Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Slipp snuvan – skölj näsan med nässköljare

22 jan, 2016 
Agata Garpenlind
Nässköljning för att slippa snuva.
Gamla Västkustfiskare har berättat att de slapp förkylningar genom att varje dag skölja näsan med havsvatten. I dag rekommenderar specialistläkare nässköljning som ett alternativ till nässprej.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fakta nässköljning:

Att skölja igenom näsan med kroppstempererat saltvatten är en gammal huskur mot förkylningar, nästäppa, bihålebesvär och pollenallergi.

Vid förra sekelskiftet kunde man på många apotek i Sverige köpa nässköljningskannor av glas, att användas vid förkylningar.

Gamla fiskare från Västkusten berättar hur de sluppit bli förkylda genom att dagligen suga in saltvatten i näsan från handen, eller från en liten skål, för att sedan spotta ut det genom munnen.

I bland annat Finland, Frankrike och Jamaica berättas det om en liknande huskur. Inom yogatraditionen används metoden som ett sätt att rena kroppen. Där kallas den Neti. I dag rekommenderas metoden av specialistläkare, som ett effektivt och biverkningsfritt alternativ till näsdroppar och nässprej, som ju bör användas med måtta, framför allt av gravida.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Varför ska man skölja näsan?

På vintern när vår inomhusmiljö är varm och torr kan slemhinnorna torka ut så att flimmerhårens funktion försämras. Deras funktion försämras också av virus och allergiframkallande ämnen.

Genom att skölja näsan aktiveras flimmerhåren så att slem, damm, smuts, främmande partiklar och pollen transporteras ut. Metoden renar och fuktar näsan och stimulerar slemhinnorna. Detta kan verka förebyggande på förkylningar, nästäppa och nasal allergi. Om man redan fått förkylningsbesvär kan symtomen lindras och det blir lättare att andas efter att man sköljt ur näsan. Nässköljning rekommenderas också som en metod mot snarkning.

Är det obehagligt att skölja näsan?

Ja, om man gör fel, det vill säga sköljer med kallt vatten, utan salt och håller munnen stängd. Om man råkar andas in under nässköljningen känns det inte så skönt. Men det ska man ju inte göra. Att vattnet har samma salthalt som tårarna är viktigt och gör att det inte känns obehagligt. Allas reporter har testat att skölja näsan i en månad, varje dag efter jobbet, och faktiskt inte blivit förkyld än, trots mindre barn hemma och förkylningstider. Så det här bådar för ett fortsatt nässköljande. Så nu gäller det att övertyga barnen där hemma också.

Annons

Hur gör man?

Nässköljare finns i olika utformningar. Prova dig fram och välj den som passar dig bäst. Vi använde en Clinetti med klämfunktion som bara kräver enhandsfattning, från Adactive. Och det var väldigt enkelt och smidigt och även lätthanterligt för barn, jämfört med kannor eller sprutor. Ett litet saltmått ingick också, så att doseringen blir rätt.

Läs också: Så kan du bli av med nästäppa på 20 sekunder!

Så sköljer du näsan

1. Om du kör en variant utan mått, blanda en tesked vanligt salt med en halv liter kroppstempererat vatten, cirka 37 grader. Du kan använda vanligt bordssalt, men helst utan jod, på grund av allergirisken. Se till att saltet löses upp ordentligt.

2. Snyt dig ordentligt innan du sköljer.

3. Stå över handfatet, låt strålen strömma upp i näsan genom ena näsborren och ut genom den andra. Vissa modeller av nässköljare kräver att man böjer huvudet åt sidan en aning. Öppna munnen, så undviker du att få vatten i halsen, och andas lugnt. Och så samma procedur, fast genom andra näsborren.

4. Böj dig framåt så att huvudet hänger neråt och låt eventuellt kvarvarande vatten rinna ut. Snyt dig igen. Det kan vara så att en liten mängd vatten blir kvar i näsan trots att man snyter sig och kanske rinner ut när man lite senare böjer fram huvudet. Ha då för säkerhets skull en näsduk till hands.

Här visar Mimi, 6 år, hur man gör när man sköljer näsan:

Annons