Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Skydda ögonen mot solens farliga strålning

28 jun, 2019 
Redaktionen
Kvinna i solglasögon vid trafikerad väg.
Ser du fram emot en härlig semester med mycket sol. Glöm då inte att skydda ögonen mot solens starka strålning!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Klarblå himmel, strålande sol och glittrande vatten. Många ser fram emot sköna dagar utomhus i sommar. Men inte alla tänker på att det är viktigt att skydda ögonen med solglasögon. Stark exponering av UV-strålning kan skada ögonen och ge tillfälliga symtom, men kan också öka risken för att på äldre dagar utveckla ögonsjukdomar. Effekten av strålningen ansamlas över tid och ger sig ofta inte till känna förrän senare i livet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

En akut skada som kan uppstå av för stark UV-strålning är en skada på hornhinnan, så kallad snöblindhet. Massor av små sår bildas på hornhinnan som gör att du får ont och får en känsla av att du har grus i ögonen. Ögonen blir också ljuskänsliga, röda och rinniga.

– Det här är ett ofarligt tillstånd som läker av sig själv inom ett par dagar, men det är väldigt smärtsamt och under läkningstiden kan man lindra besvären med receptfri smörjande ögonsalva eller ögondroppar, säger ögonläkaren Stefan Löfgren.

Annons

Grå starr vanligt

De två största sjukdomsgrupperna med koppling till sol är grå starr, vilket innebär att ögats lins blir grumlig så att synen försämras och färger och konturer bli svagare samt åldersförändringar i gula fläcken, eller makuladegeneration som det också heter.

Påskyndar förloppet

Båda dessa ögonsjukdomar är ålderssjukdomar som i första hand drabbar personer över 60 år. Men solens strålar anses påskynda förloppet.

– Solstrålningen består bland annat av osynlig UV-strålning samt synligt ljus med flera olika färgkomponenter. UV-strålningen bidrar till uppkomst av grå starr medan blåljuskomponenten ökar risken för åldersförändringar i gula fläcken. Forskning indikerar att de som är mest känsliga för solens UV-ljus är barn samt äldre personer, säger Stefan Löfgren.

Grå starr går framgångsrikt att operera. Den grumliga linsen avlägsnas och ersätts med en ny plastlins. Det är en av de vanligaste operationerna i världen. För förändringar i gula fläcken finns i dag ingen botande behandling.

Annons

Forskning kring nya behandlingsformer och hur UV-ljuset påverkar ögat pågår kontinuerligt. Likaså finns aktiv forskning kring hur makuladegeneration ska kunna behandlas bättre. Just nu läggs mycket möda på att få fram en behandling mot den torra formen som helt saknar behandling.

– Man har också länge försökt ta fram en medicinsk behandling mot grå starr för att slippa operation, men där är vi inte ännu, säger Stefan Löfgren.

Så på med solglasögonen innan du går ut i sommar! Solglasögon är bästa skyddet för att förebygga framtida skador och ögonsjukdomar.

– Använd alltid solglasögon i miljöer där solen bländar, säger Stefan Löfgren.

Av Kristina Müller 

Foto: Unsplash.com

Välj rätt solglasögon

  •  Formen på bågen är viktig, den ska följa ansiktets form. Desto tätare glasögonen sitter mot ansiktet, desto mindre ljus slinker emellan.
  • Solglasögonen ska vara CE-märkta, vilket innebär att de ska uppfylla kraven på skyddsegenskaper mot UV-strålning och färgsammansättning i solljusfiltret.
  • Billiga glasögon ger lika bra skydd som dyra. Däremot är de dyrare ofta bekvämare, har bättre hållbarhet och högre optisk kvalitet.

Källa: Stefan Löfgren, ögonläkare.

Annons