Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Professorns enkla tips: Så bromsar du åldrandet

18 jul, 2022 
Text: Petra Olander Shutterstock/TT
Leende kvinna på strand
Se positivt på livet, skratta mycket – och var gärna lite fåfäng, råder professorn. Bild: Shutterstock/TT
Det är bra att vara fåfäng, ha tillit till andra och att dricka mycket kaffe om du vill hålla dig ung både på insidan och utsidan. Vi väljer nämligen själva till viss grad hur fort vi ska åldras. Det menar läkaren och professorn Bente ­Klarlund Pedersen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Se också: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Hon har slutat skämmas för sin fåfänga, låter sig bli hänryckt och har börjat träna. Nu sprider hon vetenskapliga fakta kring hur vårt åldrande faktiskt fungerar – och hur vi kan hålla oss unga till kropp och själ genom hela livet. Och mycket hänger på vår egen inställning till tillvaron, visar det sig.

Bente Klarlund Pedersen är överläkare vid Rigshospitalet och professor vid Köpenhamns universitet. I dansk media förekommer hon ofta i expertrollen och förmedlar vetenskap på ett lättsamt sätt. Hon är också författare till flera böcker – senast ”Yngre med åren” (Ordalaget bokförlag).

Annons

– Jag har jobbat med hälsa hela livet. För mig är det viktigt att sprida den vetenskapliga kunskapen om sambanden mellan livsstil och åldrande. Det förekommer mycket fake news inom området och som forskare har jag ett ansvar att lägga mig i debatten och berätta vad som är sant och inte, säger Bente.

Bente Klarlund Pedersen
Bente Klarlund Pedersen är en välkänd dansk hälsoprofil.

Kan påverka åldrandet

Medan olika kändisar och hälsoentreprenörer bygger förmögenheter på att sälja kristaller och kosttillskott som på olika sätt ska göra huden slätare och oss själva magiskt yngre, vill Bente att vi lägger både fokus och pengar på sådant som faktiskt fungerar. För vi bestämmer till stor del själva om vi är sjukliga 70-åringar eller pigga, fräscha 70-åringar, menar hon. Även om åldrandet till stor del avgörs av arv och även om mycket sjukdom är ren otur, kan nyckeln bakom åldrandeprocessen – telomererna – definitivt påverkas av oss själva.

Annons

– Jag kallar telomererna ”livets klippkort”. Som nyfödda har vi långa telomerer och ju äldre vi blir, desto kortare är de, säger Bente.

Telomererna sitter längst ut på våra kromosomer och varje gång våra celler delar sig, klipps telomererna av en smula. Och när telomererna är tillräckligt korta, är ”partyt” över.

Men vi kan själva båda stanna av klippningsprocessen och även till viss del återskapa telomerernas längd.

– Man kan också påverka mängden inflammationer i kroppen och därmed cellernas åldrande.

Små förändringar ger effekt

Några av tricksen bakom känner vi redan till: Sluta röka, ät nyttigt, sov bra, motionerna, drick måttligt med alkohol och så vidare. Bente har skrivit flera böcker om hur man blir friskare genom fysisk aktivitet. Men det måste inte vara så stora åthävor, bara genom att gå kan man förbättra sin fysiska och mentala hälsas.

Annons

10 råd för fler goda år

1. Skippa tobak i alla former.

2. Träna minst 30 minuter om dagen. Ägna dig åt pulshöjande aktivitet minst två gånger i veckan.

3. Ät inte förrän du känner dig hungrig. Ät varierat, mest grönsaker, och ät inte för mycket.

4. Drick vin i måttliga mängder fördelat på hela veckan.

5. Undvik buller och miljögifter.

6. Sköt om din mentala hälsa. Var optimistisk och undvik onödig oro.

7. Sov minst sju timmar om dygnet.

8. Tro på någonting. Känn vördnad.

9. Gör någonting meningsfullt för dig själv eller andra.

10. Odla familj och vänner. Skriv gärna in dem i kalendern.

Källa: Yngre med åren

– Små förändringar kan ha stor effekt, säger Bente.

En överraskning i ”Bli yngre med åren” är att hur vi ser ut på ytan påverkar hur länge vi lever. Men det finns en logisk förklaring; det vi ser på ytan speglar insidan, hur de inre organen mår och hur mycket inflammationer som pågår i kroppen, till exempel.

– Slutar vi till exempel röka och börjar motionera, kommer huden att bli spänstigare och mindre rynkig samtidigt som håret, lungorna, musklerna, allt annat mår bättre.

