Undantagen: Dessa personer får besöka dig i karantän

Kvinna öppnar dörren för en besökare.

Foto: TT/Shutterstock

Den som befinner sig i hemkarantän ska inte ha kontakt med människor utanför egna hemmet, men det finns undantag.

Just nu befinner sig många i vårt land i självpåtagen hemkarantän med liten, eller ingen, kontakt med världen utanför.

Många svenskar arbetar hemifrån och den stundande påskens traditionella kalas och festligheter är inställda för de allra flesta av oss. Orsaken är förstås samhällssmittan av covid-19 som sedan ett par månader tillbaka spridit sig som en löpeld över världen.

Skolklassens oväntade hyllningar när Inga fyllde 96 år:

En samhällssmitta innebär att det finns flera sjukdomsfall där det inte har gått att härleda smittan till en specifik resa, eller där den som är sjuk inte vet med sig att den har varit i kontakt med en annan person som är sjuk. Redan den 10 mars bedömdes covid-19 ha den högsta risknivån för samhällssmitta; 10, det vill säga mycket hög risk för samhällsspridning i vårt land.

Vad innebär karantän?

Här är allt du behöver veta om hemkarantän

Karantän innebär, enligt Folkhälsomyndigheten, att en person som inte är sjuk, men som kan tänkas bära på en samhällsfarlig sjukdom, är isolerad. Hemkarantän innebär, som ordet antyder, att personen är isolerad i sitt hem och ska undvika kontakt med andra personer.

Den som är i karantän får inte heller lämna sitt hem eller ta emot besök utifrån. Allt för att minska risken för smittspridning.

Men det finns två undantag för den som lever i karantän. Både vårdpersonal och socialtjänst är tillåtna att besöka en person i karantän. En person som är i karantän med misstänkt smitta kommer självklart inte att nekas vård.

Lika självklart gäller här att hålla avstånd, personer rekommenderas att befinna sig minst två meter från varandra och vara noggranna med handhygien. Information om rådande regler och rekommendationer finns alltid på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Mer innehåll hos allas.se: