Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Varför får jag kramp i fötter och ben?

25 nov, 2014 
Hemmets redaktion
Kramp i ben, fötter och tår
Erene vaknar 2-3 gånger varje natt av kramp i vaderna. Smärtan i stortårna kan sitta kvar länge. Vad beror det på? Doktorn ger svar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kramp i fötterna på nätterna

Jag är 76 år och har inte tidigare haft större besvär med mina ben eller fötter men det senaste halvåret har mycket börjat hända. Jag måste upp 2–3 ggr på småtimmarna för att få ordning på mina ben och fötter. Ibland är det senorna på utsidan av benen som drar ihop sig så att fotsulorna vrids utåt. Måste snabbt upp och pressa fötterna mot golvet och stå så tills det släpper. Det gör fruktansvärt ont.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ibland är det senorna på framsidan som drar ihop sig och då flyger stortårna rakt upp. Det gör lika ont och smärtar i stortårna långt efteråt. Det ser ut som om senan vid stortån blir röd och lite inflammerad.

På morgonen känns det som om underbenen blir stasade och jag har även ett visst bortfall av känseln i fotsulorna. Det blir en viss vätskeansamling vid yttre fotknölarna. Beror problemen på dålig blodcirkulation eller brist på något ämne? Är rörlig, spelar curling vintertid, springer mycket i våra trappor och har stor trädgård.

Annons

Erene

 

Överbelastning kan ligga bakom sendrag

Sendrag är en ofrivillig sammandragning eller kramp i en muskel som ger upphov till obehagskänsla eller smärta. De bakomliggande orsakerna kan vara flera som t ex överbelastning av en eller flera muskler, försämrad blodcirkulation eller nedkylning. Den här typen av akut sendrag kan ofta hävas genom att man försiktigt belastar och/eller sträcker ut muskeln.

En annan typ av sendrag är de kramper i vadmuskulaturen som ofta uppträder nattetid, nattliga vadkramper som vi brukar säga. Orsakerna kan vara många som t ex föregående belastning av musklerna, cirkulationsstörningar i benen och graviditet i senare skedet.

Symtomen du beskriver skulle också kunna passa in på något som kallas RLS, Restless Legs Syndrome, på svenska rastlösa ben. RLS är vanligt, det förekommer i mer eller mindre uttalad form hos 5–10 % av alla vuxna personer i Sverige. Det uppträder oftast efter 40-årsåldern, blir vanligare med stigande ålder men kan faktiskt förekomma även hos barn.

Annons

Det finns en primär och en sekundär form av RLS, bägge är lika vanliga. Den primära formen av RLS tros bero på en störning i omsättningen av signalsubstansen dopamin i hjärnan. Dopaminet har en viktig funktion när det gäller att kontrollera muskelrörelser. Ärftliga faktorer har betydelse när det gäller primär RLS. Den sekundära formen av RLS kan ha många olika bakomliggande orsaker som t ex järnbrist, brist på B-vitaminerna B12 eller folsyra, njursjukdom, kronisk reumatisk ledsjukdom, diabetes, diskbråck med nervpåverkan eller sjukdomar i nervsystemet. Vissa läkemedel som antidepressiva, blodfettsänkare och läkemedel mot epilepsi kan ge RLS. Koffein, rödvin och rökning kan förvärra RLS.

Vad du nu ska göra är att ta kontakt med din familjeläkare för att utreda orsaken till dina besvär. Behandlingen får sedan, om möjligt, riktas mot bakomliggande orsaker. När det gäller symtomlindring kan man i lindriga fall prova med stretching och det som kallas sensorisk stimulering. Med det sistnämnda menas t ex akupressur, massage och TENS. Vid mer uttalade besvär får man prova läkemedelsbehandling. Det finns i dag läkemedel framtagna just för behandling av RLS.

Läs också:

Ny medicin mot restless legs: Nu orkar Anita träna igen!

Annons