Vanliga misstaget när du borstar tänderna – det ska du göra istället

Att borsta tänderna morgon och kväll är något vi lär oss som barn. Hur vi väljer att göra som vuxen är upp till var och en, men förhoppningsvis följer rutinen med från barndomen.
Tandborstning innebär så mycket mer än en fräsch andedräkt. Det är viktigt att sköta vår munhälsa eftersom det förbygger besvär och inflammationer, i både tänder och tandkött.
Det är inte bara bra för din mun, utan en god tandvård är också bra för resten av kroppen. Inflammationer och infektioner i munnen ökar nämligen risken för andra olika sjukdomar.
Så ofta ska du byta tandborste
Tandläkare brukar ofta säga att tänka på siffran 2 när det gäller tandborstning. Du ska borsta tänderna två gånger om dagen, i två minuter och med två centimeter tandkräm på tandborsten.
Vare sig du använder en eltandborste eller vanlig borste är det viktigt att den är mjuk. En hård tandborste kan skada ditt tandkött. Att byta tandborste regelbundet är också viktigt. Folktandvården rekommenderar att byta var tredje månad, eller när stråna blivit böjda. En tandborste ska vara fräsch så ett byte efter sjukdom kan också vara en bra idé.
Det kan göra din tandborstning lönlöst
Många personer använder också munskölj i samband med tandborstning. Men det kan faktiskt göra själva syftet med tandborstning lönlöst. Ifall du brukar ta munskölj efter att du borstat tänderna bör du fortsätta läsa.
Det är lätt att tro att alla munskölj ska vara bra för dina tänder och tandkött, men många munskölj innehåller smakämnen som tillfället hjälper att dölja dålig andedräkt, men inte hjälper till att göra rent.
Därför är det inte bra att ta munskölj efter tandborstning, eftersom du då sköljer bort flouret från tandkrämen.
Bästa munsköljet att använda
Munskölj är oftast en komplement att använda till exempel efter måltid, eller om du vill fräscha till andedräkten. Om du ändå vill använda munskölj efter tandborstning är det viktigt med bakteriedödande medel eller minst 0,2 procent natriumflorid. På flaskan brukar det stå som NaF.
Källa: 1177, Kronans apotek