Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Träna hjärnan: Så vinner du över dina rädslor

01 maj, 2020 
Anna Carsall
Medelålders kvinna med boxhandskar.
Gå en match mot din oro – och vinn den!
Vi behöver träna kroppen för att må bra – och det fungerar likadant med våra tankar. Så här kommer du i form mentalt och vinner över de vanligaste rädslorna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Livet är tillräckligt komplicerat som det är, utan att vi ska vara i dålig form mentalt också. Det menar Mia Törnblom som är föreläsare och utbildare.

– Genom att stärka vårt inre och träna vårt självledarskap gör vi livet enklare och roligare, och lär oss hantera stress.

Men vad är då självledarskap?

Automatic article from feed: Hälsa

– För en person kan det handla om att tänja sin inre kritiker, för en annan att ta sig tid för återhämtning och för en tredje att hitta sin drivkraft och motivation. Vi är olika, vi har olika behov och till och med olika behov i olika perioder. Därför bör vi börja med att öka vår självkännedom och få bättre förståelse för oss själva, menar Mia Törnblom.

Här är tre tankeverktyg som hjälper dig att hantera våra vanligaste rädslor.

1. Rädsla för att misslyckas

Det är vanligt att personer med stark ambition utvecklar en stark inre kritiker, vilket ofta leder till att vi drivs av oro och rädsla istället för lust och tillit. Det är mer hållbart att vända rädsla att misslyckas till lust att lyckas. Inte bara hållbarare, vi känner dessutom mer glädje, mening och närvaro i det vi gör.

Annons

När vi undviker att göra saker vi egentligen vill handlar det ofta om att vi enbart mäter vårt värde som personer i prestation. Och så hindrar vi oss från att prova nya saker, utforska vår nyfikenhet och få nya livserfarenheter.

Inte sällan blandar vi ihop "misslyckande" med att "göra ett misstag". Som sagt, vi blandar ihop prestation med person. Detta kan vi träna bort genom att avdramatisera.

Automatic article from feed: Hälsa

– Vissa saker lyckas vi med, andra inte. Båda ingår i livet. Få saker utvecklar oss mer än våra misstag, om vi vågar se och lära oss av dem. Idag är jag en skicklig föreläsare och det som gjort mig riktigt bra är att jag tillät mig att göra misstag. Att klara av att göra misstag utan att känna sig som ett misslyckande är självledarskap, säger Mia Törnblom.

2. Rädsla för att bli rädd

Jobbiga känslor är obehagliga och därför försöker vi ofta undvika eller trycka ner dem. Osäkerhet, oro och rädsla är sådana känslor. Men vi kan inte fly från dem. Ofta ökar stresspåslaget i kroppen ännu mer om vi försöker bita ihop och rycka upp oss på olika sätt. Och en del reagerar med ilska när de blir rädda. Att lära oss våra egna mönster och reaktioner är klokt.

Annons

Rädsla är till och med naturligt och livsviktigt att uppleva då och då. Den är till för att skydda oss, för att hjälpa oss att undvika faror. Det är viktigt att skilja på sund och osund rädsla – att ifrågasätta sina tankar och utmana sig lagom. Den osunda rädslan handlar om orimliga tankar som hindrar oss från att göra sådant vi skulle må bra av, som att undvika skogspromenader på grund av hundrädsla. Den sunda rädslan handlar å andra sidan om rimliga faror, som att minska risken att gå vilse under svampplockningen genom att ta med sig kompass och karta.

Kort sagt: Vi behöver inte utmana rädslor, så länge de är rimliga. Det är meningslöst att till exempel hoppa bungyjump om man aldrig någonsin längtat efter det.

– Jag hade en klient som fått nytt jobb som chef. Inför jobbstarten ville hon få bort varenda rädsla. Annars skulle hon inte vara trovärdig som chef, upplevde hon. Hon såg "rädd" som "svag" och byggde upp hela sin identitet på prestation. För att besegra sin höjdrädsla besteg hon berg och stod på höghustak. Men det enda som hände var att hon kände sig urlakad på energi genom att pressa sig så. När hon tränat upp sitt självledarskap och blivit trygg i sig själv, valde hon det hon ville. Hon slapp vara styrd av sina tankar om vad andra anser är rätt, säger Mia Törnblom.

Annons

Videon kunde inte hittas

3. Rädsla för att inte räcka till

Känslor av otillräcklighet, att inte hinna med, kan vara väldigt stressande om de pågår under längre tid. Hög arbetsbelastning, otydliga arbetsuppgifter, omorganiseringar, ostrukturerade arbetsplatser och för höga krav på prestation är exempel på sådant som kan stressa oss.

Automatic article from feed: Quiz

Tänk igenom vad du faktiskt kan påverka i den situation som råder. Ofta kräver vi alldeles för mycket av oss själva när vi tänker att vi ska hinna med allt hela tiden. Men det är en omöjlighet. Vi har ett visst antal timmar till vårt förfogande, per dygn. Vi behöver prioritera. Och för varje sak vi prioriterar behöver vi välja bort något annat.

Kan du planera din dag så att du slipper stress? Kanske sätta en gräns och inte ta på dig för krävande uppgifter? Kan du be om hjälp? Annars kanske du behöver ta ett lugnare jobb eller kräva av omgivningen att minska pressen på dig.

Annons

Mia Törnblom och hennes team har lanserat onlinekursen Självledarskap – nå dina drömmar. För mer info, gå in på mtutbildning.se/kurs/sjalvledarskap

Tipsen som minskar stress

Här är Mia Törnbloms antistress-tips i vardagen:

Ha rutiner

Exempelvis för när du kollar mailen, så att du inte avbryter dig själv hela tiden.

Sluta försöka multitaska

Våra hjärnor är inte gjorda för det. Gör en sak i taget, ofta blir vi effektivare på köpet.

Använd andningen

Om du behöver lugna ner ett stresspåslag, gör en enkel andningsövning: Andas in och räkna till fyra. Håll andan och räkna till fyra. Andas ut och räkna till fyra. Upprepa minst tre gånger.

Var tydlig

Att inte bli lyssnad på är frustrerande och stressande. Men ofta är vi inte så tydliga som vi tror. En bra strategi är därför att stämma av med den man pratar med hur personen uppfattat det hela. Många missförstånd och onödiga konflikter hade kunnat undvikas med tydlig kommunikation.

Ge dig ställtid

Se till att du har regelbundna stunder under dagen då du inte gör någonting. Det kan vara så enkelt att du väljer att inte plocka upp mobilen när du står i kö i affären. Ge dig själv en stunds ställtid istället.

Annons