Artikeln innehåller reklamlänkar

Sömnproblem? Detta kan vara lösningen för dig

En kvinna har problem med att somna med täcket över halva ansiktet.

Foto: Unsplash

Brukar du ligga och vrida och vända dig i flera timmar innan du kan somna? Är du stressad och har svårt för att varva ned? En spikmatta kan vara lösningen för dig.

Redan 2009 var spikmattan årets julklapp i Sverige – men fenomenet är bra mycket äldre än så. Inom hinduismen har spikmattan förekommit i samband med akupunktur och meditation i tusentals år.

Sitter du ofta vid datorn? Här är uppfinningen som räddar din rygg

Kan spikmatta hjälpa mot mina sömnproblem?

I samband med att spikmattan slog genom stort i Sverige så beskrevs positiva effekter som smärtlindring och bättre sömn från flera personer som testat dem. Forskare vid Karlstad universitet har sedan dess kunnat bevisa att spikmattan lindrar den mest intensiva smärtan hos patienter – om än bara kortsiktigt. Detta kan dock vara nog för att hjälpa den med smärta att somna.

– Att komma åt långvarig kronisk smärta är svårt. Men jag kan ändå se att det kanske kan gå att kombinera spikmatta med annan behandling, typ floating eller kognitiv beteendeterapi, KBT. Det skulle jag gärna vilja gå vidare och titta på i en ny, större vetenskaplig studie, säger docenten Anette Kjellgren i ett pressmeddelande som Sundsvalls Tidning tagit del av.

Att faktiskt bota sömnbesvär med hjälp av en spikmatta har ännu inte kunnat bevisas i kliniska studier – men enskilda personers upplevelser pekar på att minskningen av stress som sker genom användande av spikmattor bidrar till en bättre sömn.

Sjukgymnasten rekommenderar spikmattan

Elisabeth Wallgren, som till vardags arbetar som sjukgymnast på Rehabtjänst AB i Stockholm, rekommenderar sina patienter att använda spikmattan. Detta eftersom spikmattan har fysiologiska fördelar enligt sjukgymnasten.

Höj mysfaktorn i sovrummet: 11 saker som gör succé i svenska hem

– När du ligger på spikmattan sänder spända triggerpunkter i kroppen signaler till ryggmärgen och då tillverkar hjärnan kroppseget morfin, så kallade endorfiner, berättar hon för Expressen Hälsoliv.

Om du har svårt att sova för att du är stressad och spänd så kommer spikmattan funka extra bra just för dig, enligt Elisabeth Wallgren.

– Ju mer spänd du är när du lägger dig på mattan, desto tröttare blir du efteråt då kroppen kommer ner i varv, säger hon till Expressen Hälsoliv.

Artistens sömnproblem försvann – med hjälp av spikmattan

Linda Nolan, på 70- och 80-talen en del av gruppen The Nolans, led i flera år av sömnproblem. Problemen blev så intensiva efter hennes makes död att hon blev beroende av sömntabletter.

Hon har berättat för Daily Mail att läkare skrev ut först antidepressiva och sedan sövande läkemedel till henne – och först när hon började träffa en psykolog förstod hon att hon hade blivit beroende av medicinen. Men det var det enda som hjälpte henne att sova genom natten, tills en vän rekommenderade en spikmatta.

– När jag först öppnade förpackningen trodde jag det var ett tortyrredskap, men jag bestämde mig för att testa den.

Efter 15 minuter kändes hennes rygg varm och pirrig och hon gick och la sig.

– Sedan gick jag och la mig, och plötsligt vaknade jag, utvilad efter en hel natts sömn. Nu använder jag den hela tiden, säger hon till tidningen.

Köp spikmatta

Läs mer och beställ här. (länk till Tradedoubler.com)

Läs mer och beställ här. (länk till Tradedoubler.com)

Källa: Sundsvalls Tidning, Expressen Hälsoliv, Daily Mail

Ont i ryggen? 5 smarta prylar som gör livet lite lättare