Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Brodera som nybörjare – det här behöver du för att skapa fina mönster och texter

21 nov, 2022 
Jenny Lundberg
Kvinna som broderar.
Brodera något fint till dig själv, eller en vän.
Brodera fina citat att hänga över köksbordet eller ge dina kläder ett lyft med broderade blommönster – låt kreativiteten bestämma. Vi hjälper dig som nybörjare att komma igång med broderiet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Brodera en fin tavla eller gör ett tyg du har hemma dekorativ och vackrare, det finns många olika kreativa sätt att skapa fina broderier på. Vi tipsar om fem saker du måste ha för att komma igång – vem vet, kanske blir det din nya hobby?

En kvinna som broderar.
Lär dig brodera fina citat och mönster.

5 saker du måste ha för att brodera

Det finns vissa saker du bör ha innan du sätter igång och broderar. När du har införskaffat dig allt är det bara att sätta igång och börja med ditt broderi – vi går igenom de 5 viktigaste sakerna. Lycka till!

Annons

På Skapamer finns ett stort utbud av broderitillbehör. Klicka här för att komma dit. (reklamlänk)

1. Broderinålar

Inget broderi utan nålar. I det här lilla kitet får du 16 stycken broderinålar i blandade storlekar samt ett redskap som hjälper dig att trä tråden. Du kan se mer och köpa dem här (reklamlänk).

Blandade broderinålar.
Klicka på bilden för att komma direkt till broderinålarna.

2. Broderigarn

Ha alla färger hemma för att kunna skapa vad du vill! I det här setet får du med 100 stycken broderigarner i 42 färger. Här kan du klicka hem garnet. (reklamlänk)

Annons

3. Broderibåge

Brodera en fin tavla. Den här broderibågen av trä är 20 centimeter i diameter. Läs mer och köp broderibågen här. (reklamlänk)

Broderibåge i trä.
Klicka på bilden för att komma direkt till broderibågen.
Annons

4. Broderisax

En fin sax i silver med fågelmotiv. Perfekt liten sax att klippa av alla trådar med. Klicka här för att komma till saxen. (reklamlänk)

Broderisax i silver.
Klicka på bilden för att komma direkt till saxen.

5. Brodera korsstygn – vit aidaväv

Aidaväv är ett glest tyg för prydnadssöm. Brodera korsstygn och fina citat på aidaväven och sätt upp den på väggen. Korsstygn är ett av de vanligaste stygnen att göra när man broderar. Klicka här för att läsa mer och köpa den. (reklamlänk)

Vit aidaväv.
Klicka på bilden för att komma direkt till aidaväven.
Annons

Vad kan man brodera?

Brodera tänkvärda och upplyftande citat, fina blommor och annat dekorativt och häng upp det som tavla eller ge bort i present. Du kan även brodera på t-shirts, tröjor och sängkläder.

Brodera nybörjare

Om det är första gången du ska testa brodera är det bra att följa ett enklare mönster för att komma igång och börja lära sig tekniken. Det finns en hel del gratis mönster och enkla beskrivningar att lära sig av. Ha tålamod i början och våga prova dig fram.

Vad finns det för olika typer av broderi?

Det finns många olika typer att brodera på, huvudteknikerna för broderi är stygn – raka, korsade, öglade och knutna. Sedan finns vitbroderi – hopdragssöm, utdragssöm och håltagningssöm. Och så finns det läggsöm och sydda spetsar. Det finns nästan 40 stycken namngivna sömnadssät som är indelade efter material eller stil, som sömmarna utförs på.

Brodera ut texten

Brodera bokstäver och skriv fina texter eller citat och häng upp som tavla, eller ge bort det i present till någon du tycker om. Välj ut en mening från din favoritlåt eller skriv några kloka ord du gärna påminns av. Det är även fint att brodera sina initialer på sängkläderna eller handdukarna.

Annons

Brodera bokstäver

Välj hur du vill att dina bokstäver ska se ut och välj sedan vilket typ av stygn du vill använda dig av. Det vanligaste är brodera bokstäver i korsstygn om man vill ha texter på kuddar, handdukar eller tavlor. Här gör man självklart lite som man själv vill och vad man tycker är snyggast.

Brodera på kläder

Få en mer personlig stil med fina broderier på dina t-shirts och byxor. Du kan till exempel brodera fina små blommor på tröjor, välj en färg på tråden som du gillar och låt kreativiteten gå loss.

Broderad tröja inspiration

En fin ljusgul tröja med lila broderade blommor på från Only. Se mer bilder på tröjan och klicka hem den här. (reklamlänk)

Ljusgul tröja med lila broderade blommor på.
Klicka på bilden för att komma direkt till tröjan.

På Skapamer finns ett stort utbud av broderitillbehör. Klicka här för att komma dit. (reklamlänk)

Ta del av Allers julmagasin 2022!

Missa inte Allers Julmagasin, Sveriges mest sålda jultidning. Se mer och klicka hem ditt exemplar här.

Annons
Allers julmagasin
Klicka på bilden för att komma direkt till magasinet.

Se också: Så kommer du igång med punch needle-broderi

Så kommer du igång med punch needle-broderiBrand logo
Så kommer du igång med punch needle-broderi
Annons