp för sina problem. Fyra av tio säger att de övervägt att söka hjälp men inte tagit tag i det, en fjärdedel tror inte att de kan göra något åt problemet och en av tio tror inte att besvären skulle tas på allvar.

Gemensamt för alla kvinnor som lider av urinläckage är att självkänsla och välmående påverkas negativt, därför är det allvarligt att så många kvinnor lever med urinläckage i tron att det inte går att lösa, och att kvinnohälsa fortfarande är tabubelagt och inte prioriteras inom vården.

Se också: Malin led av inkontinens i tio år: "Kissade på mig när jag nös."Brand logo
Se också: Malin led av inkontinens i tio år: "Kissade på mig när jag nös."

Viktigt att träna bäckenbotten

Enligt undersökningen, där kvinnor mellan 25-65 år deltog, är ansträngningsinkontinens den vanligaste formen av urininkontinens och innebär att det läcker urin när man anstränger sig, exempelvis vid träning eller när man nyser, hostar eller hoppar. Enligt undersökningen upplever åtta av tio kvinnor läckage vid ansträngning.

Annons

Enligt träningsexperten Lovisa ”Lofsan” Sandström, som uttalar sig i samband med undersökningen, är det viktigt att träna sin bäckenbotten för att undvika just detta.

Händelser/aktiviteter som får kvinnor att läcka urin/uppleva mild inkontinens

Nyser/hostar: 66%

Hoppar studsmatta: 26%

Skrattar: 25%

Löpning: 15%

När jag lyfter något tungt: 14%

Annan typ av träning: 14%

– Bäckenbottenträning gör inte bara musklerna starkare utan man lär sig också slappna av. Vilket gör att man inte behöver gå och spänna sig utan klarar av att slappna av utan läckage som följd, säger hon.

Många kvinnor anser att träning och att hålla sig i form är en viktig del av vår vardag, men ofta glömmer man bort en av de mest vitala musklerna - nämligen bäckenbotten.

– Faktum är att kvinnans bäckenbotten är en nyckelmuskel till ökad livskvalitet inom många områden i livet, som bättre hållning och bättre sexliv, säger Lovisa Sandström.

Hon berättar att bäckenbotten är en muskel som vilken som helst och oavsett ålder är det bra att träna den i förebyggande syfte.

– Här råder ofta ett missförstånd om att läckage och mild inkontinens enbart är åldersrelaterat eller förknippat med att man fött barn vaginalt, och så är det inte.

Tips på övning för starkare bäckenbotten

Ligg på rygg eller på sidan med böjda ben, sitt framåtlutad på en stol eller stå på knäna och underarmarna. Träna så småningom även i stående.

Slappna av i ryggen, magen, skinkorna och benen.

Andas som vanligt under hela övningen.

Knip ihop runt ändtarm, slida och urinrör, uppåt och inåt, så hårt och så högt du kan utan att ta i med andra muskler.

Håll kvar knipet sex sekunder i högsta möjliga läge så hårt du kan

Om du inte orkar hålla så länge kan du börja med kortare knip. Öka sedan tiden efterhand som du orkar knipa längre.

Släpp tillbaka och vila minst lika länge.

Upprepa fem till tio gånger. Gör varje knip så bra du kan och med maximal kraft. Träna tills musklerna blir trötta, max tio repetitioner. Träna tre omgångar varje dag.

Källa: 1177

Annons