Skippa kläderna – för hälsans skull!

Naken kvinna under täcke

Att sova naken kan vara ett första steg. Foto: Shutterstock/TT

tt

Årstiden är rätt för det. Nu handlar det bara om att få tankarna med på tåget… Nakenhet har stora fördelar för hälsan. Men vågar du kasta kläderna?

Även om vi alla är födda nakna så kommer det inte så naturligt som man kan tro. En del studier har visat att bara 10 till 15 procent väljer att sova nakna, som man ju kan säga är det minst exponerade sättet att vara naken på. Naturister finns det förstås ännu färre av, även om organisationerna faktiskt rapporterade ett uppsving under pandemin. Vinterbadartrenden gjorde också att fler fick upp ögonen för just nakenbadande. Men vill du ha hälsofördelarna så kan du faktiskt lika gärna näcka hemma!

Så klarar du en värmebölja

Passa på efter duschen

På väg ut från duschen kan vara ett bra tillfälle, menar Sofia Ståhl, personlig tränare, programledare och influenser som är mer känd som ”PT-Fia”.

– Man kan faktiskt vänta lite med att ta på sig kläderna då, och försöka skapa en bekvämlighet i att gå runt naken en stund, kanske sätta på bra musik och unna sig att vara i kontakt med sin sensuella sida och röra sig lite i takt till musiken.

– Sedan kan det förstås finnas sociala hinder. Man kanske bor med människor där det blir väldigt obekvämt om någon går omkring naken, men jag tycker att man ska försöka ta chansen när tillfälle ges. Och om det känns olustigt att sova naken så kan man till exempel ha lite underkläder bredvid sängen som man kan ta på sig vid behov, säger hon.

5 hälsofördelar med att börja sova naken

● Kroppstemperaturen sänks, vilket har en direkt effekt på det sjunkande kortisolet (stresshormonet), som i sin tur gör sömnen djupare och stabilare. Kroppen avger sin värme framförallt från bålen, så om du ska välja ett plagg att kasta nattetid är det sovtröjan.

● Å andra sidan blir den vaginala miljön ofta bättre utan trosor, särskilt vid klåda och obalanser som beror på jästbakterier som fått chans att växa till sig i värmen. Underkläder som har burits en hel dag innan kan dessutom öka risken för att bakterier via underkläderna tar sig från anus till slidan, en vanlig orsak till exempelvis återkommande urinvägsinfektioner.

● Att sova naken i ett rum, där termometern inte går över 21 grader, har också visat sig öka utsöndringen av melatonin och tillväxthormon, båda kända anti aging-hormoner. Studier har också visat hur atleter presterade bättre med denna ”kur”, enligt Oxford-journalen ”Sleep” som samlar sömnforskning.

● Lägre kroppstemperatur nattetid kan också höja andelen brunt fett, som har en skyddande effekt mot övervikt och diabetes. Den allra största mängden kroppsfett är annars vitt fett, det är den sorten som finns i valkarna. Brunt fett lagras inte på samma sätt. För några år sedan kunde forskare vid Lunds universitets Diabetescentrum visa att en genmodifierad mus med mycket brunt fett inte blev tjock hur mycket den än åt.

● Om du lever i relation med någon som du sover med, så är steget till intimitet kortare om ni är spritt språngande. Och det kan också göra att du lättare har sex med dig själv, vilket också har sina hälsofördelar. Dopamin och noradrenalin, som båda bidrar till känslan av att vara mer levande, flödar under både sexuella aktiviteter och fantasier. Genomblödningen av underlivet under upphetsning bidrar också till att slemhinnorna blir mer elastiska och mindre torra.

Mer närvarande

Sofia pratar ofta om vikten av att vara naken, som en del av ett hälsosamt förhållande till kroppen.

– För mig är det en grundpelare i relationen till sig själv och sin kropp. Det är så många som inte är i kontakt med kroppens behov och signaler och som inte trivs med hur kroppen ser ut eller känns. Har man hamnat där så tror jag mycket på ”back to basics” i form av nakenheten. Den gör oss mer närvarande i kroppen och kan vara en härlig stund man ger till sig själv, förutsatt förstås att man befinner sig i ett tryggt rum där man inte blir bedömd, men många gånger är det ju mer den här inre dömande rösten som hindrar nakenheten mest, säger hon.

Professorns enkla tips: Så bromsar du åldrandet

Att bli mer bekväm i sin egen nakenhet menar hon handlar mycket om att fokusera på kroppens funktion och vad den har gett en i livet, men samtidigt utmana sig själv att faktiskt se det unikt vackra med just sin egen kropp.

– Man ska ge sig själv förståelse för att det inte är lätt att stå emot samhällets fokus på yta och ouppnåeliga ideal, men samtidigt fråga sig själv ”ska jag egentligen lyssna på den där skiten?” Din kropp vill ju dig bara väl!

Se också: 5 frågor att ställa till dig själv – som minskar din stress

Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress
1:08

Efter reklamen: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

(1:08)

Slå på ljud