Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Therese, 39, blev fri från reumatism med paleokost

18 maj, 2017 
Anna Horn
Therese Gillberg äter paleo, så kallad stenålderskost, mot sin reumatism och får bra effekt.
En ilsken reumatisk sjukdom gjorde att Therese Gillberg knappt kunde ta sig ur sängen. När hon började äta stenålderskost, så kallad paleo, försvann symtomen successivt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kort efter att Therese Gillberg fött sitt tredje barn fick hon ont i sin handled.

– Min man fick hjälpa mig så att jag kunde amma min lilla dotter, jag orkade inte hålla henne. Jag hade också ont i käk leden, vilket gjorde att jag till slut inte ens kunde gapa, berättar Therese.

Efter en tid fick hon diagnoserna psoriasisartrit och ankyloserande spondylit. Ankyloserande spondylit (AS), kallades tidigare Bechterews sjukdom, är en inflammatorisk sjukdom i bäcken- och ryggleder.

– Det kom väldigt aggressivt, och även om jag tillfälligt blev hjälpt av kortison började successivt olika kroppsdelar att attackeras. Med åren eskalerade det, jag blev inlagd i omgångar och fick cellgifter, biologiska läkemedel, genomgick operationer och gick periodvis med kryckor.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Från 2012 drabbades Therese av ett skov i bäckenleden som höll på i två år.

Annons

– Jag kunde knappt komma upp ur sängen och min man fick sköta allt. Jag behövde hjälp med att klä på mig, tvätta mig och blev sjukskriven på heltid.

Inga mediciner hjälpte och Therese kunde under några månader inte ens lämna sitt hem.

–Det sorgligaste av allt var att jag inte kunde vara delaktig i barnens liv. Det är fortfarande väldigt smärtsamt att tänka på allt som jag har missat. Jag kunde ligga i sängen och drömma om att gå och handla, något som för de flesta är helt självklart men som för mig kändes som en omöjlighet.

Symtomfri på tre månader

I maj 2014 kände Therese att hon hade nått en gräns för vad hon kunde klara av. Hennes bakgrund inom biomedicin väckte intresset för att ta reda på mer om autoimmuna sjukdomar. Det måste finnas en anledning till att kroppen helt plötsligt börjar attackera sig själv.

Annons

– Jag läste på allt jag kom över kring mat, forskning och hur det påverkar graden av inflammation. Jag hittade massor av läkare utomlands som såg på autoimmuna sjukdomar på ett helt annat sätt än det traditionella. Utifrån det satte jag ihop ett eget kostprogram.

Man har nämligen hittat starka kopplingar mellan tarmen och autoimmuna sjukdomar, så det handlar om att läka tarmen och rätta till en obalanserad tarmflora.

Therese började göra juicer, egen yoghurt, syrade grönsaker, plockade bort all processad mat – och successivt försvann symtomen.

–Efter tre månader var jag helt symtomfri. Jag äter ren mat, som kött, grönsaker, rotfrukter, nötter, ägg samt frukt och bär.

Therese driver i dag företaget Mat som medicin, där hon föreläser och håller kurser.

– För mig känns det oerhört viktigt att sprida denna kunskap. Jag är i dag utskriven från reumatologen och har inga aktiva inflammationer eller någon smärta kvar.

Annons

Thereses 5 tips för reumatiker

1. Testa att lägga om kosten. Det är den enda behandling som inte ger några som helst biverkningar!

2. Prova paleokost i 30 dagar. Paleokosten är ren och näringstät mat helt utan tillsatser.

3. Tillför levande, bra bakterier. Det gör du genom att äta syrade grönsaker som surkål, syrade morötter och kimchi.

4. Koka egen buljong. Det är rena rama medicinen och innehåller ämnen som är bra för både tarm och leder.

5. Våga krydda. Ös på med gurkmeja, örter, vitlök, ingefära och bladgröna grönsaker.

Vad är paleo?

Stenålderskost, så kallad paleolitisk kost, bygger på teorier om vad vi åt när vi var jägare och samlare, samt på hur en del ursprungsbefolkningar äter i dag.

Fokus ligger på att äta det som naturen skapat, det vill säga så ren och oprocessad mat som möjligt.

Annons