Fåfänga är hälsosamt

Själv var Bente en stillasittare med huvudet i böckernas värld, till hon någon gång efter 40 års ålder började motionera.

Annons

– Jag märkte snabbt en stor förändring, både på kroppen och mentalt. Psyket blir verkligen starkare av en stark fysik. I kroppen hänger allt ihop, säger Bente, som numera hunnit bli 65 år.

Hon joggar varje dag och har nyligen även lagt till lite styrketräning på schemat. Hon medger att fåfänga är en del av drivkraften.

– Fåfängan har absolut påverkat mig, jag vill se bra ut. I den kristna traditionen får man lära sig att det är fel att vara fåfäng. Men om fåfänga kan få människor motiverade att träna och ta hand om sig, är det ju bara positivt.

Att engagera sig i något som man upplever viktigt, som frivilligt arbete och att bidra i andra människors liv, är också föryngrande, berättar Bente.

– Att engagera sig i något utanför sig själv är bra för hälsan. Det finns en stor, positiv kraft i att engagera sig och bry sig om andra. Så jag är inte säker på att självcentrerade aktiviteter som mindfulness är så bra, där man i stället blickar inåt och bara fokuserar på sig själv.

Annons

Engagemang viktigt

Kanske är det på grund av engagemanget som religiösa människor lever längre? För forskning visar att de har ett stark socialt nätverk och engagerar sig för andra.

– Det tycks hålla sjukdom borta, utan att vi helt förstår varför. Men många religiösa människor lever också sundare.

Undersökningar av sjundedagsadventisterna visar att de inte röker och dricker, äter vegetariskt, rör mycket på sig och umgås med andra i trygga sociala nätverk. Livsstilsfaktorer som alla klockar in på leva längre-listan.

Det här är Bente

Bente Klarlund Pedersen, född 1965, är en internationellt känd dansk hälsoforskare, professor i integrativ medicin vid Köpenhamns universitet, specialist i internmedicin och infektionsmedicin och överläkare vid Rigshospitalet. Hon har forskat mycket om sambandet mellan träning och immunförsvar och vid behandling av sjukdomar. Bente blev 2022 utnämnd till hedersdoktor vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Hon har skrivit sju böcker, ”Yngre med åren” och ”Gå-boken” finns på svenska.

Säkert dricker de mycket kaffe på sina träffar också. Precis som många svenskar, som tillhör ett av de mest kaffedrickande folken i världen. Men detta livselixir ska vi fortsätta unna oss, för få välsmakande drycker har så föryngrande effekter som kaffe. I boken skriver Bente:

Annons

Kaffe rena hälsokuren

”Tre–fyra koppar kaffe om dagen förknippas med en något minskad risk för diabetes typ 2, demens, blodpropp och Parkinsons sjukdom, visar forskningen. Två mycket stora studier fann dessutom att ju mer kaffe man drack, desto mer minskade risken för förtida död. Tidigare kunde forskarna bara uttala sig positivt om ett måttligt intag av kaffe, det vill säga tre till fyra koppar per dag, men nu verkar det som att ju mer du dricker, desto bättre är det.”

Så häll upp en kopp och läs vidare, kanske kan du få en förändrad livsinställning på vägen, som också gör dig yngre. Nobelpristagaren Elizabeth Blackburn forskar bland annat på hur livsinställningen påverkar telomererna så att de inte blir förkortade. Det visar sig att till exempel spelar tillit till medmänniskor och positivt tänkande in. En undersökning av brittiska medarbetare inom stadsförvaltningen visade att de misstroende tjänstemännen var 30 procent mer benägna att ha korta telomerer.

Annons

Vår inställning påverkar

– För mig var det en aha-upplevelse att inte bara livsstil utan också inställning påverkar hur vi åldras. Forskning bevisar med god evidens att inställningen har betydelse, säger Bente.

Det finns också en viktig ingrediens till ett längre, friskare och snyggare liv som inte riktigt kan förklaras: att känna sig hänryckt. Över en soluppgång, ett spännande konstverk, ett musikstycke – vad som helst som gör oss exalterade.

– Att regelbundet uppleva sådant är också något som gör att vi lever längre.

Det finns alltså gott om saker vi kan göra för att hålla oss unga med åren.

Men om jag misskött mig själv och misstrott min omgivning långt upp i åldern då?

– Det är aldrig för sent att börja! Forskning visar att du kan byta livsstil med motion och kost när som helst – och det kommer att ha både fysisk och mental effekt.

Se också: 3 övningar för en god morgon

3 övningar för en god morgonBrand logo
3 övningar för en god morgon
Annons