Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Värmebölja: Välj rätt mat och dryck – slipp bli uttorkad

20 jul, 2022 
Susanne Lindén
Till vänster: Vattenmelon som återfuktar i värmebölja. Till höger: Kvinna som drabbats av värmeslag baddar sig i pannan med en servett.
Vi har extremvärme i Europa och värmerekord slås i alla länder. Oron över att drabbas av uttorkning eller värmeslag är stor. Men vad ska man då äta och dricka för att klara av hettan? Vi har svaren som hjälper dig igenom värmeböljan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Därför ska du aldrig äta sparris under en värmebölja

Risken för att drabbas av vätskebrist och uttorkning i värmen är stor. Vätskebrist uppstår när kroppen gör av med mer vätska än vad du får i dig. Risken att drabbas är störst för små barn, gamla personer eller om man ansträng sig hårt tex genom att idrotta.

Om man är sjuk, mår illa eller har feber ökar också risken, samt om man har diabetes eller är gravid.

Se också: 6 tips som får dig att sova bättre i sommarvärmenBrand logo
Se också: 6 tips som får dig att sova bättre i sommarvärmen

Därför är det viktigt att dricka mycket och ha koll på om du kissar mindre än vanligt. Det kan nämligen tyda på att du behöver fylla på vätskedepåerna. Bra att veta kan också vara att kroppen brukar anpassa sig till högre temperaturer efter ungefär en vecka.

Annons

Vad ska du välja för mat och dryck för att minimera risken för uttorkning?

5 mest uttorkande livsmedlen

Olika sorters sparris på bänkskiva.
Undvik att äta sparris i sommarvärmen.

Sparris

Det kanske är förvånande men just sparris är väldigt uttorkande. Sparris är naturligt vätskedrivande och hjälper kroppen bli av med överskottsvätska. Det innebär att vi kissar mer och därmed förlorar kroppen den vätska du dricker. Vätskedrivande livsmedel ser också till så att kroppen tappar salt, som är viktigt för kroppens funktioner, samtidigt som man aldrig ska överkonsumera salt.

Snacks

Snacks som chips har ofta hög salthalt, vilket inte är bra. För mycket salt ger en hög belastning på njurarna, därför ska du alltid se upp med din saltkonsumtion även när det inte är värmebölja.

Annons

Bröd

Har du någonsin funderat på om mackan du äter kan vara mindre bra för din hälsa? Bröd, även om det inte är hög salthalt i varje skiva, är en av de vanligast anledningarna till att folk konsumerar för mycket salt. Många äter bröd till alla måltider och även som snacks, och doppar i olja och salt. Det kan leda till ett sammantaget högt saltintag. Att dra ner på brödätandet kan hjälpa dig att få ner saltkonsumtionen.

Charkprodukter

Det är poppis att äta rökta och saltade skinkor och salamikorvar. De har ofta hög salthalt vilket är en bov för kroppen. Dina njurar behöver överkompensera när det blir för mycket salt i ditt blod och då drar de vatten från andra ställen i kroppen, vilket kan leda till att du blir uttorkad. Tänk på att dricka mycket vatten om du festar på lite antipasti i sommar!

Socker

Listan på varför vi ska dra ner på vårt sockerintag är lång. När du äter livsmedel med socker i så reagerar dina njurar på ungefär samma sätt som när de får för mycket salt, de drar vatten från andra ställen i din kropp. Njurarna vill inte ha för mycket socker i ditt blod.

5 mest uttorkande dryckerna

En kopp kaffe som står på ett bord omgiven av kaffebönor.
Kaffe är inte bra att dricka när det är varmt ute.

Koffein

Koffein är naturligt uttorkande, det innebär att drycker med hög halt av koffein, även när de är utblandade med vatten, kan leda till uttorkning. Därför ska du inte dricka för mycket kaffe när det är varmt. Se också upp med kolsyrade drycker, som ofta också innehåller koffein och dessutom även mycket socker.

Se också: 7 ämnen i din solkräm som kan vara farligaBrand logo
Se också: 7 ämnen i din solkräm som kan vara farliga

Alkohol

En kall öl, ett glas rosé eller lite Sangria hör till sommar och semester för många. Men, se upp med alkoholintaget. Alkohol är naturlig uttorkande. Ju högre alkoholhalt, desto mer uttorkande är en dryck. Alkohol drar vatten från kroppens vävnader, vilket är en anledning till att man kan känna sig som ett skrynkligt russin efter en festnatt. Att dricka starksprit, utan att blanda ut med något är det som är allra mest uttorkande. Öl med låg alkoholhalt är det som är minst uttorkande.

Annons

Varm choklad

En varm dag är kanske inte varm choklad det första man tänker på. Men en varning är ändå till pass, eftersom choklad har ett högt sockerinnehåll. Ofta ännu högre än läsk. Dessutom ofta kombinerat med fet mjölk för att få en rund smak. Välj helst chokladprodukter med låg sockerhalt. Barn dricker ju gärna chokladdrycker, och vuxna kanske känner för en lumumbadrink, men se upp med sockerhalten som sagt.

