Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Sex tecken att du har astma – utan att veta om det

17 jun, 2021 
Aino Oxblod
FotografShift Drive
Kvinna håller sig för bröstet och hostar.
Ungefär 800 000 svenskar lider av astma, och sommaren är den värsta tiden på året för astmatiker. Men man kan ha astma utan att veta om det – och många kämpar med sina symptom i onödan. Här är sex tecken på att du kan ha astma.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Astma är något som ungefär 800 000 svenskar kämpar med – men det är inte alla som vet om att det är just astma som är problemet.

Nu på sommaren är problemen med astma som allra värst för de flesta, då det sammanfaller med exempelvis pollenallergi. Fler kvinnor än män drabbas av astma.

Se också: Tips för att lindra besvär under pollensäsongen

5 tips för att lindra besvären under pollensäsongenBrand logo
5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen

Många som har astma har ingen diagnos, och har inte sökt läkarhjälp. I stället bortförklarar man symptomen med att det rör sig om allergier eller en långdragen förkylning, och fortsätter hosta och harkla sig utan vård.

Här är sex tecken på att man lider av odiagnostiserad astma:

  1. Natthosta
  2. Harklingar
  3. Heshet
  4. Pipig andning
  5. Svårigheter att djupandas
  6. Besvär vid ansträngning

Känner du igen dig på flera av tecknen så kan det vara bra att undersöka vidare om du lider av just astma. På sajten Alltomastma.se kan man ta ett självtest, innan man söker sig vidare till vården.

Annons

Vanliga problemet med astma

Många som har astma lider framförallt av problem med de små luftvägarna, som kan fortsätta besvära en trots att man får behandling för det, då de lätt blir inflammerade vid astma. Så många som 90 procent av astmatiker har problem med just de små luftvägarna.

Problem med de små luftvägarna kommer oftast fram vid fysisk ansträngning eller på natten, vilket gör att man kanske väljer att skippa träningen eller bara lever med att man hostar om nätterna.

Men så behöver man inte ha det. Även problem med de små luftvägarna går att behandla, och vid ordentligt behandling kan symptomen försvinna eller åtminstone minska.

Källa: Alltomastma.se

Annons