Tandhygienisten: Så ofta ska du byta tandborste

Kvinna borstar tänderna med tandborste.
Att sköta sina tänder med en ren tandborste och tandtråd är ett måste om du vill lukta gott i munnen och slippa hål. Men hur ofta bör du byta tandborste? Tandhygienisten reder ut.

Flera tandvårdsmottagningar har minskat sin mottagningstid i och med coronapandemin. Därför är det just nu extra viktigt att själv sköta sina tänder på hemmaplan.

Tandhygienisten Carina Thuresson gästade nyligen Nyhetsmorgon i Tv4 och hon vittnade om färre tandläkarbesök i coronatider.

­– En del vågar inte gå dit och andra är ju faktiskt själva förkylda och bör inte gå dit. Man ska bara gå till tandläkaren om man är frisk. Är man under 70 år och frisk kan man fortfarande komma till oss, uppmanar Carina Thuresson.

Blödande tandkött kan leda till tandlossning

Det ska aldrig blöda

Hon poängterar hur viktigt det är med en god munhälsa i dessa tider. Dålig munhygien kan nämligen leda till paradontit, en sjukdom som sitter runt tanden. De som har paradontit kan lättare få diabetes och de med diabetes får lättare paradontit. Diabetiker i sin tur tillhör riskgruppen för covid-19.

Enligt Carina finns det en bra grundregel som alla bör ha koll på: Det ska aldrig blöda när man borstar tänderna.

– Att det blöder när man borstar tänderna beror på att det ligger bakterier under tandköttskanten. Problemet är att många slutar borsta när det blöder, när de egentligen borde borsta ännu mer och noggrannare, säger hon.

Vanliga tandproblem – så förebygger och behandlar du dem

Carina menar att de farligaste bakterierna finns längst med tandköttskanten, alltså den kant du ser ovanför tandraden när du till exempel ler stort. Här ska du fokusera din tandborstning.

Då ska du byta tandborste

Hon rekommenderar en medelhård tandborste, men allra helst en mjuk. En hård tandborste däremot ger skador på tänderna, det blir helt enkelt en för tuff borstning mot emaljen. Allra bäst är en eltandborste. Den säger ofta till när du borstar för hårt och även hur länge du ska borsta.

Men hur ofta ska man byta borsthuvudet?

– Var tredje månad. Ha också som regel att du alltid byter tandborste eller borsthuvud efter att du har varit hos tandläkaren, då är du ren i munnen och kan börja om från början med en ny fräsch borste.

Fler tips från tandhygienisten:

  • Ta alltid två centimeter tandkräm på tandborsten, två gånger om dagen.
  • Om du har en eltandborste med ett litet runt borsthuvud fyller du på tandkräm vid två tillfällen per borstning för att få lagom mängd.
  • Tandtråd är bättre än plackers, menar Carina. Då du med tandtråd kan använda ny tråd mellan varje tand, medan du med plackers använder samma tråd (med bakterier på) hela tiden.

Källa: Tv4 Nyhetsmorgon

Foto: Shutterstock/TT

Din tandborste kan skada ditt hjärta