Undersökning: Så tränar svenska kvinnor i coronatider

Kvinna springer.

Foto: TT/Shutterstock

Har dina träningsvanor påverkats av coronakrisen? Du är inte ensam! Vi har tagit reda på vad svenska kvinnor helst gör för att hålla flåset uppe i coronatider när många undviker gymmet. Här är svaret!

Sju av tio svenskar tränar eller motionerar minst en gång i veckan, enligt Stadiums årliga undersökning av svenskarnas tränings- och motionsvanor som görs av Sifo.

Den senaste undersökningen, som även speglar exakt vad vi tränade, visar att en klar majoritet, 57 procent, ägnar sig åt att gå eller promenera minst en gång i veckan för att hålla flåset uppe. Näst mest populärt är styrketräning som en dryg tredjedel, 36 procent, ägnar sig åt som träningsform följt av en knapp fjärdedel, 24 procent, som helst snörar på sig ett par skor och ger sig ut i löpspåret.

Enligt undersökningen tränar de allra flesta för att få en bättre fysisk hälsa och kondition, men minst lika viktigt som de fysiska fördelarna med träning är de mentala, enligt de tusen personer som ingick i studien. Över en tredjedel av de tillfrågade uppgav att de tränar för att få en bättre mental hälsa.

Fler tränar hemma

Folkhälsomydighetens rekommendationer om att hålla avståndet till varandra påverkar förstås vårt val av motionsform – på många ställen blir det helt enkelt för svårt att genomföra ett pass utan att riskera att komma för nära sin träningskompis.

Enligt en undersökning med nästan 4 000 deltagare som genomfördes på allas.se i slutet av april, är promenader fortsatt i topp över aktiviteter för att hålla sig i form under våren 2020. Hela 61 procent av de tillfrågade uppgav att de ägnade sig åt promenader som motionsform i coronatider. Undersökningen bestod av drygt 80 procent kvinnor i åldrarna 35 och uppåt över hela Sverige.

Bara 12 procent svarade att de går på gym precis som vanligt medan nästan en femtedel, 19 procent, uppgav att de flyttat träningen till hemmaplan. Åtta procent i undersökningen uppgav att de helt har slutat träna sedan coronakrisens utbrott.

Källa: Stadium.se, allas.se

Budgetlösningen: 3 prylar som tar hemmaträningen till nästa nivå

Mer innehåll hos allas.se: