Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

När det gör ont i underlivet – råden som hjälper dig

24 jun, 2021
author Petra Olander
Petra Olander
Kvinna sitter på säng och har ont i underlivet.
En hel del kvinnor accepterar smärta i underlivret alldeles i onödan.
Många kvinnor lider av underlivssmärta men söker inte vård – eller ger upp när diagnosen uteblir. Regionala skillnader och svårigheten att skilja diagnoser åt kan nämligen göra att det är svårt att få rätt hjälp. – Blir du inte hjälpt på rätt sätt – sök en annan vårdgivare, säger Cilla Salamon, gynekolog.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När det gör ont i ett ben är det få som tvekar inför att prata om det med vänner och familj. Men kvinnor med smärta i underlivet bär ofta sin börda i tysthet – och drar sig till och med för att söka hjälp hos vården.

Studier från både USA och Sverige visar att 28 till 48 procent av alla flickor och kvinnor med vulvasmärta eller samlagssmärta inte söker vård.

Se också: Var stolt över din vagina

Gynekologen vill bryta tabut kring kvinosjukdomar: "Var stolt över din vagina"Brand logo
Gynekologen vill bryta tabut kring kvinosjukdomar: "Var stolt över din vagina"

Underlivet är helt enkelt omgärdat av hysch-hysch på väldigt många plan.

– Många kvinnor har inte ens sett sina egna underliv, konstaterar gynekologen Cilla Salamon, som anser att det finns många fördelar med att bekanta sig med underlivet – både anatomiskt och för njutningens skull.

– Ta en spegel och titta efter hur ditt underliv ser ut. Ta reda på var klitoris sitter och var det känns när du har sex. Underliv är som ansikten – alla är olika, säger hon.

Cilla är egenföretagare inom kvinnohälsa, konsult på gynekolog-mottagningen Cevita Care i Stockholm och arbetar brett med allt inom gynekologi på mottagningen och privat inom funktionsmedicin. Hon är specialist inom gynekologi och förlossning sedan 20 år.

– Att lära känna sitt underliv och bli bekväm med det, hjälper också vid kontakt med vården, säger hon.

Svårt att prata om underlivet

För många kvinnor med smärta i underlivet har svårt att definiera var deras smärta sitter och när den uppträder, menar Cilla.

– Många patienter har svårt att prata om sina underliv. Det är lite som att gå till en detektiv med ett uppdrag och inte ge ledtrådarna. Det är patientens egen berättelse som möjliggör arbetet. Om du själv vet att blygdläpparna är svullna eller att du är röd i ett område där du inte brukar vara det, blir det lättare att ställa diagnosen. Sedan följer undersökningen som bekräftar diagnosen.

Annons

Att fundera på och skriva ner smärtupplevelserna är ett sätt att få ordning på ledtrådarna.

Tecken på vestibulit och svampinfektion

– När du har ont – fundera på var och när. Har du ont när du använder tampong, vid samlag, eller djupt inne? Om det är precis vid slidmynningen kan det till exempel vara vestibulit. Om det är torrt och ömt, svullet och små sprickor – kan det bero på svamp.

Men även för den som med lätthet pratar om sitt underliv, kan det vara svårt att hitta rätt vård när vulvan har diffusa smärtor. Enligt en kartläggning av Socialstyrelsen 2018, har bara cirka hälften av landets landsting en vulvamottagning. Väntetiden är också lång hos flera mottagningar runt om i landet. Dessutom, konstaterar utredningen, är kunskapen i vården om långvarig vulvasmärta generellt sett begränsad. Och det finns skillnader i befintliga riktlinjer, rutiner och stöd mellan olika verksamheter.

Cilla Salamon har jobbat som gynekolog i många år och vet att många kvinnor drar sig för att prata om sina besvär i underlivet.
Gynekolog.Cilla Salamon uppmanar kvinnor att söka vård om man upplever problem med sitt underliv.

– Det är stora regionala skillnader på vårdutbudet i landet, konstaterar Cilla.

På en vulvamottagning finns ett team som arbetar med kvinnans underliv. Där finns till exempel uroterapeut, gynekolog, barnmorska och samtalsterapeut.

– Det beror på att det finns många olika sätt att behandla smärta i underlivet – det kan ju handla om en kombination av kroniska tillstånd, som IBS (irritabel tarm) eller fibromyalgi, likaväl som svamp. På många orter är det distriktsläkare som tar emot patienten och de är inte experter på vulvor. Men det finns också distriktsmottagningar som arbetar på samma sätt, i samarbete med olika experter.

Annons

Ta hjälp för underlivsbesvär tills du får rätt hjälp

Men för de kvinnor som bär på smärta i underlivet och inte fått eller får behandling som hjälper, finns många möjligheter att bli bra. Man ska inte ge sig, menar Cilla.

– Och aldrig heller skuldbelägga sig själv! Det finns alltid hjälp att få för att bli bra igen, även om själva behandlingen kan ta lite tid.

Första steget för en kvinna med underlivssmärtor är att kontakta vårdcentralen eller gynekolog om det finns tillgängligt.

– Om du inte blir bra efter behandlingen där eller om de inte har så mycket erfarenhet av ditt tillstånd, se till att du får en remiss till gynmottagning eller en STI-mottagning, en specialistmottagning för sexuellt överförbara sjukdomar.

Får du fortfarande inte den hjälp du behöver är nästa instans vulva- mottagningen, som har ett helhets- grepp kring patientens hälsa.

– Kom ihåg att sjukvårdspersona- len finns där för dig som patient. Har du besvär rekommenderas att du söker hjälp även om det kan bära emot först. Det finns många jätteduktiga gynekologer, läkare i andra specialiteter, uroterapeuter, urologer och sjukgymnaster som är specialkunniga därute.

Att ha smärtor eller krångel med underlivet är inte heller endast ett problem för kvinnor.

– Att ha smärtor i underlivet skapar ofta problem i relationen, sexlivet påverkas ju. Och på samma sätt är många kvinnor ledsna över att männen tappar potensen med åren. Men alla är olika. För vissa människor är det viktigt att ha ett sexliv hela livet medan andra lägger ner vid en viss ålder. Det är väldigt individuellt, men för många väldigt viktigt – och det finns hjälp att få.

Källa: ”Kartläggning av vestibulit: Förekomst och behandling av flickor och kvinnor med vestibulit samt behov av kunskapsstöd”. Socialstyrelsen 2018 (samman- ställd av Hanna Muhlrad).

Ont i underlivet – så här gör du!

Steg 1: Titta i en spegel. Är det rött eller svullet? Då kan det vara en svampinfektion. Andra diagnoser är till exempel psoriasis, eksem, lichen sclerosus, herpes eller andra könssjukdomar, men då brukar det inte vara rött överallt utan man ser lokaliserade förändringar eller sår.

Steg 2: Boka tid hos vårdcentralen eller gynekolog.

Steg 3: Kartlägg besvären systematiskt. När kommer det? Hur känns det? Hur ofta? Beskriv också vad du ser och om det kommit i samband med något, till exempel efter antibiotikabehandling, ny partner, stress eller vid samlag. Har du några kända hudsjukdomar? Ta med lappen till läkaren så får hen ett utmärkt underlag för att ställa diagnos.

Steg 4: Fortsätt sedan kartlägga – hur hjälper behandlingen?

Annons