Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

TV-doktorn Gunilla Hasselgrens 6 bästa råd mot artros

10 jan, 2017 
Sofia Gerholm
Gunilla Hasselgren från Fråga doktorn.
Gunilla Hasselgren, husläkare i Fråga doktorn möter många patienter med artros. Här är hennes bästa tips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gunilla Hasselgren, är husläkare i tv-programmet Fråga doktorn i SVT sedan 2003. Till vardags är hon läkare på vårdcentralen i Kil.

Gunilla Hasselgren har gett ut Din läkarbok mitt i livet och en bok om träning som heter Nystart,  där man bland mycket annat kan läsa om artros, förlag Bonnier fakta.

Här är Gunilla Hasselgrens bästa tips mot artros:

1. Bevara din rörlighet

Var inte rädd för smärta. Leden mår bäst av att röra på sig, det är så den får sin ”näring”.

2. Kontakta en artrosskola

Det finns speciella artrosskolor på många håll i landet. På artrosskolorna får man förutom bra träningsinstruktioner också bra råd om livsstil och förändringar som kan göra livet lättare.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

3. Gå till en sjukgymnast och få ett bra träningsprogram

Det ska vara ett program som passar dina artrosbesvär. Det ska vara ganska hög belastning. Men det betyder inte att man ska ha väldigt tunga vikter, utan att leden ska förmås jobba på rätt sätt. Starka muskler är viktigt för att avlasta lederna.

Annons

4. Se till att få rätt mediciner

Smärtlindring är viktigast. Om du har så kallad vilovärk, ta en lite starkare och långtidsverkande värktablett till natten.

Om du har ont på nätterna behöver du hjälp, för sömnen är viktig för både kropp och själ. Diskutera med din doktor om vilka metoder som kan ge dig en bättre sömn. Kanske är det dags för någon kirurgisk behandling.

Om dina smärtbesvär är lindrigare, var ändå inte rädd för att använda medicin vid behov. Vi rekommenderar i första hand paracetamol, en kur om 10–14 dagar, minst tre gånger om dagen. Be din doktor om råd.

5. Bra mat i rätt mängd

Bra mat är för alla men inte minst för dig som har artros. Om du behöver gå ner några kilo, ta gärna kontakt med en dietist (om du inte redan fått råd på en artosskola).

6. Skaffa kunskap

Lär dig så mycket som möjligt om din sjukdom, utan att för den skull bli ”nojig” . Då blir den mindre hotfull och du kan hantera besvären bättre. Ju mer du kan, desto mer törs du göra.

Annons

Artrosskola

Artrosskolor finns över hela Sverige. Personer med ledbesvär kan söka till artrosskolan direkt eller bli hänvisade av vårdgivare. Remiss behövs inte.

Artrosskolan vänder sig till dig med besvär från höft, knä eller hand. Röntgenundersökning eller diagnos är inte nödvändigt. Röntgen kan behövas vid oklara fall.

Varje patient träffar en fysioterapeut (sjukgymnast) som ställer diagnos eller utesluter andra orsaker till besvären. Du får en bedömning av ditt besvär och funktion. Fysioterapeuten leder skolan. På vissa håll kan även en arbetsterapeut medverka.

Källa: 1177

Av Ulrika Efthamre

Foto: Moa Frygell / SVT / TT

Annons