Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Undantagen: Dessa personer får besöka dig i karantän

07 apr, 2020 
Malin Perlheden
Kvinna öppnar dörren för en besökare.
Foto: TT/Shutterstock
Den som befinner sig i hemkarantän ska inte ha kontakt med människor utanför egna hemmet, men det finns undantag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Just nu befinner sig många i vårt land i självpåtagen hemkarantän med liten, eller ingen, kontakt med världen utanför.

Många svenskar arbetar hemifrån och den stundande påskens traditionella kalas och festligheter är inställda för de allra flesta av oss. Orsaken är förstås samhällssmittan av covid-19 som sedan ett par månader tillbaka spridit sig som en löpeld över världen.

Skolklassens oväntade hyllningar när Inga fyllde 96 år:

Skolklassens oväntade hyllning när Inga fyllde 96Brand logo
Skolklassens oväntade hyllning när Inga fyllde 96

En samhällssmitta innebär att det finns flera sjukdomsfall där det inte har gått att härleda smittan till en specifik resa, eller där den som är sjuk inte vet med sig att den har varit i kontakt med en annan person som är sjuk. Redan den 10 mars bedömdes covid-19 ha den högsta risknivån för samhällssmitta; 10, det vill säga mycket hög risk för samhällsspridning i vårt land.

Annons

Vad innebär karantän?

Karantän innebär, enligt Folkhälsomyndigheten, att en person som inte är sjuk, men som kan tänkas bära på en samhällsfarlig sjukdom, är isolerad. Hemkarantän innebär, som ordet antyder, att personen är isolerad i sitt hem och ska undvika kontakt med andra personer.

Den som är i karantän får inte heller lämna sitt hem eller ta emot besök utifrån. Allt för att minska risken för smittspridning.

Men det finns två undantag för den som lever i karantän. Både vårdpersonal och socialtjänst är tillåtna att besöka en person i karantän. En person som är i karantän med misstänkt smitta kommer självklart inte att nekas vård.

Lika självklart gäller här att hålla avstånd, personer rekommenderas att befinna sig minst två meter från varandra och vara noggranna med handhygien. Information om rådande regler och rekommendationer finns alltid på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Annons

Läs mer om coronaviruset

Annons