Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Snälla bakterier i tarmen håller dig frisk

28 sep, 2017
author Redaktionen
Redaktionen
Socker och färdigmat är perfekt näring för de dåliga tarmbakterierna. Om du i stället äter mer grönt och fibrer får de goda bakterierna regera och du stärker ditt immunförsvar, säger Mia Clase och Lina Nertby Aurell, författarna bakom succéböckerna "Food Pharmacy" och "Food Pharmacy – kokboken".
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Mia Clase och Lina Nertby Aurell, den ena copywriter och den andra statsvetare, mötte professor Stig Bengmark vid Lunds universitet, fick de veta att 80 procent av immunsystemet sitter i tarmen. Och att det är viktigt att ha många snälla bakterier där.

”Oj, vad gör vi nu?” tänkte småbarnsmammorna som ditintills levt och ätit som de flesta: bröd och bullar, pizza och potatis, en del färdigmat och många snabba lösningar. Och de var väldigt förtjusta i sötsaker.

God tarmflora skyddar kroppen

Men Bengmark berättade för dem om vikten av att hålla ordning på tarmen och att en god tarmflora skyddar kroppen från inflammationer, krämpor och sjukdomar som följer på inflammationer.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– En helt ny värld öppnade sig för oss. Vi anade inte att en så stor del av immunförsvaret fanns i tarmen. Vi älskade socker, levde på socker, tänkte på socker var tionde minut och nu tänkte vi: ”Herregud, var ska vi börja?!” säger Lina.

Mia Clase och Lina Nertby Aurell lärde sig att njuta av mat samtidigt som de vårdade sin snälla tarmflora.

De insåg att detta måste de lära sig mer om, och skriva om det. Inte minst var de tvungna att komma på hur de från och med nu skulle kunna njuta av livet samtidigt som de vårdade sina goda tarmbakterier.

Annons

Antiinflammatorisk kost

Och den tanken ledde till att de startade en blogg och skrev boken ”Food Pharmacy” som gjorde succé när den kom ut 2016. Uppföljaren ”Food Pharmacy – kokboken” kom ut i augusti i år.

Tarmflora, skyddande bakterier och antiinflammatorisk mat ligger rätt i tiden just nu. Författarna presenterar rönen på ett enkelt sätt, varvar dialoger, recept och tips. Därför når de fram till en målgrupp som i vanliga fall kanske inte läser faktaböcker.

– Vi förstod snabbt att om vi verkligen skulle förstå allt detta måste vi börja med att förenkla det för oss själva, säger Lina.

Rätt bakterier i tarmen

Vad det handlar om, enkelt förklarat, är att vi har goda och dåliga bakterier i tarmen, och de bråkar ständigt med varandra. När du äter kan du välja att antingen mata de goda eller de dåliga.

– Den mat människor i västvärlden mest lever på ger inte bra näring till de goda bakterierna, så många människor har därmed inte den tarmflora som man behöver för att hålla sig fri från inflammation och kroniska sjukdomar, säger författarna.

– Detta är en konsekvens av att matindustrin under det senaste decenniet har fokuserat på att producera så billig mat som möjligt.

Mat som främjar de dåliga bakterierna är i princip snabba kolhydrater, socker och det mesta i kategorin snabbmat. De goda bakterierna däremot, de tycker om grönsaker och växtfibrer, det Lina och Mia kallar ”det antiinflammatoriska köket”. I praktiken betyder det framför allt mycket mer grönsaker och mycket mindre socker.

Ersätt ohälsosam mat

– Förut hade jag fördomar om att grönsaker bara var lika med sallad, och tänkte därför att det var urtråkigt att bara äta så. Men nu har vi lärt oss att laga sådan mat som vi lagade förr i tiden men där grönsakerna är basen, till exempel vegetarisk lasagne som nästan smakar som vanlig lasagne. Vi har lärt oss att hitta bra ingredienser för att ersätta de ohälsosamma, säger Mia.

Annons

Det betyder mat som ger ett stabilt, lågt blodsocker och som tas upp på rätt ställe i tarmen, så att de goda tarmbakteriena främjas. Näringsämnena vi får i oss via maten lämnar förr eller senare tarmen och går in i blodet för vidare transport till cellerna i kroppen, skriver Mia och Lina i boken ”Food Pharmacy”.

Svårsmält är bra

Författarna vill att vi ska äta mer grönsaker och örter:

– Råa grönsaker är svårsmälta och tar sig hela vägen ner till tjocktarmen. Här kan de ge näring till de goda tarmbakterierna och motverka inflammation. När vi äter mat som tas upp redan i tunntarmen, som till exempel sötsaker, får inte de skyddande bakterierna i tjocktarmen den fiber-, mineral- och antioxidantrika mat de vill ha.

Lina och Mia har verkligen börjat från grunden med sin nya kosthållning och det har tagit sin tid. De har heller inte kommit i mål helt än vad gäller perfekt mathållning.

– Vi är två socialt fungerande människor som tycker om att gå ut och äta middag och ta ett glas vin.

Förändringar i kroppen

Ändå märker de stora förändringar i kroppen.

– Det är ju väldigt vanligt att ha lite problem med magen. Vi hör båda till dem som inte hade problem med magen utöver de vanliga grejorna, som många av oss ser som normala. Men vi hade återkommande förkylningar, trötthet och sådant som man nästan tar för givet här i norr. De krämporna har vi blivit kvitt.

Påverkar även kroppsvikt

Det har också visat sig att tarmfloran inte bara påverkar fysisk sjukdom utan också vår mentala hälsa och kroppsvikt. Det finns till exempel ett samband mellan depression och kronisk inflammation. Man löper alltså större risk att drabbas av depression när man har en dålig tarmflora, eftersom man då har högre sannolikhet att få kronisk inflammation.

Annons

Tio goda råd för din tarm:

1.    Fokusera mer på vad du kan äta än på vad du måste utesluta.

2.    Ät mycket råa grönsaker.

3.    Drick en grön smoothie varje dag.

4.    Skippa hel- och halvfabrikat.

5.    Pimpa maten med örter och kryddor.

6.    Lär dig själv och din familj att mysa utan socker.

7.    Bli en näringsjägare och skippa bukfyllan.

8.    Rör på dig ofta.

9.    Låt maten vara din främsta näringskälla, men stötta gärna upp med D-vitamin, omega-3 och synbiotika (probiotika – goda bakterier, och prebiotika – mat till de goda bakterierna).

10.    Njut och var inte för hård mot dig själv.

Av Anne Lene Johnsen

Källa: Food Pharmacy

Foto: Pelle Bergstrøm, Shutterstock

Annons