Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Sjukgymnasten: Så kommer du i form inför trädgårdssäsongen

11 apr, 2019 
AvÅsa Rippe
Trädgårdsarbete är tyngre än man kan tro. Förbered dig redan nu så att du klarar alla lyft och att krypa på knä och rensa ogräs. Sjukgymnast Åsa Rippe hjälper dig att komma i form med några enkla övningar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Att jobba i trädgården kräver muskler! Här tipsar sjukgymnast Åsa Rippe om fyra enkla övningar som får dig i form inför trädgårdssäsongen. Bäst av allt? Du kan göra dem hemma!

Armhävningar
Armhävningar på alla fyra. Foto: Gugge Zelander

Armhävning på alla fyra

Stå på knä med händerna i golvet en bit framför dig. Stå axelbrett isär med händerna och höftbrett isär med knäna. Håll in magen för stöd i ryggen samtidigt som du böjer på armbågarna så att näsan pekar mellan händerna. Sträck på armarna och återgå till startposition. Upprepa så många gånger du kan och sätt ett mål på att klara 10-12 ggr. Är det för lätt så kan du lyfta knäna från golvet.

Annons

Se också: 5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

5 enkla ryggövningar för att förebygga smärtaBrand logo
5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

I den här övningen tränar du framför allt armstyrkan men även skuldrorna. Det är viktigt att du håller upp nacken så att du inte hänger med huvudet och samtidigt ska du ”trycka upp dig” mellan skulderbladen.

Sjukgymnasten visar situps
Situps. Foto: Gugge Zelander

Situps

Ligg på rygg med böjda knän och fötterna nära sätet. Sätt båda händerna om nacken och rulla upp med överkroppen så att skulderbladen släpper från golvet, men rulla inte för högt upp. Känn att du har ländryggen i golvet hela tiden. Upprepa 15 x 2 ggr.

Annons

Här tränar du magmusklerna så att du orkar lyfta lövkorgarna och annat tungt.

Åsa Rippe visar knäböj
Knäböj med vikt.

Knäböj med vikt/kettlebell

Stå brett isär med fötterna och låt gärna fötter och knän peka lite lätt snett utåt. Håll vikten med båda händerna framför kroppen. Böj på knäna så långt du kan och res dig därefter upp. Upprepa 12 x 2 ggr. Försök att utmana dig själv genom att böja mer och mer i knäna.

Här tränar du lår och säte men även ryggen.

Annons
Sjukgymnast visar övning
Armbåge mot taket. Foto: Gugge Zelander

Fyrfota armbåge mot taket

För att orka stå länge på alla fyra och rensa ogräs under buskar och växter är det bra att vara rörlig i bröstryggen. Här är en skön övning:

Stå på alla fyra, höftbrett isär med knäna, händerna i golvet rakt under dina axlar. Dra upp vänster armbåge mot taket och titta samtidigt upp mot samma armbåge. Känn att du vrider lätt i bålen. Sätt i handen i golvet och upprepa likadant på höger sida. Upprepa växelvis 10 ggr.

Sjukgymnastens tips inför trädgårdsarbetet

Tänk på att ta pauser i arbetet! Ofta går man ut i trädgården med en hög ambition och jobbar alldeles för länge.

Foto: Gugge Zelander

Läs också:

Ont i ryggen? Här är 4 övningar som hjälper

Experten: Så skippar du undanflykterna och börjar träna

Enkel och rolig hemmaträning som får oss att må bra

Annons