Energidrycker

Energidrycker har ofta väldigt hög koffeinhalt. Bra för att öka din energinivå, men inte så bra när det gäller risk för uttorkning. Både koffein och hög sockerhalt gör dessa drycker till något du verkligen bör undvika heta sommardagar.

Smoothies

Frukt och grönsaker är ju ofta fyllda av vätska och därför tror man att smoothies är nyttiga när det är varmt. Men, när man mixar massor av frukt och grönt så frigörs socker vilket innebär att det inte blir så återfuktande för din kropp. När fruktsockret är i en hel frukt eller hela bär, så kan din kropp smälta detta i en långsammare takt som är bättre för kroppen.

5 livsmedel som återfuktar bäst

Upphackad slanggurka.
Gurka består till 95 procent av vatten och är bra att äta när det är varmt.

Gurka

Gurka består av 95 procent vatten. I gurka finns också antioxidanter och vitamin A, C och K, mangan, magnesium och kalium, vilket innebär att det är ett väldigt nyttigt livsmedel. En hel gurka har dessutom bara cirka 30 kalorier, vilket gör det till ett perfekt msnack som snabbt kan boosta energin och öka återfuktningen.

Annons

Isbergssallad

Tillsammans med gurka ligger isbergssallad i topp när det handlar om att innehålla mycket vatten och vara återfuktande. Hela 96 procent av salladen är vatten! Dessutom innehåller den vitamin A, C, K, kalium och magnesium precis som gurka, men även kalcium och järn. Detta är ett verkligen mångsidigt livsmedel som är en perfekt del av en lunch eller middag, eller som snacks.

Rädisor

En rädisa består av 95 procent vatten, vilket kanske kan vara lite svårt att ana. Förutom att vara i högsta grad återfuktande så har rädisor många andra hälsofördelar. De innehåller mycket B-vitamin, vilket är ovanligt i livsmedel. B-vitamin är väldigt viktigt för hälsan.

Vattenmelon

Att vattenmelon innehåller mycket vatten känner man direkt när man sätter tänderna i en bit. Den består av 92 procent vatten och är ett utmärkt val för att boosta vätskenivårerna i kroppen när det är värmebölja. I vattenmelon finns Vitamin A, B6 och C, aminosyror som hjälper din kropp att producera protein och att bryta ner mat, vattenmelon är helt enkelt fantastiskt för ditt matsmältningssystem.

Annons

Tomater

Tomater är kanske ett av våra mest allsidiga livsmedel som är enkelt att variera med. Tomater är i högsta grad återfuktande eftersom de består av 94 procent vatten, de är fyllda av antioxidanter och är en hälsoboost för din lever, och att levern fungerar väl är nödvändigt för din hälsa.

5 drycker som återfuktar bäst

Vatten

Glas med vatten.
Vatten är det absolut bästa att dricka.

Vatten är självklart högst på listan. Det är nödvändigt med vatten för att vi ska överleva och att välja att dricka just vatten när det är väldigt varmt är det smartaste val du kan göra.

Lättmjölk

Lättmjölk är perfekt för att få upp vätskebalansen i kroppen. Mjölk är fyllt av elektrolyter som hjälper till att återfukta kroppen om du börjat bli uttorkad.

Annons

Vatten spetsat med frukt eller grönt

För att det ska bli lite mer smakfullt att dricka vatten så kan du gärna lägga i lite frukt eller grönt i ditt vatten. Lägg skivor av gurka eller vattenmelon i en bringare med vatten och vips har du en smakfull och nyttig dryck med en extra boost av antioxidanter och vitaminer som passar en het sommardag.

Fruktjuice

Om du vill dricka juice, så se till så att den är märkt med 100 procent fruktjuice. Vanligtvis består fruktjuice av 85 procent vatten, vilket gör det till ett bra val för att hålla vätskebalansen och dessutom får du i dig massor av vitaminer och mineraler som är bra för din hälsa.

Koffeinfritt te

Koffeinfritt te är att bra val för att inte bli uttorkad och få upp vätskan i kroppen. Vare sig du dricker det varmt eller kallt. Te innehåller kraftiga antioxidanter och består ju till största delen av hälsofavoriten vatten.

Symptom på uttorkning

Kvinna nyper i huden i handen för att se hur uttorkad hon är.
Om huden på handryggen blir "stående" i mer än en sekund när du kniper om den, har du tydliga tecken på uttorkning.

Måttlig uttorkning:

 • Torr och klibbig mun
 • Kissar inte lika ofta
 • Lätt yrsel
 • Huvudvärk
 • Koncentrerad, mörk urin

Svår uttorkning:

 • Extrem törst
 • Torr hud. Om huden på handryggen blir ”stående” i mer än en sekund när du kniper om den, har du tydliga tecken på uttorkning
 • Insjunkna ögon
 • Mycket låg urinproduktion
 • Uttorkad tunga som känns torr och klibbig
 • Desorientering

Källor: journalistic.org, NE, 1177.se, kry.se

Annons